Mituri despre sexul anal: cele mai întâlnite jumătăţi de adevăr despre această practică sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mituri despre sexul anal FOTO Shutterstock
Mituri despre sexul anal FOTO Shutterstock

În ciuda mai multor mituri despre sexul anal care circulă în prezent şi a faptului că este considerat, totuşi, un subiect tabu, această practică sexuală este acceptată din cele mai vechi timpuri.

Mituri despre sexul anal: este în mod obligatoriu dureros

Printre cele mai întâlnite mituri despre sexul anal se numără cel conform căruia această practică sexuală este în mod cert dureroasă. Totuşi, atât timp cât este vorba de un act sexual consimţit de ambii parteneri şi se iau măsuri pentru a preveni orice disconfort, actul sexual anal nu este dureros. Pregătirea pentru sexul anal constă în lubrifierea artificială a zonei, care nu este lubrifiată în mod natural. La fel de important este ca partenera să fie relaxată.

Mituri despre sexul anal: provoacă hemoroizi sau fisuri anale

Din punct de vedere fiziologic, anusul nu este conceput pentru penetrare, însă asta nu înseamnă că sexul anal trebuie să fie cauza pentru apariţia fisurilor anale, a homoroizilor sau a incontinenţei. Orificiul anal este totuşi format din muşchi suficient de elastici pentru a permite intrarea penisului atunci când este folosit suficient lubrifiant. De asemenea, zona anală este bogată în terminaţii nervoase atât la interior, cât şi la exterior, ceea ce înseamnă că stimularea anală poate oferi plăcere. Aşadar, apariţia hemoroizilor sau a fisurilor anale dupa penetrarea rectală este tot unul dintre miturile despre sex anal. Totuşi, nişte măsuri de precauţie trebuie luate! Spre exemplu, persoanele care au deja hemoroizi sau leziuni anale ar trebui să evite total sexul anal, măcar până vor fi rezolvate problemele de sănătate.

Mituri despre sexul anal: se transmit HIV şi alte boli cu transmitere sexuală

Transmiterea bolilor prin contact sexual are loc în egală măsură şi în cazul raporturilor sexuale care presupun penetrarea vaginală, atrage atenţia sexologul britanic Tracey Cox. Acest mit despre sexul anal, cu privire la răspândirea unor boli grave, a apărut ca reacţie discriminatorie, de stigmatizare a homosexualilor, în urmă cu mai multe decenii. Atunci când unul din parteneri este purtător şi nu foloseşte prezervativ, riscul de a contacta o boală cu transmitere sexuală, indiferent dacă este vorba de HIV sau BTS, este valabil atât în cazul sexului anal, cât şi sexului vaginal. De reţinut, atunci când zona anală prezintă homoroizi sau fisuri ar fi bine să nu aibă loc raporturi sexuale anale: bacteriile din anus pot pătrunde mai uşor în organism.

Mituri despre sexul anal: o practică murdară

Atâta vreme cât igiena intimă este riguros respectată şi facem baie în fiecare zi, inclusiv înainte de contactul sexual anal, nu ar trebui să considerăm că anusul este o parte a corpului murdară, chiar şi în lipsa clismelor la care apelează unele persoane. Inclusiv în timpul actului sexual anal, incidentele neplăcute pot fi evitate dacă nu suferim de constipaţie, tranzitul intestinal este echilibrat sau nu prezentăm alte probleme care ar putea afecta această activitate sexuală. Aşadar, şi „murdăria” este doar unul dintre miturile despre sexul anal.

Mituri despre sexul anal: partenerul mă va judeca dacă accept să fac sex anal

Un studiu britanic realizat anul acesta pe 130 de tineri heterosexuali a scos la iveală ce cred bărbaţii şi femeile despre sexul anal, conform revistei medicale BMJ Open. În urma realizării interviurilor individuale cu subiecţii s-a ajuns la concluzia că între cele două sexe există diferenţe uriaşe în ceea ce priveşte motivaţia de a face sex anal. În vreme ce bărbaţii văd în sexul anal plăcere şi o realizare sexuală demnă de un „macho“, femeile identifică această practică sexuală cu teama de durere fizică şi cu crearea unei reputaţii proaste. Studiul a evidenţiat că femeile trebuie să fie convinse, rugate sau constrânse să accepte un act sexual anal şi consideră că este firesc să se aştepte la suferinţă fizică. În acelaşi timp, femeile au precizat că atunci când refuză sexul anal se tem că vor fi percepute drept crispate şi rigide.

În lumina acestor concluzii, terapeutul sexual Christine Milrod a subliniat că femeile nu ar trebui să cedeze în faţa presiunii partenerilor şi să accepte sexul anal dacă nu se simt pregătite sau nu-şi doresc să încerce aşa ceva, un aspect foarte important în cuplu fiind împărtăşirea opiniilor despre o astfel de activitate sexuală. În cazul în care există interes din partea ambilor parteneri pentru sexul anal, judecăţile nu ar trebui să se regăsească într-un cuplu. La fel de important este ca partenerii să nu se teamă să vorbească despre ceea ce le place şi ce nu la sexul anal, precizează sexologul, încercând să demonteze încă unu dintre miturile despre sexul anal.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite