În ce condiţii SUA ar pierde un război cu China sau Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comisie bipartită a Congresului american spune într-un raport că Statele Unite şi-au „pierdut avantajul” faţă de principalii rivali şi ar putea fi înfrânte într-un război cu China sau Rusia.

În raportul dat publicităţii de Comisia pentru Strategia Apărării Naţionale se spune că superioritatea militară a Statelor Unite „s-a erodat până la un nivel periculos” şi că SUA pot suferi pierderi inacceptabil de mari într-un eventual conflict. 

"Superioritatea militară a Statelor Unite - coloană vertebrală a influenţei sale mondiale şi a securităţii naţionale - s-a erodat la un nivel periculos", dezvăluie raportul comisiei parlamentare asupra strategiei apărării naţionale.

"Armata americană ar putea înregistra un număr inacceptabil de victime (...) în următorul său conflict", continuă documentul. "Cu greu ar putea să câştige, dacă nu chiar va pierde, un război împotriva Chinei sau a Rusiei", potrivit textului.

Statele Unite ar fi deosebit de vulnerabile dacă trupele lor ar fi "constrânse să lupte simultan pe două sau mai multe fronturi", adaugă cei 12 foşti înalţi responsabili democraţi şi republicani însărcinaţi să treacă în revistă capacităţile militare americane.

Ei acuză o serie de "decizii şi disfuncţionalităţi politice din partea celor două principale partide politice care au condus la "o criză de securitate naţională pentru Statele Unite".

„Ar putea câştiga cu greu sau probabil pierde un război contra Chinei ori Rusiei”, se spune în raport, precizându-se că apar noi ameninţări pe măsură ce Iranul şi Coreea de Nord îşi sporesc capacităţile militare. 

Cu toate că bugetul Pentagonului depăşeşte în acest an 700 de miliarde de dolari, cu mult peste ceea ce China şi Rusia alocă împreună pentru apărare, autorii documentului consideră că suma este "clar insuficientă" pentru a atinge obiectivele stabilite de strategia de apărare naţională a administraţiei Trump.

În raportul său, comisia parlamentară face o serie de recomandări, printre care o creştere anuală de 3% până la 5% a bugetului apărării.

Comisia a fost creată de Congres în 2017 pentru a evalua Strategia Apărării Naţionale a administraţiei Trump. Preşedintele Donald Trump a cerut o consolidare majoră a capacităţilor militare şi a propus mărirea cu miliarde de dolari a bugetului pentru armată.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite