Statele Unite ar putea menţine grupul naval Truman în Europa pentru a descuraja Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii armatei americane iau în calcul varianta menţinerii grupului naval Truman în Mediterană în loc de a-l trimite în Orientul Mijlociu. Responsabili din domeniul apărării americane au declarat pentru defensenews.com că o astfel de măsură ar răspunde activităţilor Rusiei în regiune şi, în acelaşi timp, ar fi în concordanţă cu noua Strategie Naţională de Apărare, care cere armatei să fie mai puţin predictibilă din punct de vedere operaţional.

Deocamdată nu a fost luată nicio decizie, însă mişcarea este „discutată“, potrivit unui oficial din apărare. 

Chiar dacă menţinerea acestui grup în Europa ar reprezenta o abatere majoră de la misiunile de prezenţă rotativă pe care marina americană le-a desfăşurat de la Operaţiunea Furtună în Deşert încoace, mutarea s-ar înscrie pe noua linie care pune accent pe competiţia dintre marile puteri, scrie sursa citată.

De altfel, armata Statelor Unite caută noi modalităţi de a-şi desfăşura forţele pentru a răspunde adecvat în faţa a ceea ce consideră a fi provocări în creştere din partea Rusiei şi Chinei.

Măsura i-ar linişti pe aliaţi

Planul, care este analizat la cel mai înalt nivel al armatei, ar avea mai multe avantaje, potrivit căpitanului în rezervă Jerry Hendrix, analist la Centrul pentru o nouă securitate americană. 

În primul rând, i-ar linişti pe aliaţii SUA îngrijoraţi de prezenţa Rusiei în regiune. Apoi, ar permite altor dispozitive SUA să patruleze în zone importante precum Marea Baltică şi Marea Neagră. Totodată, ar aminti de avertismentul dat de preşedintele american Donald Trump preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, şi anume că utilizarea armelor chimice împotriva civililor va atrage după sine noi atacuri.  

Grupul naval american condus de portavionul USS Harry S. Truman a plecat de la baza navală Norfolk din statul american Virginia pe data de 11 aprilie, spre Marea Mediterană, pentru a fi în apropierea coastelor siriene în aşteptarea ordinului preşedintelui Donald Trump de a lovi ţinte din Siria.  

Un nou mod de lucru

Pe data de 12 aprilie, secretarul Apărării Jim Mattis dădea de înţeles în Comitetul pentru serviciile armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor că departamentul său intenţionează să schimbe modul în care îşi amplasează grupurile navale.

Mai precis, Mattis caută soluţii pentru un model mai puţin rigid. Potrivit lui, nu este suficient „un program rotaţional care să permită să se spună care portavion va fi, peste trei ani, într-un anumit loc din lume“. 

Secretarul american al Apărării nu a exclus nici desfăşurări pe o perioadă mai scurtă. „Când le vom trimite, ar putea fi pentru o desfăşurare mai scurtă. Vor fi trei portavioane în Marea Chinei de Sud azi şi, apoi, peste două săptămâni, numai unul este acolo, două sunt în Oceanul Indian“, a exemplificat el.

„Vor fi acasă la sfârşitul unei perioade de desfăşurare de 90 de zile. Nu vor mai sta opt luni pe mare“, a mai spus Mattis, potrivit căruia o astfel de măsură va fi şi în folosul membrilor marinei, care lipsesc adesea vreme îndelungată de acasă ca urmare a misiunilor în care sunt trimişi. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite