Trump se împiedică de calul troian

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 42 de delegaţi au fost puşi la bătaie în Wisconsin, ceea ce înseamnă că victoria obţinută aici de Ted Cruz nu va schimba dinamica cursei primare republicane. Cu toate acestea, senatorul de Texas se poate lăuda acum că poate coaliza Partidul în jurul candidaturii sale.

Ted Cruz s-a bucurat de susţinerea masivă a unor comentatori radio conservatori, extrem de influenţi în Wisconsin, precum şi de girul Guvernatorului Scott Walker şi al aparatului său politic.  La mitingurile de campanie în favoarea Senatorului de Texas au participat şi soţia acestuia, Heidi Cruz, şi fosta candidată republicană Carly Fiorina. Toţi aceştia au făcut front comun împotriva lui Donald Trump, care, ce-i drept, în ultimele zile şi-a dat singur foc la valiză. Comentariile despre cum ar trebui pedepsite femeile care fac avort sau sursele pe care le-a identificat pentru finanţarea zidului dintre Mexic şi SUA reprezintă doar câteva dintre mostrele de înţelepciune politică ale domnului Trump. De altfel, potrivit unui sondaj, 35% dintre alegătorii republicani spun că sunt speriaţi de ideea de a avea un preşedinte pe nume Trump.

În aşteptarea rezultatelor din Wisconsin, magnatul american a preferat să-şi petreacă seară împreună cu familia, în New York, şi nu a avut nicio apariţie publică. Echipa lui de campanie a preferat să trimită doar un comunicat:

„Ted Cruz este mai rău decât o marionetă- e un cal troian de care se folosesc greii partidului în încercarea de a fura nominalizarea de la domnul Trump. Avem încredere totală că domnul Trump va câştiga în New York, unde are un avans considerabil în sondaje, şi că va continua să obţină victorii.’’

Comunicat al campaniei Trump, în urma înfrângerii din Wisconsin

Washingtonpost.com

Ilustraţie: Ted Cruz le-a mulţumit susţinătorilor pentru victoria obţinută în statul Wisconsin

O victorie necesară, dar insuficientă

Senatorul de Vermont a obţinut o victorie anticipată în alegerile din Wisconsin, stat al cărui profilul demografic dominant- alegători albi, din clasa de mijloc-  indica faptul că autointitulatul socialist democrat nu va avea probleme. Mai mult, în alegerile primare din Wisconsin au votat şi independenţii care înclină puternic  în favoarea Senatorului de Vermont. Deşi câştigător în alegerile din 5 aprilie, Sanders se află mult în urma contracandidatei sale, Hillary Clinton. Potrivit comentatorilor politici americani, este improbabil ca Sanders să o depăşească pe Clinton la numărul de delegaţi. Diferenţa dintre cei doi este, în prezent, de aproximativ 250 de delegaţi. În plus, fostul Secretar american de Stat se poate lăuda cu peste două milioane de voturi în plus faţă de Sanders. Când vine vorba însă despre candidatul care poate strânge cele mai multe fonduri pentru campanie, Bernie Sanders este preferatul de necontestat. La fel şi la capitolul credibilitate. Potrivit sondajelor, 9 din 10 democraţi spun despre Sanders că este un candidat în care pot avea încredere, în comparaţie cu doar 6 din 10 care au această părere despre Clinton.

Şase din ultimele şapte state care au organizat alegeri democrate au fost adjudicate de Bernie Sanders.

Wisconsin nu a fost nici în trecut punctul forte al lui Hillary Clinton. În cursa din anul 2008, ea a pierdut Wisconsin în favoarea pe atunci Senatorului Barack Obama, la o diferenţă de 17 procente.

Clinton şi Sanders îşi îndreaptă acum atenţia către statul New York, care nu doar că este bogat în delegaţi -247- ci reprezintă şi o „miză psihologică“ pentru cei doi candidaţi. Sanders a crescut în New York, în timp ce Clinton a reprezentat acest stat în Senat de-a lungul a două mandate. Cursa electorală din New York va avea loc pe 19 aprilie.

Ilustraţie: Bernie Sanders şi-a asigurat suporterii că şirul victoriilor sale nu se opreşte în Wisconsin

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite