Tillerson este un personaj slab, un „turn de jeleu“ care ar trebui concediat, i-a spus un important susţinător financiar al Partidului Republican preşedintelui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rex Tillerson, fost Secretar de Stat/ Foto: EPA
Rex Tillerson, fost Secretar de Stat/ Foto: EPA

Un important susţinător financiar al Partidului Republican, cu legături de afaceri cu Emiratele Arabe Unite, l-a îndemnat pe preşedintele Trump să-l concedieze pe secretarul de stat Rex Tillerson în luna octombrie şi l-a caracterizat pe şeful diplomaţiei americane drept un personaj „slab“, „un turn de jeleu“, susţine publicaţia Newsweek citând mai multe emailuri private al căror conţinut a apărut în spaţiul public.

Elliott Broidy, un important membru al echipei financiare a Comitetului Naţional Republican şi un cunoscut arhitect al mecanismelor de finanţare ale Partidului Republican, a descris o întâlnire avută cu preşedintele Donald Trump în luna octombrie 2017 într-un email către George Nader, un consilier al Prinţului moştenitor al Emiratelor Arabe Unite, şi a afirmat că Tillerson trebuie să fie „îndepărtat”. 

Secretarul de Stat al SUA a fost concediat marţi, după mai multe luni de speculaţie în care demiterea acestuia a fost speculată de presa de peste ocean.

Broidy, în mod specific, susţine publicaţia americană, a reacţionat negativ la lipsa de susţinere din partea lui Tillerson pentru decizia lui Donald Trump de a sprijini Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi celelalte state din Golf în acţiunea lor comună împotriva Qatarului. (Circinus, compania de securitate şi intelligence deţinută de Broidy are în derulare contracte de milioane de dolari cu Emiratele Arabe Unite.)

În emailul său către Nader, ce în acest moment este martor cooperant în ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller, Broidy a explicat şi cum l-a încurajat pe Trump să se întâlnească cu prinţul moştenitor al Emiratelor, Mohammed bin Zayed al-Nayhan.

„Am afirmat că MBZ (prinţul moştenitor) este deschis unei vizite în Statele Unite şi că preferă o întâlnire discretă în New York sau New Jersey. Preşedintele Trump a fost de acord că o întâlnire cu MBZ reprezintă o idee bună”, a scris Brody.

Acesta a scris şi că i-a spus lui Trump că Rex Tillerson „ar trebui să fie concediat la un moment oportun din punct de vedere politic”.

Preşedintele Trump a negat că ar fi urmărit concedierea lui Tillerson de mai multe luni de zile. Cu toate acestea, cotidianul The New York Times, într-un articol publicat în luna noiembrie, anunţa că preşedintele Trump doreşte înlăturarea lui Tillerson şi înlocuirea acestuia cu şeful CIA, Mike Pompeo.

Broidy le-a declarat celor de la BBC, ce au relatat primii conţinutul discuţiilor acestuia cu Trump, că el crede că emailurile sale au fost publicate de către guvernul statului Qatar.

„Avem motive să credem că acest atac cibernetic a fost sponsorizat şi îndeplinit de către agenţi ai statului Qatar, al cărui guvern vrea să-l pedepsească pe Broidy pentru opoziţia sa fermă faţă de terorismul finanţat de statele din Golf”, a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al oficialului republican.

Acesta a menţionat posibilitatea ca unele dintre emailurile lui Broidy să fi fost „fabricate”, dar nu a dezvoltat această aserţiune pentru cei de la BBC.

Oficialii statului Qatar au negat aceste acuzaţii şi l-au ameninţat pe Broidy cu acţiuni în justiţie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite