10 moduri în care bărbaţii îşi compromit propria imagine

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
stil_masculin_1

După un sezon întreg de petreceri, întâlniri profesionale sau personale în timpul cărora, oricare ar fi motivul pentru care mă aflu acolo, observ şi aspectul oamenilor din jur, mi s-a consolidat o convingere pe care o aveam, de altfel, de mai multă vreme.

Indiferent de relaţia lor cu propria imagine: neglijenţi, neutri sau excesiv de preocupaţi, indiferent de capacităţile  lor profesionale – pentru că în România ultimilor 80 de ani educaţia vestimentară nu a fost considerată o prioritate, ce spun o prioritate!, nici măcar o necesitate –  şi indiferent de statutul lor financiar, bărbaţii români repetă o serie de stereotipuri care nu le aduc niciun beneficiu:  

1)    Deschid şi închid nasturii sacourilor în momente nepotrivite. Închiderea nasturilor atunci când luăm loc duce la un aspect nefiresc al sacoului şi şifonarea acestuia. În acelaşi timp, a păstra sacoul deschis în timpul mersului va crea o imagine neglijentă în care marginile sacoului, dar şi cravata, flutură în voie pe lângă corp. Prin urmare, pentru a evita aceste neplăceri vestimentare, transformaţi în obişnuinţă gestul de a deschide toţi nasturii sacoului atunci când luaţi loc şi de a-l închide pe cel din mijloc în cazul sacoului cu trei nasturi, respectiv pe cel superior în cazul sacoului cu doi nasturi, atunci când vă ridicaţi.

stil_masculin_2

2)    Poartă cravata prea lungă sau prea scurtă. Este evident că nu are niciun rol funcţional, aşadar rolul estetic al cravatei devine cu atât mai important. Lungimea ideală a cravatei este aceea în care vârful acesteia atinge marginea superioară a cataramei curelei.

3)     Îşi expun accesoriile în mod ostentativ. Ceasul purtat peste manşeta cămăşii (oricât de suprinzător ar părea!) sau ridicarea mânecilor sacoului pentru a face vizibili butonii sunt dovezi ale lipsei de subtilitate şi rafinament. Şi expunerea excesivă a manşetelor cămăşii intră în aceeaşi categorie. Aceasta va fi vizibilă de sub mâneca sacoului, nu mai mult de 2 cm, atunci când purtătorul este în postură verticală, cu mâinile relaxate, pe lângă corp.

4)    Poartă sacouri prea prea strâmte şi scurte. Dacă în urmă cu unul sau două decenii, sacourile, costumele în întregime păreau împrumutate de la rude masive, în prezent pantalonii s-au transformat în colanţi, sacourile în veste şi cravatele în şnururi. Sau poate sunt aceleaşi sacouri de acum 20 de ani, intrate la apă?

5)    Repetă în propria ţinută culorile vestimentaţiei partenerei. Culorile au rolul de a ne sublinia trăsăturile fizionomiei, ochilor, părului, aşadar se aleg în conformitate cu aceste caracteristici. Rareori, cromatica potrivită unei persoane blonde cu ochi căprui se va potrivi unei persoane cu părul negru şi piele închisă la culoare, spre exemplu.

6)    Aleg seturi asortate papion/cravată – batistă. A alege două nuanţe asemănătoare de roşu chiar nu este un merit special, prin urmare nu văd cum seturile de orice fel ar fi o dovadă de deosebit simţ estetic.

7)    Poartă tricouri cu decolteu amplu sau cămăşi deschise la mai mult de doi nasturi. Domnilor, în acest caz lucrurile sunt simple: un bărbat nu îşi expune niciodată în public pieptul, zona lombară, abdomenul sau degetele picioarelor. În aceeaşi categorie intră flip-flops, cămăşile prea scurte, pantalonii cu talie (prea) joasă.

8)    Aleg şosete nepotrivite restului ţinutei. Prea scurte pentru a fi purtate cu un costum, prea lungi pentru o ţinută sport, vizibile în timpul mersului sau în culori nepotrivite, şosetele pot întregi cu succes sau dimpotrivă, strica, iremediabil, o ţinută.

9)    Răsfrâng gulerul cămăşii peste cel al cardiganului sau puloverului. Personajul de film animat, Peter Pan îşi purta în acest fel gulerul  şi el nu este tocmai o sursă de inspiraţie în materie de imagine personală. Prin urmare, gulerul cămăşii se păstrează în interior, cât mai aproape de corpul cămăşii.

10) Folosesc hainele aşa cum le cumpără din magazin. Articolele vestimentare sunt prevăzute cu diverse însemne ale producătorilor, cum sunt etichetele textile pe mânecile sacourilor sau mici artificii pentru păstrarea ţinutei acestora, precum buzunarele cusute ale jachetelor. Pentru că nu suntem afişe publicitare şi pentru că vrem ca toate elementele vestimentaţiei să fie funcţionale, vom îndepărta toate etichetele şi cusăturile provizorii ale oricăror piese vestimentare, înainte de a le purta.

stil_masculin_3

Închei cu una dintre convingerile mele în materie de imagine masculină, şi anume că educaţia vestimentară adecvată depăşeste sau completează deţinerea garderobei perfecte. Pentru a vă convinge dacă lucrurile stau sau nu aşa, vă invit, începând cu Vineri, 9 Ianuarie, la Atelierul de Stil Vestimentar Masculin, trei întâlniri dedicate bărbaţilor dezinteresaţi de modă, dar preocupaţi de propria imagine.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite