Trump i-a înmânat lui Merkel o factură „scandaloasă” reprezentând datorii către NATO, relatează publicaţia Sunday Times

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, i-ar fi prezentat cancelarului Germaniei, Angela Merkel, în timpul întâlnirii avute săptămâna trecută, o factură de peste 300 de miliarde de dolari, sumă presupus datorată NATO, relatează jurnaliştii publicaţiei britanice Sunday Times.

Gestul a fost catalogat ca fiind „scandalos” de către autorităţile de la Berlin, anunţă ziarul citând un ministru german ce a dorit să rămână anonim. „Ideea din spatele unor astfel de cerinţe este de a intimida interlocutorul, dar cancelarul a primit-o cu calm şi nu va răspunde la asemenea provocări”, a continuat sursa citată.

Conform celor de la The Times, factura este estimată la a fi peste 300 miliarde dolari şi se pare că a fost calculată prin a aduna diferenţele de sume neacoperite de către Germania în plăţile anuale către NATO din anul 2002, la care s-a adăugat şi dobândă.

Fiecare stat membru NATO este obligat, în principiu, să contribuie cu 2% din Produsul Naţional  Brut la bugetul de apărare. Germania şi-a mărit cheltuielile cu apărarea, însă contribuţia sa tot nu ajunge la ţinta de 2%. 

Săptămâna trecută, ministrul apărării german, Ursula von der Leyen, a răspuns acid afirmaţiilor lui Donald Trump cum că Germania ar datora „sume însemnate” către NATO. „Nu există un registru al datoriilor către NATO. Cheltuielile cu apărarea merg şi către ONU, către misiunile de menţinerea păcii, la misiunile europene de apărare sau la lupta împotriva ISIS”, a declarat aceasta, criticând modul în care oficialii americani au ales să calculeze cheltuielile militare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite