Viaţa după mandatul de preşedinte al Statelor Unite: “Nici nu visam că va ieşi aşa”
0
La 13 ani de la momentul în care a părăsit Casa Albă, fostul preşedinte american Bill Clinton se arată în continuare preocupat de scena politicii internaţionale, a înfiinţat o fundaţie şi se pregăteşte pentru un moment anticipat de analiştii americani: candidatura la prezidenţiale a soţiei sale, Hillary.
În zilele care au urmat predării mandatului său, scrie jurnalistul James Bennet în “The Atlantic”, Bill Clinton s-a declarat un om împăcat cu sine, încântat de noua sa locuinţă, de cele 1100 de cărţi din bibliotecă şi de momentele acordate lecturii. În anii care au urmat, a dovedit însă că nu se poate ţine departe de muncă şi a înfiinţat o fundaţie, Clinton Global Initiative, menită să convingă filantropii şi corporaţiile să îşi unească eforturile în jurul unor proiecte specifice.
“Ce am încercat să fac a fost să creez o reţea de oameni dedicaţi principiului potrivit căruia, în loc să vorbeşti şi să înveţi despre anumite probleme, mai degrabă încerci să le rezolvi”, a povestit Clinton.
În 10 ani, fundaţia s-a ocupat de 2900 de proiecte variate: de la sprijinirea antreprenorilor din Nigeria la promovarea mersului pe bicicletă în Sri Lanka. Clinton spune că iniţiativele sale pot fi rezumate astfel: “Operăm cu numere mari – peste 40 de milioane de persoane au acces la educaţie şi aproape 30 de milioane au acces la sisteme sanitare şi apă potabilă; 11 milioane de femei pot accesa credite”.
În cazul în care soţia sa, Hillary Clinton, ar candida însă la alegerile prezidenţiale, fundaţia sa ar trebui să înceteze colaborarea cu companiile străine.
“Nu ştiu dacă va candida. Stiu că nimeni nu crede asta, dar nu ştiu”, a spus el, cu privire la candidatura soţiei sale.
Visează, în schimb, să încurajeze activităţile filantropice şi, în acest scop, să implice mai multe state. În ultima perioadă, priveşte atent la sărăcia din India, dar se arată preocupat şi de nivelul de trai scăzut al populaţiei din China. “Sunt oameni care trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi”, arată el.
În ce priveşte personajul din spatele omului politic, Bill Clinton susţine că a găsit formula ideală pentru viaţa de după mandat: activităţile caritabile. Pe de altă parte, încă este plătit pentru discursuri. “Mai trebuie să lucrez, dar nu mă deranjează asta. Îmi place. Îmi plac discursurile: mă trezesc, întâlnesc oameni din toată lumea şi din toate ţările, învăţ lucruri pe care altfel nu le-aş cunoaşte”, a povestit el
“Am încercat să îmi dau seama, în 2001, ce pot să fac şi a ieşit destul de bine. Se pare chiar că voi trăi ca să fiu şi bunic, deci va fi bine. Mereu am crezut că nu trebuie să te îngrijorezi când nu mai poţi face ceva. Mi-a plăcut fiecare etapă a vieţii mele, de pe vremea când eram un băieţel, dar proiectul fundaţiei l-am iubit cu adevărat. Nici nu visam că va ieşi aşa. Şi nu sunt naiv, ştiu că guvernul încă e cel care contează. Contează- sunt lucruri pe care le poţi face doar cu ajutorul şi prin intermediul guvernului. Mi se pare însă uimitor când găseşti atât de mulţi oameni care să contribuie la activităţi filantropice”, a încheiat Clinton.