Cum să găteşti prăjitura de ciocolată perfectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prăjitura de ciocolată şi un pahar de lapte, reţeta unui moment reuşit FOTO farfuridi.ro
Prăjitura de ciocolată şi un pahar de lapte, reţeta unui moment reuşit FOTO farfuridi.ro

Cine nu a scotocit în căutarea reţetei prăjiturii de ciocolată perfecte, care să nu fie tort, spumă sau budincă, dar care să păstreze gustul incontestabil al ciocolatei, să fie pufoasă şi uşoară, numai bună de servit lângă o ceaşcă de ceai sau ca desert?

Ciocolata

Ciocolata este cel mai important ingredient al acestei prăjituri, fie că se obţine din cacao pudră, ce oferă aroma necesară, fără să lase aluatul să se turtească, fie că este chiar ciocolată topită. Ultima alegere nu garantează un rezultat excepţional, pentru că pot apărea cocoloaşe, din cauză faptului că ciocolata nu se topeşte uniform. Cea mai bună alegere este să combini cacao pudră cu ciocolată topită şi dacă vrei poţi să adaugi şi câţiva fulgi de ciocolată, scrie publicaţia britanică „The Guardian“.

Grăsimea

Untul, acest zeu al gustului, oferă prăjiturii o aromă bogată şi plăcută, dar la fel de bine se poate folosi smântână şi chiar şi maioneză, aşa cum foloseşte expertul în patiserie Sebastien Rouxel. Explicaţia lui: prăjitura va fi însiropată şi bogată în ciocolată, fără să fie uleioasă de la prea mult unt. În acelaşi timp, Felicity Cloake de la „The Guardian”, a încercat reţeta cu maioneză despre care spune că este un „hibrid între sendviş şi prăjitură”.

Dacă unul ţi se pare mult prea uleios, atunci ulei de măsline sau chiar ulei de floarea soarelui. Uleiul de măsline este indicat şi celor care au intoleranţă la lactoză şi gluten. La amestecul final se poate adăuga lapte sau apă, însă laptele ar fi o alegere mai bună pentru că face prăjitura mai pufoasă.

Ingredientele principale

Alegerea standard este făina, dar la fel de bine poate fi înlocuită cu migdale măcinate sau cu amidon amestecat în cacao pudră, pentru variantele de prăjituri fără gluten. Poţi adăuga în aluat alune de pământ, marţipan sau nuci. 

Agenţii de creştere sunt esenţiali. Florence White foloseşte albuşuri bătute, care, în combinaţie cu alunele, oferă prăjiturii o creştere inegală şi un aluat uşor dur. Alţi bucătari folosesc praful de copt, bicarbonatul de sodiu sau chiar o combinaţie a celor două. Zaharul-pudră este cel mai folosit în prăjituri, deşi unii optează pentru cel granulat sau chiar pentru zahărul brun nerafinat. Ultimul aduce un gust prea amar şi siropos în combinaţie cu ciocolata, însă aroma de caramel merge de minune.

Alte ingrediente

Aproape toată lumea adaugă esenţă de vanilie, dar dacă vrei ceva care să nu-ţi distragă atenţia de la gustul ciocolatei alege cafeaua sau scorţişoara.

Metodă

Fie alegi metoda prin care freci zahărul cu untul până devine spumos şi apoi adaugi celelalte ingrediente, fie baţi ouăle cu zahărul înainte de a adăuga restul compoziţiei. Ambele variante reţin aerul, dar prima este responsabilă pentru un aluat mai pufos.
Reţeta lui Margot Henderson este un pic diferită. Coace compoziţia timp de 20 de minute şi apoi o acoperă şi o lasă să se înăbuşe până se răceşte. Obţine o prăjitură consistentă şi catifelată cu un minimum de efort. 

Forma şi glazura

Faci un fel de sendviş cu un mijloc cremos şi un strat dublu de glazură, obţinută din cacao pudră, zahăr topit, unt şi zahăr brun nerafinat, sau poţi să faci pur şi simplu o cremă de cacao şi unt. Pentru a obţine un contrast al texturilor, poţi opta să amesteci biscuiţi de ciocolată fărâmiţaţi.

Prăjitura de ciocolată perfectă

După mai multe încercări şi testarea a diferite reţete, Felicity Cloake spune că a descoperit reţeta prăjiturii care ar mulţumi orice pasionat de ciocolată.

50 de grame de ciocolată neagră, topită şi răcită
250 de grame de unt aflat la temperatura camerei
250 de grame de zahăr brun nerafinat
o jumătate de linguriţă de sare
100 de grame de cacao pudră
250 de grame de faină
2 linguriţe de praf de copt
3 ouă
250 de ml de lapte
50 de grame de fulgi de ciocolată

Pentru cremă

140 de grame de unt
50 de grame de cacao pudră
200 de grame de zahăr topit
un vârf de sare
2 linguri de lapte
5 biscuiţi Oreo

1. Unge şi tapetează cu hârtie de copt o formă de prăjitură cu dimensiunile de 2x20cm. Încălzeşte în prealabil cuptorul la 180 de grade Celsius, timp în care freacă zahărul cu untul şi cu jumătatea de linguriţă de sare până se face spumă.

2.  Adaugă ouăle peste spuma obţinută din unt şi zahăr şi bate compoziţia până se omogenizează, apoi împarte totul în două părţi egale şi adaugă într-una amestecul de faină cu cacao pudră şi praf de copt şi lasă ciocolata topită la final. Amestecă totul cu cealaltă jumătate şi toarnă suficient lapte până obţii o consistenţă moale, după care împrăştie fulgii de ciocolată. Împarte din nou în mod egal compoziţia obţinută şi coace-o pe fiecare timp de 25-30 de minute, până se întăreşte la mijloc.

3. După ce le scoţi din cuptor, lasă-le să se răcească şi apucă-te de cremă. Freacă untul până devine pufos, apoi adaugă cacao pudră, zahărul topit şi sarea şi dacă este nevoie lapte, pentru a înmuia amestecul. Pune unul dintre cele două blaturi pe un platou şi întinde o treime din glazură peste ea. Pune cel de-al doilea blat peste şi toarnă restul.

4. Fărâmă biscuiţii şi împrăştie-i peste prăjitură. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite