Statele Unite forţează China să ia măsuri în privinţa Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat duminică că este dispus să acţioneze singur pentru a pune capăt programului nuclear al Coreei de Nord dacă China nu vrea să acţioneze. De asemenea, acesta a mai atras atenţia că se poate folosi de comerţ pentru a se asigura că Beijing-ul cooperează în această chestiune, relatează Reuters.

Afirmaţiile, apărute într-un interviu pentru Financial Times, încearcă să pună presiune pe preşedintele chinez, Xi Jinping, care urmează să viziteze Florida săptămâna aceasta.

„China are o influenţă majoră asupra Coreei de Nord. Iar aceştia trebuie să decidă dacă o să ne ajute cu Coreea de Nord, sau nu. Dacă o vor face, va fi foarte bine pentru China, dacă nu, n-o să fie bine pentru nimeni” a adăugat Trump în acelaşi interviu.

De când a fost instaurat la Biroul Oval, Trump a spus în repetate rânduri că China este responsabilă de înmulţirea testelor nucleare realizate de către Coreea de Nord. Acesta a mai declarat în interviu că plănuieşte să vorbească despre asta la întâlnirea sa de săptămâna aceasta cu omologul său chinez, Xi Jinping, şi că se va folosi de argumentul comerţului ca un stimulent, pentru a-l convinge să rezolve situaţia.

În trecut, Trump a precizat de mai multe ori că va lua măsuri agresive împotriva Chinei pentru a reduce deficitul comercial al Statele Unite. Iar dacă întâlnirea cu Xi nu va avea efectul dorit, preşedintele a relatat că SUA va lua atitudine. Totuşi, China a făcut deja câţiva paşi în direcţia asta punând presiune economică asupra Pyongyang-ului, însă e în continuare reţinută pentru că în cazul unei destabilizări ale Coreei de Nord, va trebui să se confrunte cu câteva milioande de refugiaţi coreeni care îi vor trece graniţa.

Guvernul lui Kim Jong-un susţine că a testat un focos nuclear în septembrie anul trecut, Coreea de Sud estimând că explozia a avut o putere de zece kilotone, aproximativ două treimi din puterea bombei de la Hiroshima lansată de Statele Unite în Al Doilea Război Mondial.

De asemenea, anul acesta Pyongyang-ul a lansat mai multe proiectile explozibile în marea Japoniei, oficiali din apărarea SUA menţionând că Coreea de Nord a testat luna trecută şi un motor nou de rachetă pe un proiectil balistic intercontinental.

Rex Tillerson, Secretarul de Stat al Statelor Unite a avertizat luna trecută că pe masa opţiunilor în ce priveşte Coreea de Nord se află şi acţiunile militare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite