Statele Unite: Recesiunea naşte spioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bancheri concediaţi, studenţi îngrijoraţi de viitor, salariaţi care caută stabilitate financiară, cu toţii într-o Americă aflată în plină recesiune, cu toţii în căutarea unui loc de muncă. Astfel, CIA a ajuns să atragă un număr record de candidaţi în acest an, deşi condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a ocupa un asemenea post sunt destul de dure iar salariile sunt mai mici decât în domeniul privat, informează AFP

"De la începutul anului am primit 90.000 de CV-uri, iar dacă vom continua în acest ritm, vom ajunge probabil la 180.000 de candidaturi. Ar fi un record", explică Ron Patrick, de la departamentul de recrutare al agenţiei americane de informaţii.

Cei de la sediul principal al CIA, în Langley, Virginia, explică acest aflux printr-o campanie agresivă de recrutare, dar şi prin criza financiară care afectează Statele Unite, unde rata şomajului a atins 9,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani.

  • Un angajat al CIA ar putea câştiga între 50.000 şi 100.000 de dolari pe an


La sfârşitul unei recente campanii mediatice de recrutare la New York care i-a vizat pe analiştii financiari rămaţi fără loc de muncă din cauza crizei financiare, CIA a primit mai multe sute de candidaturi, deşi salariile promise nici nu se compară cu cele de pe Wall Street.

"Oamenii îşi dau seama că vor câştiga mai puţini bani, cu siguranţă mai puţine prime, dar, la urma urmei, vor avea un loc de muncă stabil şi îşi vor servi ţara", explică Ron Patrick.

Salariile variază între 50.000 şi 100.000 de dolari pe an, dar ar putea fi şi mai mari, în funcţie de experienţă şi talent.

CIA cunoaşte un adevărat succes şi în rândul studenţilor, recrutaţi direct din campusurile universitare.

Având în vedere valul de cereri de angajare depuse la agenţia americană de informaţii, candidaţii nu par afectaţi de scandalurile care au afectat recent reputaţia CIA: interceptări telefonice ilegale, închisori secrete în străinătate, torturarea deţinuţilor suspectaţi de terorism. Agenţia susţine oricum că aceste scandaluri sunt de domeniul trecutului şi recunoaşte că trebuie să facă un efort mai mare pentru a-şi îmbunătăţi imaginea.

"În ultimii ani, oamenii ne pun mult mai multe întrebări despre ce facem şi ne întreabă dacă vor fi obligaţi să facă lucrurile despre care au citit în presă"
, recunoaşte Patrick.

  • Aspiranţii la postul de spion vor fi testaţi cu detectorul de minciuni


Odată trimis CV-ul, spionul aspirant se află abia la începutul unui drum lung. În primul rând, pentru a intra în serviciile secrete, candidatul trebuie să deţină o diplomă în învăţământul superior şi să vorbească fluent două sau mai multe limbi străine. Ideal ar fi ca aspirantul să ştie o limbă vorbită într-una dintre regiunile "sensibile". "Căutăm persoane care vorbesc limba arabă, dar şi chineză, coreeană, pashtu şi farsi (persană)", se arată pe site-ul CIA.

În al doilea rând, este important ca aspiranţii să nu ascundă nimic. Orice candidat face obiectul unei anchete aprofundate, va fi testat cu detectorul de minciuni şi unui test pentru a descoperi dacă foloseşte droguri, lucruri esenţiale pentru a putea avea acces la informaţii secrete.

La sfârşitul acestei selecţii drastice, doar o mică parte dintre candidaţi se vor alătura celor aproximativ 20.000 de angajaţi ai CIA, iar şi mai puţini se vor alătura clubului foarte select al spionilor care operează în străinătate sub acoperire.

Cei mai mulţi angajaţi ai CIA lucrează în birouri, mai precis strâng şi analizează informaţii, dintre care cele mai importante ajung în fiecare zi pe biroul preşedintelui Barack Obama sub formă de documente ultraconfidenţiale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite