Greşeli frecvente în viaţa de cuplu: reguli esenţiale de care uităm să ţinem cont

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greşeli frecvente în viaţa de cuplu. Focul iubirii nu arde singur, ci trebuie întreţinut cu grijă şi uneori înteţit atunci când intervine rutina. Deşi nu este un secret că dragostea se transformă în timp, cuplurile continuă să facă aceleaşi greşeli care ucid pasiunea şi respectul reciproc.

Psihologul american John Grohol se numără printre terapeuţii specializaţi în probleme de cuplu convinşi că o relaţie de cuplu aromonioasă necesită atenţie constantă şi eforturi susţinute din partea ambilor parteneri. Printre cele mai frecvente greşeli în viaţa de cuplu, John Grohol include lipsa compromisului, dar şi a comunicării:

Greşeli frecvente în viaţa de cuplu: neglijarea importanţei compromisului

O lege universal valabilă în ceea ce priveşte viaţa de cuplu este că într-o relaţie trebuie să şi oferi, nu numai să primeşti. Problemele apar atunci când unul dintre parteneri simte că primeşte prea puţin în schimbul a ceea ce face pentru partenerul său, iar această inechitate va afecta mai devreme sau mai târziu relaţia.

Atunci când unul dintre parteneri începe să resimtă faptul că dă foarte mult şi primeşte prea puţin în schimb, este clar că unul dintre parteneri ignoră faptul că perechea sa are anumite nevoi. Dragostea nu rezolvă orice problemă, lucru pe care partenerii au adesea tendinţa să-l uite. Bineînţeles, cea mai sensibilă perioadă în ceea ce priveşte disponibilitatea de a face compromisuri este cea în care partenerii decid să locuiască împreună.

În acelaşi timp, oamenii nu pot avea aceleaşi aşteptări de la viaţă doar pentru că se iubesc. Tocmai de aceea, atunci când în viaţa de cuplu intervin momente cheie, în care unul dintre parteneri trebuie să ia o decizie radicală, cum ar fi ca femeia să rămână acasă o perioadă mai lungă de timp pentru a creşte copiii, este esenţial ca partenerii să discute sincer orice nemulţumire şi să fie deschişi la compromis.

Greşeli frecvente în viaţa de cuplu: lipsa comunicării, o „bombă cu ceas“ care trebuie dezamorsată

Comunicarea eficientă, onestă şi deschisă este esenţială pentru o relaţie fercită şi de durată. Una dintre cele mai frecvente greşeli în viaţa de cuplu este să aştepţi ca nemulţumirile şi frustrările să se adune până în clipa în care izbucneşte cearta. Indicat este ca partenerii să-şi exprime nemulţumirile înainte ca situaţia să escaladeze, să devină încordată, pentru că în acel moment nu va exista timpul şi răbdarea de a găsi soluţii. Este vital ca partenerii să înţeleagă şi să înveţe că într-o relaţie trebuie să facă o echipă şi că nu trebuie să se poziţioneze pe picior de război din orice fleac. Orgoliile în dragoste nu fac decât să sape la temelia relaţiei, avertizează John Grohol.

Greşeli frecvente în viaţa de cuplu: distrugerea încrederii

Fără dubiu, pentru ca o relaţie să fie fericită, fiecare dintre parteneri trebuie să aibă încrederea că poate merge până la capătul pământului alături de perechea sa. Încrederea, sinceritatea, respectul, dar mai ales tactul sunt vitale pentru a depăşi obstacolele inevitabile din viaţa de cuplu. Pe de altă parte, nu există persoană care să nu mintă sau să nu ascundă unele lucruri, iar partenerii trebuie să înţeleagă acest lucru şi să nu judece omul de alături într-un mod în care nu i-a plăcea să fie judecat pentru ceva similar, mai ales când minciunile sau omisiunile sunt minore. În acelaşi timp nu pot fi scuzate minciuni grave, cum ar fi ca partenerul să spună ca îşi doreşte un copil, dar să facă totul pentru a împiedica acest lucru.

Greşeli frecvente în viaţa de cuplu: dezinteresul faţă de sex

Sexul nu devine de la sine înţeles în cuplu, dar perechile ajung să ignore acest aspect şi să minimalizeze importanţa apropierii fizice după mai mulţi ani de convieţuire. Rutina este cel mai mare duşman al unei relaţii, iar sexul fără sare şi piper, anost, nu poate fi decât o sursă de frustrare. Nu este simplu să te gândeşti că după căsătorie vei face sex toată viaţa cu o singură persoană, dar tocmai de aceea este foarte important ca partenerii să găsească soluţii pentru a face acest „drum“ lung cât mai interesant şi incitant. Micile gesturi romantice reprezintă o modalitate de a-i reaminti partenerului de dragostea purtată, la fel cum discuţiile despre viaţa sexuală sunt menite să diversifice repertoriul intim în funcţie de ce-şi doresc ambii parteneri.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite