Reţeta prăjiturii cu bulion „Casnica“, ce a impresionat juriul „MasterChef“ până la lacrimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desertul cu bulion, griş şi gem pregătit de concurentul Dorin Stan în prima ediţie din noul sezon „MasterChef“ a fost aplaudat de Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu şi Sorin Bontea. Simplă şi aromată, prăjitura „Casnica“ le-a amintit de copilăria trăită în comunism. Vă prezentăm modul de preparare.

Prima ediţie din al patrulea sezon „MasterChef“ a marcat o premieră istorică în show-ul de la Pro TV: membrii juriului au plâns de emoţie când au gustat meniul unui concurent. Şomerul Dorin Stan a fost apreciat pentru prăjitura „Casnica“, cunoscută pe vremea lui Ceauşescu drept o opţiune ieftină şi gustoasă. Desertul este şi astăzi o variantă convenabilă.

Ingrediente:
Foi:

  • 15 linguri de ulei,
  • 15 linguri de bulion,
  • 9 linguri de zahăr,
  • o linguriţă de bicarbonat de sodiu,
  • un kilogram de făină,
  • sare,
  • o sticluţă de esenţă de rom (35 ml)

Cremă:

  • 200 ml de lapte,
  • 800 ml de apă,
  • 200 g de unt,
  • 200 g de griş,
  • 4 linguri de zahăr
  • sare
  • 800 g (un borcan mare) de gem de prune

Caramel:

  • 200 g de zahăr
  • 100 ml de apă
  • 100 g de zahăr farin

Foi: Se amestecă zahărul, uleiul şi bulionul până se obţine o crema spumoasă peste care se adaugă treptat faina amestecată în prealabil cu bicarbonatul şi sarea. Coca elastică rezultată se porţionează în patru bucăţi egale. Fiecare bucată se întinde şi se coace pe dosul tăvii (pudrat cu făin[), în cuptorul încins la temperatură medie. Pentru fiecare foaie, timpul de coacere este de şapte minute.

Cremă: Se amestecă apa şi laptele şi se pun la fiert cu zahărul, adăugându-se grişul în ploaie. După fierbere, se pune puţin timp la răcit. Când crema e călduţă, se adaugă untul. Le alifiem cu esenţă.

Caramel: Zahărul se caramelizează. Se adaugă apă, până când fierberea se reduce.

Asamblarea: Se pune prima foaie în tava, peste care se adaugă ½ din cremă. Urmează foaia a doua, peste care se pune gemul. Se continuă cu o altă foaie, restul de cremă şi foaia finală. Se lasă la răcit.

Poftă bună!
 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite