Trump, Putin şi Kim Jong-un, în oglinda geopoliticii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o vreme în care, la est de NATO, unii se joacă, aparent nevinovaţi, cu harta României, iar ici-colo, prin unele cancelarii, aflate la vest de noi, bântuie, din nou, fantomele unor revizuiri teritoriale, ce amintesc de dictatul de la Viena, din 30 august 1940, când România a fost silită să cedeze 43.492 kilometri pătraţi unui stat vecin mereu hrăpăreţ, se impune o evaluare geopolitică aparte.

În urmă cu 24 de ore, preşedintele Donald Trump a declarat că a fost sarcastic când a mulţumit, joi, preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru expulzarea a sute de diplomaţi americani din Federaţia Rusă.

Comentariul lui Trump a survenit după o întâlnire cu secretarul de stat Rex Tillerson şi cu ambasadorul la Naţiunile Unite, Nikki Haley. Tillerson a precizat că Statele Unite vor da un răspuns Rusiei, privind expulzarea unor diplomaţi americani, până la 1 septembrie.

Trump declarase joi că este recunoscător Rusiei, pentru că a expulzat diplomaţi americani, deoarece Statele Unite „încearcă să reducă cheltuielile de salarizare...“.

Tot vineri, preşedintele SUA a avertizat pe liderul Coreei de Nord, dictatorul Kim Jong Un, că „dacă va face ceva cu privire la Guam sau cu orice alt loc care este un teritoriu american sau cu un aliat al Americii, el o va regreta cu adevărat şi o va regreta rapid“.

Peste Ocean, la nivelul administraţiei americane, se ştie că, de fapt, dincolo de declaraţiile belicoase ale lui Kim Jong-un, acesta ar dori negocieri bilaterale cu SUA, pentru a obţine garanţii conform cărora:

1. nu va fi răsturnat de la putere;

2. va putea păstra armele nucleare;

3. vor fi ridicate sancţiunile economice împotriva Coreei de Nord;

4. vor fi retrase trupele americane din Coreea de Sud;

5. va fi încheiat un tratat de pace, care va înlocui prelungitul armistiţiu, după războiul din anii 1950-1953.

Dintr-o asemenea perspectivă am optat pentru conturarea, în oglinda geopolitică, a profilurilor preşedinţilor mai sus menţionaţi, într-un dialog cu un conaţional care, atunci când a comandat Forţele Armate Române, a fost primit, cu înalte onoruri militare, la Pentagon.

Generalul (r.) dr. MIRCEA CHELARU:

*Noi trebuie să tratăm realitatea cu luciditate. Nu după dorinţele noastre. Nici după zvonistica înspăimântătoare, deoarece asta este o altă formă de a descuraja statul român.

*Una este să ştie soldatul că luptă cu Regele în spate şi alta când îl vede că pleacă. S-a cam schimbat raportul de forţe, psihologic, pe câmpul de bătaie, acolo, la Mărăşeşti, cu o sută de ani în urmă. Această decizie de a rămâne şi a rezista a însemnat enorm de mult.

*Cea mai mare valoare, pe câmpul de luptă, nu este nici armamentul şi nici mărimea soldatului, ci voinţa lui de a lupta, aspiraţia lui de a învinge, capacitatea lui de a înţelege de ce luptă şi pentru cine. Aşa s-a întâmplat la Mărăşeşti.

*Românii au luptat pentru ei, pentru destinul lor, şi acest destin s-a imprimat ca o cicatrice eternă, în istoria Europei şi pentru asta trebuie să fim mândri.

*Noi nu sărbătorim doar un centenar al luptelor, şi nici la anul un centenar al voinţei întrunite a neamului nostru, noi sărbătorim aspiraţiile înaintaşilor, ale lui Burebista şi Mihai Viteazul.

*În anul 2000 am atenţionat că începând cu 2012 este de aşteptat, în trei cursuri de acţiuni - documentul meu fiind prezentat pe hartă, cu trasee, cu aliniamente -, că Federaţia Rusă va ocupa Crimeea, şi va extrage estul Ucrainei. În acelaşi timp va realiza coliniaritatea celor trei capete de pod, Kaliningrad, Transnistria, Crimeea.

*Putin îşi asigură spaţialităţi, foste ostile, în arealuri neutre sau prietene, promovează politica lui, de pacificare şi menţinere a Siriei, atragerii Turciei, consolidării Iranului, menţinerii, pe mai departe, a economicului Indiei, şi tratativele non-beligerante, cu China.

*Este un amestec perfid, dar super rafinat, al serviciului de intelligence rus, în afacerile electorale ale Statelor Unite. Au încercat, pe toate canalele, pe toate căile, ca Trump, un neica nimeni, din punctul de vedere al credibilităţii de a fi prezidenţiabil, să ajungă la Casa Albă.

*Trump este la fel de imprevizibil, ca şi Putin. Are acelaşi profil de personalitate ca şi omologul rus. Trump este omul care îşi impune voinţa, el fiind un manager, făcător de bani, şi pentru el nu există “plăteşte şi salvează omul”, ci “să îţi rămână banul”.

*Rusia a fost interesată ca şi Trump să vină la Casa Albă. Moscova avea nevoie să producă o destabilizare a Establishment-ului, a structurilor rigide americane, ce nu puteau să iasă, decât datorită lui Trump, din tipicul politicii cunoscute, globaliste.

*Există o decizie de reaşezare a modelului de conducere a lumii. Ce a spus Trump, în campania lui electorală, este exact ceea ce a spus Putin, în campania sa. Mă refer la două lucruri esenţiale. Primul fiind enunţul că lumea trebuie să îşi câştige libertatea. Al doilea, foarte important, trebuie creat un nou leadership al lumii.

*În Statele Unite, armata se bucură de o apreciere extraordinară. Acolo, când s-a pronunţat cuvântul soldier, toată lumea îşi schimbă expresia fizionomică. Este un respect extraordinar pentru armată. Acolo, înainte ca un american să fie general este un soldier. Uniforma este sfântă. Steagul, imnul şi uniforma, la americani, sunt elemente de Sfântă Treime biblică, în conceptul şi educaţia copilului de la grădiniţă, care învaţă să salute, se bucură că are un nasture de uniformă militară şi îl pune la vedere, şi ştie că aceasta este făuritoarea Americii moderne.

*Militarul este făcut să îşi asume sacrificiul de sine, pentru binele naţiunii, pentru binele comunităţii.

*Ne trebuie stabilitate. Asta înseamnă că ai un set de valori, pe care le întreţii, le performezi şi devii predictibil şi neopozabil valorilor celorlalţi, care se raliază ţie.

*Este nevoie de regenerarea, în interiorul naţiunii române a încrederii în sine.

* Sunt necesare operaţionalizarea şi consolidarea instrumentelor de protecţie a naţiunii. Avem nevoie de un leadership politic sănătos, vizionar, de o armată şi instituţii de informaţii loiale. Generarea încrederii între oameni va determina starea de securizare socială internă.

*Bomba este în spatele nostru. Eu mă tem pentru ce se poate întâmpla în Balcani. Lucrurile sunt foarte critice în zona Kosovo, la graniţa cu Serbia.

*Kim Jong Un este satrapul Coreei de Nord, dictatorul nemilos, dictatorul superautocrat.

*Coreea de Nord are toate şansele să fie oaia neagră a lumii, din perspectiva regimului criminal, pe care nu îl acceptă nici Moscova, nici Beijingul.

*Problema Coreei de Nord se va rezolva cu mână chinezească, dar pe vector de interes american.

*China nu are interes să fie război în zona sa. Banii mulţi se fac pe timp de pace.

*Coreea de Nord se bagă în seamă, mai lansează câte o rachetă, anunţă că va trage cu o alta până la 30 de kilometri de Guam.

*Noi nu suntem parteneri strategici cu americanii pentru a produce o provocare şi o ofensivă până la Ural, ci pentru a descuraja pe cei care vor să iasă din Munţii Ural, dincoace de marea noastră.

*Evoluţia evenimentelor nu este îmbucurătoare. Este posibil să apară, începând cu septembrie, evenimente provocate, care să inflameze starea de pace.

*Suntem într-un moment în care deciziile aparţin autocraţilor, care devin imprevizibili.

Rânduri publicate concomitent la Bucureşti şi Chişinău.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite