Trump le-a spus oficialilor ruşi că prin concedierea „nebunului” de Comey a slăbit presiunea  anchetei conduse de FBI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Donald Trump le-a spus oficialilor ruşi prezenţi în Biroul Oval în cadrul întâlnirii de luna aceasta de la Casa Albă, că prin concedierea directorului F.B.I. James Comey a scăpat de o „presiune imensă” ce apăsa asupra sa, anunţă cotidianul New York Times.

„Tocmai l-am concediat pe şeful F.B.I. Era un nebun, un caz clasic”, a afirmat Donald Trump, conform unui oficial american ce a citit reporterilor de la NY Times notele luate în timpul acestei întâlniri. Aceste note fac parte dintr-un document oficial cu privire la întâlnirea cu oficialii ruşi.

„Eram supus unei mari presiuni din cauza Rusiei. Acum aceasta a dispărut”, ar fi declarat preşedintele american. „Eu nu sunt cercetat”, a adăugat acesta.

Această conversaţie, ce a avut loc în data de 10 mai, la o zi după concedierea directorului F.B.I., întăreşte ipoteza că Trump l-a concediat pe Comey în principal datorită anchetei ce vizează posibila coluziune dintre stuff-ul de campanie al candidatului Trump şi agenţi ruşi. Este o idee pe care chiar Trump a afirmat-o într-un interviu pentru postul NBC, dar pe care biroul de presă de la Casa Albă continuă să o nege.

Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al administraţiei Trump nu a negat informaţiile din documentul pe care se bazează articolul celor de la NY Times. Acesta a declarat însă că James Comey a exercitat o presiune inutilă asupra administraţiei, ce a afectat abilitatea acesteia de a duce o politică externă eficientă în raport cu Rusia.

„Prin mediatizarea şi politizarea anchetei cu privire la acţiunile Rusiei, James Comey a creat o presiune inutilă asupra abilităţilor administraţiei de a lucra şi negocia cu Rusia. Ancheta ar fi continuat în orice caz, şi evident concedierea lui Comey nu ar fi închis-o. Încă o dată, adevărata ştire este faptul că securitatea naţională a fost subminată de scurgerea de informaţii cu privire la convorbiri confidenţiale”, a declarat Sean Spicer.

Un alt oficial american, ce a confirmat veridicitatea acestor convorbiri, a declarat că preşedintele Trump făcea uz de o tactică de negociere atunci când i-a spus spus ministrului rus de externe despre „presiunea sub care se află”. Tactica, sugerată de acest oficial, era aceea de a crea ideea unei obligaţii din partea oficialilor ruşi, şi care să conducă la concesii din partea acestora în probleme precum Siria, Ucraina, etc.

Mai mulţi reprezentanţi, atât democraţi cât şi republicani, au tras un semnal de alarmă cum că preşedintele ar fi încercat să obstrucţioneze ancheta F.B.I prin concedierea lui Comey. Noua comisie de anchetă, condusă de Robert S. Mueller, are autoritatea şi competenţa de a investiga nu doar posibilele legături cu Rusia ale campaniei lui Trump dar şi orice alte acuzaţii adiacente, precum obstrucţionarea unei anchete penale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite