UE şi SUA, în pragul unui război comercial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană va decide săptămâna viitoare dacă va adopta un set de măsuri împotriva SUA după decizia lui Trump de a impune taxe de import pentru oţel şi aluminiu.

Comisia Europeană ar putea adopta miercuri, 7 martie, o decizie cu privire la măsuri de răspuns la introducerea de către SUA a unor taxe de import pentru oţel şi aluminiu, a declarat secretarul de presă al Comisiei Europene, Alexander Winterstein.

"Suntem gata să reacţionăm rapid, dur şi proporţional în baza regulilor OMC. Comisia Europeană dispune de nişte măsuri elaborate împotriva SUA pentru a echilibra situaţia, iar comisarii europeni urmează să discute despre asta săptămâna următoare", a spus el.

Conform sursei citate, se vor urmări foarte atent evoluţiile pe piaţă, ”şi dacă va exista un val de importuri în UE a producţiei de oţel, vom propune nişte măsuri pentru asigurarea stabilităţii pieţei Uniunii Europene. Vom aprecia, vom discuta despre această situaţie şi vom adopta o decizie miercuri”.

Joi, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că ţara sa introduce taxe de import pentru oţel în mărime de 25 la sută şi la aluminiu, de 10 la sută. Potrivit lui, aceste taxe vor fi aplicate o perioadă îndelungată. Comisia Europeană şi-a exprimat regretul în legătură cu această decizie.

Liderul de la Casa Albă spune că decizia a fost luată pentru a proteja industria metalurgică americană. Statele Unite importă în jur de 30 de milioane de tone de oţel în fiecare an, iar producătorii europeni îşi fac griji în privinţa pieţelor spre care se va îndrepta acum această cantitate de metal.

Eurofer, organizaţia europeană a producătorilor de oţel, a declarat că impactul devierii exporturilor ar putea fi major asupra celor 320.000 de angajaţi din industria bătrânului continent.

La nivel european, Germania a fost principalul exportator din oţel spre Statele Unite în 2017, cu 951.125 de tone, urmat de Olanda cu 632.607 tone şi Franţa 237.345 tone.

 România a exportat în SUA 6.295 de tone, potrvit agenţiei Mediafax.

După Canada, Uniunea Europeană este cel mai mare exportator de oţel către Statele Unite, cu aproximativ 5 milioane de tone, reprezentând aproximativ 15% din importul american. 5 milioane de tone dintr-un total de 160 de milioane, cât este producţia totală europeană nu poate părea mult, dar este vorba de produse de înaltă calitate, iar nemţii de la Thyssenkrupp and austriecii de la Voestalpine ar putea avea probleme.

Europa importă cca 40 milioane tone de metale pe an.

În ianuarie europenii au anunţat că vor reacţiona rapid la orice barieră comercială, iar lobby-ul german deja a solicitat liderilor europeni să răspundă. Ministerul norvegian de externe a declarat că interesul naţional nu este cea mai potrivită justificare pentru impunerea de bariere comerciale, şi a avertizat asupra unor posibile consecinţe.

Uniunea Europeană şi China au avertizat în mod repetat că vor introduce măsuri simetrice dacă Administraţia Donald Trump va impune tarife la aluminiu şi oţel.

Oficiali europeni citaţi de presa germană au declarat recent că UE poate adopta rapid măsuri de retorsiune vizând produse exportate de Statele Unite. Conform unor surse citate de agenţia de presă DPA şi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Bruxellesul a alcătuit deja o listă a produselor americane care vor fi vizate de restricţii. Pe listă figurează produse de genul sucurilor de portocale din California, roşii şi cartofi, precum şi motociclete Harley-Davidson şi whisky american.

Deşi impactul acestei măsuri nu ar fi foarte mare, mulţi experţi se tem că este doar începutul impunerii de tarife pentru o serie de alte importuri care ar angaja SUA într-un război comercial mult mai amplu, cum probabil lumea nu a mai avut de la Marea Recesiune, explică New York Times, care avertizează că impactul economic va fi devastator şi pentru SUA, dar şi pentru întreaga lume. 

Un avertisment similar a venit şi din partea Fondului Monetar Internaţional care, potrivit Le Soir, a îndemnat ţările lumii „să conlucreze constructiv pentru a reduce barierele comerciale şi pentru a rezolva diferendele fără a recurge la asemenea măsuri de urgenţă”. 

Europa se pregăteşte să riposteze, observă Le Figaro, dar Donald Trump promite să-şi înăsprească retorica împotriva liderilor europeni care anunţă contramăsuri, deşi aceştia sunt cei mai apropiaţi aliaţi ai Americii, remarcă Washington Post. 

China, la rândul ei, declară că nu doreşte un război comercial, arătându-se deschisă purtării unor discuţii în viitorul apropiat, dar avertizează că nu va permite o vătămare a intereselor sale, notează South China Morning Post.

 „Războaiele comerciale sunt rele şi greu de câştigat” îi răspunde şi Marea Britanie lui Donald Trump, notează Bloomberg, după ce, potrivit Le Vif, preşedintele american s-a arătat încântat de reacţiile îngrijorate ale partenerilor comerciali ai Statelor Unite, asigurând că “războaiele comerciale sunt bune şi uşor de câştigat”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite