VIDEO Triburile din Peru au câştigat lupta cu Guvernul: "Este o zi istorică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia indigenă din jungla amazoniană din Peru a obţinut vineri victoria împotriva Guvernului după o serie de ciocniri violente soldate cu zeci de morţi de ambele părţi. Executivul peruan a retras legile privind exploatarea junglei de către companiile transnaţionale de petrol şi gaze.

Citiţi şi
VIDEO Revolta amazonienilor din Peru: Evo Morales este acuzat de interese economice
VIDEO Revolta amazonienilor din Peru: autorităţi acuzate de muşamalizare, indienii continuă protestele

Preşedintele peruan Alan Garcia a recunoscut la televiziunea naţională că a greşit când nu a consultat şi grupurile băştinaşe din Amazon atunci când au fost întocmite legile privind acordul de liber schimb între Peru şi Statele Unite.

Şeful de cabinet al preşedintelui Garcia, a demisionat vineri, iar primul ministru şi mai mulţi membri ai guvernului au spus că sunt gata şi ei să demisioneze.

"Azi e o zi istorică, suntem recunoscători pentru că dorinţa populaţiei indigenea a fost luată în calcul li sperăm ca pe viitor Guvernul să nu mai emită legi fără să consulte populaţia", a declarat liderul amazonienilor, Daysi Zapata, care a cerut protestatarilor să ridice blocadele de pe râurile şi drumurile din junglă, potrivit BBC.

Controversatele legi au fost revocate după o intâlnire de cinci ore a oficialilor.

Cele mai violente ciocniri între băştinaşi s-au petrecut pe 5 iunie, atunci când peste 30 de civili şi 23 de poliţişti au murit.

image

În urma incidentelor din Peru, relaţiile cu Venezuela şi în special cu Bolivia s-au tensionat şi ele.

"Sunt milioane de hectare de cherestea care stau nemişcate, alte milioane de hectare necultivate, sute de depozite minerale neexploatate şi sute de hectare de ocean care nu este folisit pentru acvacultură. Râurile sunt o comoară care ajunge în  ocean fără să producă electricitate", declara Garcia într-un editorial.

De cealaltă parte, triburile amazoniene doresc conservarea culturii şi cunoştinţelor tradiţionale.

Peste 2000 de indieni - majoritatea cu suliţe şi macete - au început să protesteze pe 5 iunei pentru pământurile lor şi zeci de protestatari şi ofiţeri de poliţie au murit în cea mai mare ciocnire din Peru în ultimii zece ani.

image

Mobilizarea indienilor amazonieni (circa 5.000, provenind din 60 de triburi) a început la 9 aprilie. Ei au protestat împotriva unor decrete-legi adoptate de preşedintele Alan Garcia în 2007-2008, care oferă companiilor petroliere străine dreptul să le exploateze indienilor terenurile pe care trăiesc din vremuri ancestrale.

Zona amazoniană acoperă aproape 60 % din suprafaţa statului Peru şi în ea trăiesc circa 600.000 de persoane grupate în 1.300 de comunităţi de amerindieni.

 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite