Trump la conferinţa cu Iohannis: Angajez NATO în privinţa articolului 5

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru eforturile depuse în combaterea corupţiei.
Donald Trump l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru eforturile depuse în combaterea corupţiei.

Preşedintele Americii a confirmat angajamentul SUA faţă de NATO într-o conferinţă de presă cu preşedintele României. Donald Trump l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru eforturile depuse în combaterea corupţiei.

Articolul 5 din tratatul NATO prevede ca fiecare stat al Alianţei să ajute orice alt stat membru în cazul unui atac. Aliaţii Americii au fost îngrijoraţi după ce Donald Trump nu a confirmat, în cadrul summitului NATO de la Bruxelles din 25 mai, angajamentul american faţă de articolul 5. La acest summit, preşedintele SUA le-a reproşat aliaţilor NATO că datorează Statelor Unite sume uriaşe de bani.

În cadrul conferinţei de presă comune, după întâlnirea oficială cu preşedintele României, Klaus Iohannis, Trump a fost întrebat de o jurnalistă din România cum vede îngrijorările ţărilor din flancul estic al NATO legate de acţiunile Rusiei şi dacă SUA va acţiona potrivit articolului 5 în cazul în care o ţară NATO va fi victima unei agresiuni.

"Angajez Statele Unite în privinţa articolului 5. Cu siguranţă suntem acolo ca să protejăm", a răspuns Trump. "Este unul dintre motivele pentru care doresc să ne asigurăm că avem o forţă foarte, foarte puternică, plătind sumele necesare pentru a avea această forţă."

Urmăriţi videoclipul:


În cadrul conferinţei de presă comune, Trump i-a mulţumit lui Iohannis pentru decizia de a creşte bugetul alocat apărării, subliniind că speră ca alţi aliaţi NATO "să urmeze exemplul României". Şefii de stat şi de guvern din ţările NATO au convenit în 2014 că vor aloca cel târziu până în 2024 două procente din produsul intern brut pentru apărare.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat în cadrul conferinţei de presă comune la Washington că NATO şi Uniunea Europeană nu trebuie să fie într-o competiţie, ci să colaboreze în aşa fel încât să obţină efecte de sinergie.

Preşedintele României a mai declarat la Washington că toată lumea e îngrijorată de acţiunile Rusiei, şi a subliniat că e nevoie de o combinaţie între "descurajare şi dialog" pentru a găsi o soluţie fezabilă pentru fiecare dintre părţile implicate.  

Donald Trump l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru "curajul şi eforturile curajoase de a combate corupţia şi de a apăra statul de drept în România". 

Text publicat pe site-ul Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite