Căsătoria între persoanele de acelaşi sex - un drept!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când preşedintele Americii sprijină drepturi egale pentru toate persoanele, indiferent de orientarea sexuală, poţi să spui că se scrie istorie FOTO Reuters
Când preşedintele Americii sprijină drepturi egale pentru toate persoanele, indiferent de orientarea sexuală, poţi să spui că se scrie istorie FOTO Reuters

Ieri s-au sărbătorit 10 ani de când Olanda a devenit prima ţară din lume care a legalizat căsătoria între persoanele de acelaşi sex. Olanda este un model pentru România şi avem multe de învăţat de la ei.

Dar cât de departe este România de legalizare căsătoriei persoanelor de acelaşi sex? 10, 20 de ani? Poate şi mai mult. Pentru că deocamdată nu putem vorbi de o toleranţă a societăţii faţă de existenţa persoanelor lesbian, gay, transexuali şi bisexuali. Ce să mai vorbim de acceptarea unei relaţii între persoane de acelaşi sex? Aşadar, cel puţin momentan, o discuţie despre legalizarea unei căsătorii LGBT este deja dusă la extrem când vorbim de România.

Eu ştiu că schimbarea se face treptat. Schimbarea de percepţii, înlăturarea prejudecăţilor, învăţarea toleranţei se fac cu paşi mici. Problema cred, totuşi, că vine din lipsa de informaţii despre LGBT. Dacă stai de vorbă cu o mare parte din cetăţenii României şi îi vei întreba de ce nu acceptă persoanele gay vei primi răspunsuri de genul că sunt bolanvi, că Dumnezeu a lăsat bărbatul să se iubească cu femeia, că e păcat, că sunt scârboşi şi anormali. Dar dacă îi întrebi câte persoane gay cunosc sau câte documentare sau cărţi au văzut sau au citit care să explice homosexualitatea, vei afla de la majoritatea că... nici măcar una sau unul. Şi unii cred că nici nu simt nevoia să înţeleagă sau să cunoască. Aşa că... ignoranţa chiar e o alegere în era informaţiei.

Totuşi aştept momentul în care cei ce discriminează şi sunt intoleranţi să fie în minoritate. Aşa cum este cazul în America, unde peste 60% dintre tinerii de 30 de ani sunt pro căsătoriei între persoanele de acelaşi sex, unde toleranţa şi incluziunea socială cunosc alte dimensiuni. Şi nu numai în America, acelaşi lucru este valabil în mare parte din Occident (ca să nu mai menţionăm ţările europene şi statele americane care au legalizat căsătoria şi au oferit drepturi egale pentru toată lumea).

Totuşi, sunt optimist. Mă uit în toată social media şi observ generaţiile noi care se educă, îşi pun întrebări şi învaţă toleranţa, respectul, lipsa prejudecăţilor. Şi sunt convins că se va ajunge la un stadiu în care cei ce discriminează acum vor fi priviţi ciudat. Aşa cum se întâmplă acum cu prejudecăţile rasiale sau religioase. Îndrăzneşte să spui ceva urât de negri, de rasa galbenă, de evrei (mai ales ca politician) şi ţi-ai asigurat o etichetă negativă pe vecie. La fel se va întâmpla de acum încolo şi în America când va veni vorba despre stigmatizarea persoanelor LGBT. Când preşedintele Americii, Barack Obama, când Hillary Clinton şi mulţi, mulţi polticieni cu nume sonore sprijină drepturi egale pentru toate persoanele, indiferent de orientarea sexuală, poţi să spui că se scrie istorie. Şi mă bucur să văd că se întâmplă toate acest schimbări şi că trăiesc să le văd şi sper să apuc să observ schimbarea şi în ţara mea. Pentru că avem oricum atâtea probleme şi atâtea lipsuri şi atâtea nevoi şi mi-ar plăcea să pot spune că, în ciuda tuturor situaţiilor nefavorabile în care ne aflăm, societatea românească este un model de urmat atunci când vine vorba de toleranţă, empatie, inteligenţă. Pentru că îmi doresc ca acest popor care suferă de discriminări majore, asupra căruia s-a pus nenumărate etichete negative, să demonstreze contrariul, să arate întregii lumi că nu este înapoiat şi că are capacitatea de a fi la standarde înalte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite