Ce se întâmplă în corpul nostru când nu facem sex perioade lungi de timp: legătura dintre sexul neprotejat şi starea de bine a femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa sexuală este influenţată de o mulţime de factori, iar în cazul multor oameni apar perioade lungi de timp în care nu mai întreţin raporturi sexuale sau fac sex foarte rar. Această formă de abstinenţă are însă efecte atât asupra fizicului, cât şi a psihicului.

Sute de cercetări ştiinţifice arată că organismul uman este afectat de lipsa sexului, indiferent de cauzele care ar putea să ducă la încetarea activităţii sexuale. Iar în unele cazuri efectele se răsfrâng nu numai asupra vieţii sexuale, ci ajung să ne afecteze şi calitatea vieţii de zi cu zi, notează publicaţia Prevention.com.

Stare de anxietate

Un studiu realizat de scoţieni a relevat că raporturile sexuale regulate ajută la detensionare şi la păstrarea stresului sub control. De exemplu, s-a observat că oamenii care fac sex măcar o dată pe săptămână, chiar şi o dată la două săptămâni, fac faţă mult mai bine situaţiilor stresante, cum ar fi discursurile susţinute în public. În timpul sexului, organismul eliberează o serie de substanţe, cum sunt endorfinele şi oxitocina, care ajută la detensionarea fizică şi psihică.

Scăderea imunităţii

Suprimarea activităţii sexuale duce la scăderea imunităţii, ceea ce ne face mai vulnerabili la îmbolnăviri frecvente. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, au dovedit că relaţiile sexuale regulate fortifică organismul şi îl ajută să facă faţă mai bine la episoadele de îmbolnăvire. Acest lucru s-a observat la persoanele care întreţineau raporturi sexuale o dată sau de două ori pe săptămână, în cazul cărora s-a constatat o creştere de 30% a nivelului unui anticorp care se numără printre cei mai importanţi anticorpi activaţi în lupta împotriva virusurilor, comparativ cu persoanele care făceau sex extrem de rar sau niciodată.

Scade riscul de infecţii urinare

Aproape 80% din infecţiile urinare apar în primele 24 de ore după un contact sexual, conform unui studiu publicat în revista American Family Physician. În timpul sexului, o bacterie aflată în vagin poate ajunge să fie împinsă spre uretră, unde cauzează infecţia. De aceea, atunci când nu facem sex sau facem sex foarte rar, riscul de infecţii urinare scade destul de mult. Prin urmare, iată unul dintre efectele pozitive ale unei vieţi sexuale aproape inexistente.

Poate duce la destrămarea relaţiei de cuplu 

O relaţie de cuplu în care sexul aproape că nu mai există se îndreaptă, în mod aproape inevitabil, către înstrăinare şi, apoi spre destrămare. Acest lucru s-a observat şi în timpul studiilor de laborator, a precizat pentru publicaţia prevention.com. psihologul american Les Parrott, autorul lucrării „Saving Your Marriage Before It Starts“, arătând că nivelul oxitocinei şi al altor hormoni repsonsabili de starea de satisfacţie în cuplu scade în mod drastic în cazul partenerilor care nu mai fac sex. Sexologul recomandă cuplurilor care ajung să nu mai facă sex în anumite perioade, din diverse motive (sarcină cu probleme, recuperarea mamei după naştere, tratament medicamentos sau existenţa unei afecţiuni medicale care nu permite întreţinerea de raporturi sexuale), ca partenerii să menţină legătura emoţională prin afecţiunea arătată prin sărut, mângâieri, oferirea constantă de complimente, să se ţină de mâini, şi alte gesturi de afecţiune menite să menţină satisfacţia la cote cât mai apropiate de normal, în lipsa contactului sexual.

Favorizează instalarea depresiei

Concluziile unui studiu publicat în revista „Archives of Sexual Behavior“ a arătat un lucru extrem de interesant: femeile devin tot mai deprimate pe măsură ce trece mai mult timp în care nu întreţin raporturi sexuale. Deşi s-ar putea crede că este vorba de o problemă la nivel emoţional, studiul a arătat că explicaţia ar putea fi şi de natură organică. Mai exact, s-a stabilit că anumite substanţe conţinute de spermă, printre care melatonina, serotonina şi oxitocina (care au rol în reglarea emoţiilor) au efecte benefice asupra femeilor care întreţin raporturi sexuale neprotejate. Bineînţeles, dincolo de femeile care fac sex foarte rar, nici femeile care fac sex protejat nu se bucură de efectele benefice ale substanţelor regăsite în spermă.

Riscul disfuncţiilor erectile este mai mare 

Bărbaţii care nu fac sex în mod regulat prezintă riscuri de două ori mai mari de a avea probleme erectile, conform informaţiilor publicate în revista „American Journal of Medicine“. Autorii studiului consideră că din moment ce penisul este un muşchi, acesta este menţinut în formă şi de o viaţă sexuală activă, la fel cum corpul uman este mai puternic şi funcţionează mai bine atunci când facem exerciţii fizice în mod regulat.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite