8 lucruri dovedite ştiinţific care te fac mai puţin atrăgător în ochii celorlalţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii de ştiinţă au descoperit de-a lungul timpului care sunt lucrurile care ne fac mai puţin atrăgători în ochii celorlalţi FOTO 123 RF
Oamenii de ştiinţă au descoperit de-a lungul timpului care sunt lucrurile care ne fac mai puţin atrăgători în ochii celorlalţi FOTO 123 RF

Sunt multe modalităţi uşoare pentru îmbunătăţirea sex appeal-ului, cum ar fi să plimbi un câine, să asculţi muzică bună sau să faci o glumă. Dar, din păcate, sunt la fel de multe lucruri care îţi sabotează atractivitatea, cum ar fi o poză de profil în care ţii braţele încrucişate.

Business Insider prezintă o serie de trăsături şi comportamente frecvente care te fac să obţii mai greu o întâlnire romantică.

1. Lipsa somnului

În 2010, cercetători din Suedia şi Olanda au fotografiat oameni care au dormit cel puţin opt ore cu o noapte înainte şi oameni care nu au dormi în ultimele 31 de ore. Persoanele private de somn au fost evaluate şi considerate mai puţin sănătoase şi mai puţin atrăgătoare. Trei ani mai târziu, cercetătorii au aprofundat studiul şi alţi participanţi au evaluat oamenii din poze, bazându-se pe diferite criterii. În general, participanţii au spus că persoanele private de somn aveau „cearcăne, ochi roşii, pleoape căzute şi pielea palidă“ şi chiar păreau mai triste decât cele odihnite.

2. Răutatea

În cadrul unui studiu realizat în China, în 2014, cercetătorii le-au cerut unor bărbaţi şi femei să privească fotografiile unor alţi oameni cu expresii neutre. Unele dintre aceste poze erau însoţite de cuvintele „decent“ şi „onest“, iar altele de „rău“ şi „meschin“. Altele nu erau însoţite de nicio informaţie. Participanţii i-au catalogat drept mai puţin atrăgători pe cei descrişi ca fiind răi şi meschini.

3. Postura închisă

Un studiu din 2016 arată că o postură care inspiră putere este mai atractivă decât una închisă (de exemplu când stai cu braţele încrucişate şi umerii aduşi în faţă). În cadrul unui experiment, cercetătorii au creat profiluri de femei şi bărbaţi pe o aplicaţie de dating bazată pe GPS. Pe unele profiluri oamenii au pozat într-o postură închisă, iar în fotografiile celorlalte profiluri, aceiaşi oameni au adoptat o postură expansivă (cu braţele în sus, în formă de «V» sau ca şi cum încearcă să apuce ceva). Rezultatele au arătat că participanţii au avut o mai mare înclinaţie spre a alege să iasă la întâlnire cu oamenii care aveau o postură expansivă, iar bărbaţii care aveau o postură închisă s-au dovedit a fi cei mai dezavantajaţi.

4. Dacă pari prea fericit sau prea mândru

În timp ce fericirea este în general considerată atractivă la femei, acestea nu se prea dau în vânt după barbaţi care par prea zâmbăreţi. În contrast, în timp ce mândria este considerată atractivă la bărbaţi, aceştia nu par să prefere femeile care emană mândrie. În 2011, cercetătorii de la University of British Columbia au făcut un experiment pe mai bine de 1.000 de adulţi din America de Nord, arătându-le fotografii cu membri de sex opus şi întrebându-i cât de atrăgătoare li se par persoanele din poze. 

Rezultatele au arătat că bărbaţii le-au găsit mai atrăgătoare pe femei atunci când păreau fericite şi mai puţin atrăgătoare atunci când inspirau mândrie. Femeile, pe de altă parte, au fost de părere că bărbaţii erau mai atrăgători când aveau o atitudine mândră şi mai puţini atrăgători atunci când păreau fericiţi.

Este, însă, neclar dacă aceste descoperiri despre atractivitate se aplică în toate culturile. Cercetătorii au spus că rezultatele reflectă probabil valorile tradiţionale occidentale şi normele genurilor -  de exemplu, ideea că bărbaţii ar trebui să pară puternici şi tăcuţi şi femeile ar trebui să pară docile şi vulnerabile.

5. Lipsa simţului umorului

Un studiu din 2009 al Universităţii din California a arătat că dacă nu eşti amuzant sau chiar dacă ai un simţ al umorului mediocru, eşti mai puţin atractiv decât persoanele care au un excelent simţ al umorului. Studiul a descoperit, totdată, că lipsa simţului umorului este la fel de neatractivă şi pentru femei şi pentru bărbaţi.

6. Lenea

Rezultatele unor serii de experimente publicate de cercetătorii Universităţii din Wisconsin şi State University din New York, în 2004, au arătat că felul în care este percepută atractivitatea poate fi corelată cu trăsături precum „a te face util“. 

Într-unul din experimente, cercetătorii au întrebat studenţii care participau la un curs de şase săptămâni să se noteze fiecare pe baza diferitelor trăsături, printre care şi atractivitatea. Ei au făcut asta la începutul şi la sfârşitul cursului. Când cercetătorii au analizat rezultatele, au observat că chiar şi studenţii care au primit calificative medii la începutul cursului, au fost notaţi sub medie ca nivel al atractivităţii mai târziu în cazul în care colegii lor de clasă i-au perceput ca leneşi (de exemplu, necooperanţi şi neconştiincioşi).

7. Lipsa de sinceritate

Cercetările arată că lipsa sincerităţii este foarte neatractivă atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Pentru un studiu din 2006 al University of Western Ontario, participanţii au citit nişte prezentări despre bărbaţi şi femei care erau descrişi fie ca inteligenţi sau nu, dependenţi sau independenţi şi sinceri sau mincinoşi. Participanţii au evaluat apoi oamenii despre care au citit pe baza a câtorva criterii, inclusiv cât de mult i-au plăcut şi cât de atrăgători sunt. S-a dovedit că onestitatea este singura trăsătură dintre cele trei care un efect subtanţial asupra atractivităţii unei persoane.

8. Consumul excesiv de alcool şi ţigări

Pentru un studiu din 2016, cercetătorii au recrutat mai mult de 200 de tinere femei heterosexuale din Belgia pentru a privi fotografii şi biografiile unor bărbaţi tineri. Rezultatele au arătat că bărbaţii ale căror biografii au indicat că fumează frecvent au fost consideraţi mai puţin atrăgători decât nefumătorii şi fumătorii ocazionali, în special dacă era luată în considerare o relaţie de lungă durată.

Cât despre consumul de alcool, băutorii ocazionali au fost consideraţi mai atrăgători decât cei care nu consumă alcool deloc şi decât cei care o fac frecvent, indiferent că era luată în considerare o relaţie scurtă sau lungă.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite