Fanteziile sexuale: cât de departe putem merge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eşarfe legate la ochi, cătuşe, jucării sexuale, sex în locuri publice – toate aceste „artificii“ pot să reaprindă scânteia în cuplu când pare să se stingă. Cum ce este prea mult strică, este important ca partenerii să oprească experimentul la timpul potrivit.

După câţiva ani de intimitate, şi cea mai fierbinte relaţie îşi poate pierde din strălucire, aşa că nu strică, din când în când, să ieşi din rutină şi să experimentezi. Important este să nu exagerezi, avertizează, însă, specialiştii în relaţii. Care este graniţa dintre acceptabil şi nepermis într-o relaţie? 

„Înainte de a mă căsători, am avut o relaţie de trei ani cu fostul meu soţ. Au urmat alţi cinci ani de căsnicie, timp în care am ajuns să experimentăm multe lucruri, din punct de vedere sexual, pentru că părea mereu plictisit. Am acceptat şi jucăriile sexuale, chiar şi o partidă în trei, dar am pus punct atunci când mi-a propus să facem schimb de parteneri la o petrecere de swinger-i. Am divorţat anul trecut şi, deşi aveam şi alte probleme în căsnicie, cea mai importantă mi s-a părut aceasta – faptul că niciodată nu se sătura să experimenteze în pat, nu era niciodată mulţumit“, povesteşte Ionela (33 de ani), din Bucureşti. 

Psihologii spun că fiecare are o limită, iar comunicarea sinceră între parteneri şi empatia sunt cele care vor reuşi să definească această limită. „Atâta timp cât partenerului îi face plăcere şi se simte confortabil făcând acel lucru, se poate experimenta. Însă este nevoie de o relaţie solidă, bazată pe multă încredere şi sinceritate pentru ca lucrurile să nu degenereze şi să nu ducă la erodarea iremediabilă a relaţiei“, explică Alina Chifu, licenţiată în psihologie, din Bucureşti. 

Specialiştii în relaţii spun că există suficiente lucruri pe care cuplurile le pot încerca astfel încât nici viaţa sexuală, nici relaţia să nu aibă de suferit. Iată opt sfaturi care, susţin experţii, vor reaprinde scânteia în dormitor:

1. Jocurile, potrivite la orice vârstă. Jennifer Landa, sexolog american, sugerează ca fiecare dintre parteneri să scrie pe o hârtie o dorinţă ascunsă. „Este mai uşor să te confesezi pe hârtie decât să vorbeşti despre tine. Apoi, puneţi în practică un joc cu o miză interesantă, cum ar fi pokerul pe dezbrăcate. Cel care câştigă va primi drept premiu îndeplinirea fanteziei scrise mai devreme pe hârtie. De fapt, amândoi ies în câştig“, spune Jennifer Landa pentru site-ul Cosmopolitan.com.

2. Planuri în afara dormitorului. Oricât de simplu pare, acest lucru funcţionează de fiecare dată, dau asigurări specialiştii. „O simplă schimbare de decor va creşte dorinţa în cuplu. Poate fi pe maşina de spălat, în duş, pe canapea, oriunde, numai în patul conjugal nu. Fiţi creativi şi veţi avea de câştigat“, sfătuieşte Emily Morse, expert american în probleme de cuplu.

3. Lista de dorinţe sexy. Pe cât de simplu, pe atât de incitant: pe lista fierbinte ar trebui să ajungă toate locurile din casă ce pot deveni decor pentru câteva partide de sex. În decursul unei luni, bifaţi toate punctele de pe listă.

4. Filmele erotice. Potrivit specialistului în probleme de cuplu Emily Morse, filmele erotice sunt nu doar excitante, ci şi educative şi orice cuplu ar trebui să profite de acest lucru. „Puteţi învăţa câteva mişcări noi pe care să le încercaţi apoi în propriul dormitor. Aţi putea să vă inspiraţi şi să aveţi parte de experienţa vieţii voastre. Important este să vă simţiţi confortabil“, spune Morse. 

5. Vânătoare sexy de comori. Puteţi să vă surprindeţi partenerul lăsându-i mesaje secrete sau codate ori ghicitori care duc la alte indicii. Ultimul dintre ele ar trebui să ducă la decorul sexy pe care l-aţi pregătit special pentru această vânătoare erotică. „Anticiparea surprizei finale va ridica nivelul de excitaţie, dar la acest lucru contribuie cu succes căutarea în sine, partenerul simţind că-şi merită cu adevărat premiul“, susţine dr. Landa. 

6. Aţâţarea simţurilor. Încercaţi să vă legaţi partenerul la ochi sau să-i puneţi dopuri în urechi pentru a-i „ascuţi“ celelalte simţuri, în special pe cel tactil, mai spune sexologul Jennifer Landa. Jocul trebuie continuat cu mângâieri îngheţatate sau cu atingeri fine de mătase. Depinde doar de preferinţele fiecărui cuplu.

7. „Generozitate“ în folosirea jucăriilor. Chiar dacă jucăriile erotice par să fie destinate plăcerii personale, nu de cuplu, sexologii spun că acestea pot reaprinde pasiunea în dormitor. „Partenerului îi va face plăcere să-şi urmărească iubita «încălzindu-se» înainte de actul sexual“, spune Emily Morse. 

8. Puţin sado-masochism. Nu este nevoie să puneţi în aplicare tehnici complicate pentru a crea sentimentul de dominare şi pentru a oferi astfel plăcere. Este suficient ca partenerul să fie legat cu o eşarfă de pat în timp ce este întărâtat cu un masaj senzual sau cu tehnici asemănătoare. 

Jucăriile sexuale, pe rafturile farmaciilor

Decizia unei cunoscute companii de cosmetice de a comercializa în farmacii câteva jucării sexuale a iscat un scandal imens peste hotare. Părinţii s-au plâns că acest lucru i-ar putea îndemna pe copii să-şi înceapă viaţa sexuală mai devreme. Sexologii spun, însă, că sunt departe de adevăr şi că, de fapt, acest lucru ar putea fi benefic, atâta timp cât jucăriile sunt alese cu grijă.  

Tracey Cox, cunoscut specialist britanic în probleme de cuplu, susţine această idee. Ea este de părere că jucăriile disponibile la orice pas înseamnă o viaţă de cuplu mai fericită şi, în consecinţă, o viaţă mai fericită pentru copiii lor. „Cuplurile care le folosesc au o viaţă sexuală mai bună, ceea ce implică o relaţie mai trainică. Practic, jucăriile sexuale contribuie la starea de bine a familiei, aşa că nu văd de ce nu s-ar putea vinde la farmacii, atâta timp cât sunt ambalate discret“, explică aceasta.  

În Marea Britanie, sunt mai multe femei care deţin un vibrator decât o maşină de spălat, ceea ce demonstrează că jucăriile erotice au devenit parte a vieţii normale de cuplu, mai spune specialistul. „Doar că oamenii nu-şi doresc să cumpere astfel de lucruri de pe internet sau din magazine specializate. Ei preferă să le vadă înainte de a le achiziţiona şi s-ar bucura să le găsească în apropiere“, susţine Tracey Cox.  

Cât despre efectul asupra copiilor, sexpertul crede că, în cele mai multe cazuri, ambalajul şi eticheta sunt atât de vagi, încât aceştia nu ar şti exact despre ce este vorba nici dacă le-ar lua de pe raft. „În plus, dacă realizează ce sunt, ar fi un pretext foarte bun pentru a începe o discuţie atât de dificilă pentru părinţi, cum este cea despre sex“, adaugă Tracey Cox. O discuţie sinceră despre sex îi scuteşte pe copii de expunerea la mesaje nepotrivite şi-i ajută să ia decizii bune legate de viaţa intimă.

infografie sex
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite