Cum prepari cel mai bun peşte pe grătar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să găteşti peştele pe grătar, trebuie să stăpâneşti foarte bine tehnica de preparare. Mulţi îl evită, fie pentru că se lipeşte şi jumătate din carne rămâne de multe ori pe grătar, fie pentru că le iese prea uscat.

Pe cât de gustos şi de sănătos este peştele la grătar, pe atât de greu se prepară. Multora li se întâmplă să cumpere un peşte scump şi să-l pună pe grătar, pentru ca apoi să constate că jumătate din carne a rămas lipită. Peştele este un preparat delicat şi deloc uşor de preparat. Dacă îl ţii cu doar câteva minute mai mult decât trebuie, el se găteşte prea mult şi devine uscat, pierzându-şi complet savoarea.

Există câteva trucuri prin care poţi găti fără probleme peştele, fără să îl arzi prea tare şi păstrându-i gustul. Revista americană „Sunset“ ne oferă 10 trucuri pentru prepararea celui mai bun peşte pe grătar:

1. Foloseşte temperatura potrivită

Atât fileurile de peşte, cât şi peştele întreg se prepară la o temperatură înaltă, într-un timp scurt şi prin expunere directă la sursa de căldură. Temperatura optimă, indiferent de tipul şi de mărimea peştelui, este de 200-230 de grade Celsius, iar timpul de 7-10 minute. Inclusiv sardinele se gătesc în acest fel. Dacă le prepari într-un timp prea lung, peştele se usucă.

2. Atenţie la aspect!

Trebuie să iei peştele de pe grătar înainte să fie bine făcut, când vezi că este aproape gătit. El se frăgezeşte şi după ce l-ai pus în farfurie.

3. Curăţă bine grătarul

Înainte de a pune peştele la gătit, asigură-te că pe grătar nu suntresturi arse rămase de la alte preparate. Acestea nu doar că strică gustul peştelui, dar îl vor face să se lipească de grătar. Foloseşte o perie specială pentru grătar şi curăţă-l cât este cald, pentru ca resturile să se dezlipească uşor.

4. Unge cu ulei peştele şi grătarul

Foloseşte un ulei cu un punct de ardere (de fum) înalt, aşa cum sunt cele de porumb şi de canola. Evită să foloseşti uleiul de măsline, pentru că punctul său de fum ajunge la 190 de grade Celsius, adică mai mic decât temperatura la care se găteşte peştele. Pune uleiul pe un prosop de hârtie şi tapetează peştele şi grătarul cu el.

5. Pune fileul cu pielea pe grătar

Dacă foloseşti un grătar cu capac, nu este nevoie să prepari fileul de peşte şi pe partea cu carne. Aerul cald îl va găti suficient de bine. Pielea este mai densă decât carnea de peşte şi se dezlipeşte mai uşor de pe grătar. Dacă ai un grătar fără capac, ţine peştele mai mult pe partea cu piele decât pe cea cu carne.

6. Cum îl întorci

Să întorci peştele pe partea cealaltă este cea mai delicată „operaţiune“ când îl prepari la grătar. Foloseşte două spatule mai late din metal, una pentru a desprinde peştele, iar cealaltă pentru a-l sprijini după ce l-ai dezlipit. Api, întoarce peştele răsucind rapid spatula cu care îl ţii.

7. Foloseşte folie de aluminiu

Unge peştele cu ulei şi asezonează-l după gust. Apoi, împătureşte în două o bucată de folie de aluminiu şi fă-i câteva găuri de dimensiunea unei monede de 10 bani cu vârful de cuţit, la o distanţă de aproximativ 5 centimetri una de cealaltă. Unge folia cu ulei pe una dintre părţi şi pune-o pe grătarul încins pe partea care nu este tapetată cu ulei. Las-o să se încălzească 2 minute şi pune apoi peştele pe ea. Când este gata, ia peştele de pe folie cu o spatulă de metal. Pielea se dezlipeşte foarte uşor dacă nu vrei să o mănânci.

8. Foloseşte o tigaie grill

Tigăile de tip grill sunt de preferat grătarelor cu bare. Gătirea peştelui la flacără directă este mai dificlă şi riscul să arzi carnea mai mare. O alternativă la folia de aluminiu poate fi hârtia de copt, care are avantajul că poate fi refolosită.  

9. Înfăşoară peştele

Poţi da peştelui o savoare deosebită, diferită de cea cu care eşti obişnuit, dacă îl înfăşori în frunze de salată sau în alte tipuri de frunze. Unge foile cu ulei înainte de a le pune pe grătar.  

10. Frigărui de peşte

Taie peştele cubuleţe şi pune-l pe beţe de lemn pentru frigărui, împreună cu legume precum roşii, ardei, ciuperci sau dovlecei. Taie legumele în bucăţi mai mari decât cele de peşte, pentru ca acestea din urmă să nu aibă contact direct cu grătarul.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite