Cât timp ar trebui să-şi acorde cuplurile pentru o bună cunoaştere reciprocă, înainte de căsătorie: ce alte întrebări ar trebui să-ţi pui înainte să faci marele pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de a lua marea decizie, asigură-te că îţi cunoşti bine partenerul şi nu te aştepta ca lucrurile să fie diferite după căsătorie
Înainte de a lua marea decizie, asigură-te că îţi cunoşti bine partenerul şi nu te aştepta ca lucrurile să fie diferite după căsătorie

Oamenii de ştiinţă care studiază relaţiile sunt conştienţi de problemele cu care se confruntă cuplurile cu privire la viitorul lor: după cât timp ar trebui să se căsătorească? Există motive să aştepţi? Cu alte cuvinte, dacă perioada de probă este importantă pentru a determina dacă cineva este potrivit pentru tine, după cât timp poţi considera că ai suficiente informaţii?

Cercetătorii de la Universitatea Emory au chestionat peste 3000 de persoane din Statele Unite, care sunt sau au fost căsătorite, legat de diferite aspecte ale nunţii lor, ale relaţiei dinainte de căsătorie şi ale logodnei lor, arată Psychology Today.

Studiul a arătat că, spre deosebire de cazurile în care cuplurile îşi acordă mai puţin de un an de relaţie înainte de cererea în căsătorie, cuplurile care aşteaptă un an sau doi îşi diminuează în mod semnificativ probabilitatea de divorţ pe viitor, cu aproximativ 20%. Se pare că relaţiile de trei sau mai mulţi ani duc la scăderea probabilităţii divorţului la o rată şi mai mare, de aproximativ 50%. Acest lucru sugerează că poate fi util să petreceţi câţiva ani împreună înainte de a forma o familie.

Cu toate acestea, perioade de timp sugerate nu se pot aplica tuturor. Dacă un cuplu se formează la vârsta de 21 de ani, este diferit de cel format la 31 de ani sau 41 de ani. Mai mult, unii parteneri se întâlnesc ca nişte străini, în timp ce alţii au fost prieteni cu mult timp înainte de a avea o relaţie romantică. 

Totodată, percepţia că îţi cunoşti partenerul „foarte bine“ la momentul căsătoriei reduce probabilitatea divorţului cu 50% la orice moment dat. Judecata subiectivă a cunoaşterii unei persoane nu trebuie să se coreleze cu timpul petrecut împreună.

Prin urmare, în loc să vă concentraţi prea mult pe cât timp aşteptaţi înainte de căsătorie, luaţi în considerare şi alte modalităţi de a evalua dacă sunteţi gata pentru pasul cel mare. De exemplu:

1. Vedeţi căsătoria ca un restart al relaţiei? Nunta ta poate fi magică, dar căsătoria nu este o experienţă magică care va schimba o relaţie instabilă şi nesănătoasă. Unul din motivele pentru care cuplurile se confruntă cu scăderi puternice ale satisfacţiei în primii doi ani de căsătorie poate fi cauzat de faptul că decizia casătoriei a fost luată ca o modalitate de a schimba o relaţie, ducând la deziluzie şi dezamăgire.

2. Vă cunoaşteţi mai multe laturi unul altuia? O problemă care poate împiedica o căsnicie să se îndrepte în direcţia bună este introducerea unor cunoştinţe noi şi neaşteptate despre partener. Ştiţi, de exemplu, cum percepe şi cât preţuieşte banii? Cum se raportează la ipostaza de părinte? Dacă aflaţi mai multe despre partenerul dumneavoastră acum, puteţi îndepărta sursele de conflict mai târziu.

3. Cât de fericit crezi că vei fi? Cercetările recente sugerează că satisfacţia aşteptată în viitor se traduce în angajamentul relaţiiei prezente, în a face relaţia să meargă şi, în cele din urmă, la riscul mai mic de divorţ.

4. Simţiţi o „atracţie fatală?“ Uneori, ceea ce ne atrage la o anumită persoană poate deveni, în cele din urmă, ceea ce ne displace în legătură cu ea. Cercetările care examinează aceste „atracţii fatale“, au descoperit că ele iau adesea o anumită formă. Atunci când un partener este diferit într-un mod specific sau are trăsături extreme („este super entuziast!“, „este un super-maratonist!“), se întâmplă să vedem aceste calităţi ca fiind atrăgătoare la începutul relaţiei, dar apoi, ele pot deveni extrem de neplăcute şi pot reduce fericirea din relaţie. Înainte de a-ţi lua un angajament pe termen lung, luarea în considerare a compatibilităţi dumneavoastră pe termen lung, ar putea fi un pas important în identificarea potenţialelor „atracţii fatale“.

5. Te aştepţi ca lucrurile să fie diferite în căsătorie? Înainte de a vă căsători, gândiţi-vă cum funcţionează de obicei relaţia dumneavoastră? Sunteţi un cuplu cu nivel scăzut sau de mare conflict? S-a dovedit că ceea ce se întâmplă la începutul vieţii de cuplu, tinde să se întâmple şi mai târziu. Se pare că nivelurile de negativitate sunt, în general, stabile în cupluri, de-a lungul timpului, dar aceste creşteri în deziluzie diferenţiază cuplurile care rămân împreună de cele care se despart.

6. Vrei să-ţi testezi mai întâi relaţia locuind împreună? Astăzi este un lucru comun ca partenerii să locuiască împreună înainte de căsătorie, dar motivele pentru care fac acest lucru pare să prezică cât de fericită va fi căsnicia lor mai târziu. Atunci când cuplurile  folosesc convieţuirea pentru a testa o relaţie sau convieţuiesc din motive practice (de exemplu, finanţele), acestea tind să semnaleze că există mai puţină dedicare şi mai puţină încredere în relaţie. În cazul tranziţiei spre căsătorie, aceste incertitudini iniţiale ar putea explica de ce coabitarea înaintea căsătoriei conduce uneori la o satisfacţie maritală mai mică. Cuplurile care sunt deja închegate şi coabitează din alte motive - de exemplu, pentru a petrece mai mult timp împreună - ar putea fi mai bine pregătite pentru a trece la căsătorie.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite