SUA: Vom ridica sancţiunile impuse Coreei de Nord dacă aceasta va pune capăt programului nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat duminică că Washingtonul va fi de acord să ridice sancţiunile împotriva Coreei de Nord dacă ţara este de acord să pună capăt programului de arme nucleare, o mişcare care, potrivit acestuia, ar crea o prospericate economică care „va rivaliza” cu cea a Coreei de Sud, relatează Reuters.

După ce Pompeo a avut mai multe intervenţii la televiziunile americane, Pentagonul a declarat că trei prizonieri americani eliberaţi de Coreea de Nord au părăsit Centrul Medical Militar Naţional Walter Reed din Washington şi s-au reunit cu familiile lor.

Donald Trump şi Kim Jong-un au planificat o întâlnire pe 12 iunie în Singapore, fiind prima întâlnire dintre un preşedinte american şi un lider nord-coreean. 

Pompeo a declarat că Statele Unite sunt dispuse să „ridice sancţiunile” împotriva Phenianului pentru a deschide calea investiţiilor americane private în sectorul energiei, agriculturii şi infrastructurii din Coreea de Nord.

„Preşedintele Kim va primi din partea Americii cele mai bune lucruri – antreprenorii noştri, furnozorii noştri de capital ... ni (n.red.: Coreea de Nord) vor primi capital privat. Coreea de Nord are nevoie disparat[ de energie ... pentru poporul său. Ei au mare nevoie de echipament agricol şi tehnologie”, a declarat Pompeo pentru CBS.

„Putem crea condiţii pentru o prosperitate economică reală pentru poporul nord-coreean care să rivalizeze cu cea a Sudului”, a adăugat acesta.

Presa de stat de la Phenian a declarat weekend-ul trecut că ţara a programat destructurarea instalaţiei sale de teste nucleare pentru sfârşitul lunii mai.

Luna trecută, Pompeo a devenit primul oficial american de rang înalt care s-a întâlnit cu Kim, contribuind la stabilirea viitoarei întâlniri cu Donald Trump. Acesta s-a întors din nou în Coreea de Nord săptămâna trecută pentru o a doua întâlnire, la finalul căreia liderul de la Phenian a fost de acord să-i elibereze pe cei trei americani ţinuţi prizonieri.

Consilierul pentru securitate naţională John Bolton a declarat duminică la CNN că viitorul Coreei de Nord ar putea fi „incredibil de puternic” dacă îşi va respecta promisiunea de a renunţa la programul nuclear.

„Perspectiva pentru Coreea de Nord este ca aceasta să devină o naţiune normală, să se comporte şi să interacţioneze cu restul lumii aşa cum face Coreea de Nord”, a adăugat oficialul american.

Tot duminică, Pompeo a dezvăluit cum a fost întâlnirea sa cu Kim, acesta fiind printre singurii americani care au interacţionat vreodată cu liderul de la Phenian.

„Conversaţiile au fost profesioniste. El urmăreşte presa occidentală. Probabil că va urmări şi această emisiune la un moment dat”, a explicat Pompeo într-o intervenţie la Fox News.

Imagini de la întâlnirea dintre Pompeo şi Kim Jong-un VIDEO / Youtube

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite