O scurtă istorie a vibratorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa Colleen maureen foloseşte un vibrator (în 1927) pentru o stimulare facială. FOTO: mashable.com
Actriţa Colleen maureen foloseşte un vibrator (în 1927) pentru o stimulare facială. FOTO: mashable.com

Vibratorul are o istorie veche de mai bine de două veacuri, însă puţini sunt cei care ştiu că, iniţial, era folosit pentru a vindeca femeile de „isterie“. Totuşi, în ultimele două secole, vibratorul „a ajutat” la „tratarea” mai multor probleme, de la dureri stomacale la necesităţi sexuale.

Isteria era o presupusă boală de care femeile erau tratate de pe vremea lui Hippocrate până în Anglia Victoriană, iar tratamentul prescris era „masajul pelvian“ care inducea „paroxismul isteric“, mai exact, orgasmul. Femeile erau sfătuite să nu încerce să facă singure procedura fiindcă aceasta era „treabă de bărbat, potrivită numai pentru soţi şi medici“, conform lui Avicenna, fondatorul medicinei moderne timpurii. Femeile erau considerate bolnave de isterie atunci când aveau simptome ca anxietate, insomnie, iratibilitate, nervozitate, reţineau lichide sau aveau fantezii erotice.

Practica de a stimula medical femeile isterice în cabinetele medicale a început cel puţin din 1653, potrivit publicaţiei „The Guardian“. Încă din secolul XVI femeile nemăritate care sufereau atacuri de anxietate erau sfătuite să facă „exerciţii viguroase pe şaua unui cal“ sau să folosească un balansoar ori un scaun-leagăn, notează şi historia.ro.

Vibrator in 1891 FOTO Mashable.com

Vibratorul, un obiect al plăcerii, la sfârşitul secolului al XIX-lea. FOTO: mashable.com

Să faci masaj pelvian era o rutină pentru medici, însă, potrivit revistelor medicale contemporane, era o practică obositoare, plictisitoare şi solicitantă. Doctorul Mortimer Granville a fost pionierul vibratorului, pe care l-a inventat la sfârşitul anului 1880, când invenţia sa electromecanică a fost bravată. Iniţial folosit doar ca un instrument medical, vibratorul a devenit atât de popular, încât femeile din perioada Victoriană şi Edwardiană au început să-şi procure singure astfel de ustensile.

O serie de imagini ale vibratoarelor Veedee arată că acestea puteau fi întrebuinţate pentru mai multe lucruri, de la dureri în piept, probleme de stomac, ale plămânilor sau chiar flatulenţa, potrivitmashable.com.

În anii ’20 ai secolului trecut, un adevărat succes au cunoscut vibratoarele Polar Club, mai mic aţă de celelalte, uşor de utilizat şi cu un preţ accesibil.

Popularitatea vibratoarelor a fost ştirbită de folosirea acestora în filmele pentru adulţi, moment în care companiile de advertising au început să refuze în a mai face publicitate.

În anii ’70, vibratoarele reîncep să câştige teren, în contextul unei schimbări a mentalităţii în ceea ce priveşte sexul şi acceptării de concesii pe acest plan. Libertatea merge de la filme artistice unde imaginaţia este mai liberă, cămine studenţeşti mixte în Statele Unite şi Franţa etc.

În prezent, pot fi găsite trei mari tipuri de vibratoare comercializate: alungite, curbate şi aşa-numitele vibratoare iepuraş. Pe lângă aceste mari tipuri există şi produse mai creative, dar care nu sunt răspândite aşa de mult.

Regizoarea americană Tanya Wexler a povestit istoria vibratorului în filmul „Hysteria“, din 2011.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite