Scandalul de la Casa Albă ia amploare. Legislatorii americani cer anchetă amplă care să clarifice relaţiile actualei administraţii Trump cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au ieşit la iveală noi dovezi despre contactele repetate ale echipei de campanie a lui Donald Trump cu oficiali ruşi, congresmanii democraţi şi republicani cer investigarea posibilelor relaţii dintre guvernul Rusiei şi consilierii preşedintelui american. Oamenii lui Donald Trump au avut contacte repetate cu înalţi responsabili ai serviciilor de informaţii ruse înainte de alegerea sa la Casa Albă.

Senatorul republican Roy Blunt, membru al comisiei pentru serviciile de informaţii (Senate Intelligence Committee), a declarat într-un interviu pentru un post local de radio şi preluat de CNN că este nevoie de o anchetă amplă, care să clarifice relaţiile actualei administraţii Trump cu Rusia.

Interviul vine la câteva ore după demisia consilierului prezidenţial pentru securitate naţională, Michael Flynn, bănuit că a discutat cu ambasadorul Rusiei la Washington despre sancţiunile americane împotriva Rusiei înainte de învestirea preşedintelui Donald Trump.

Blunt a precizat că acum comisia sa a primit această sarcină şi trebuie să ancheteze „toate faţetele acestei probleme” pentru ca nimeni să nu ajungă la concluzii greşite.

Şi modul în care preşedintele Donald Trump a administrat informaţiile confidenţiale de securitate în week-end, în timp ce se afla la clubul său privat din Florida, a intrat marţi în vizorul Congresului, unde o comisie a cerut Casei Albe să explice informaţiile potrivit cărora şeful statului s-a ocupat de chestiuni sensibile de politică externă în public, relatează Reuters.

Membrul Camerei Reprezentaţilor Jason Chaffetz, şeful Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor, a trimis o scrisoare în care a cerut Casei Albe detalii despre modul în care Trump şi premierul japonez Shinzo Abe au răspuns testului balistic nord-coreean, în timp ce se aflau la clubul de golf Mar-a-Lago.

Trump ştia că Flynn l-a minţit pe Pence

Preşedintele american Donald Trump ştia de câteva săptămâni că Michael Flynn, consilier pentru securitate naţională, a minţit Casa Albă în legătură cu discuţiile cu Rusia, dar nu l-a obligat de la început să demisioneze, a declarat marţi un purtător de cuvânt al administraţiei, citat de Reuters.

Trump a fost informat la sfârşitul lunii ianuarie că Flynn nu i-a spus adevărul vicepreşedintelui Mike Pence în legătură cu discuţiile avute înainte ca Trump să fie învestit în funcţie, a precizat Sean Spicer.

Pe de altă parte, Pence a aflat că a primit “informaţii incomplete” când presa a început să scrie despre discuţiile dintre fostul consilier pentru securitate naţională şi şeful reprezentanţei diplomatice ruse, săptămâna trecută, a precizat purtătorul său de cuvânt Mark Lotter.

Contacte repetate ale echipei de campanie a lui Trump cu responsabili ai serviciilor de informaţii ruse

Membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi alţi asociaţi ai republicanului au avut contacte repetate cu înalţi oficiali din serviciile ruse de informaţii în anul de dinainte de alegerile prezidenţiale americane, au declarat patru foşti şi actuali oficiali pentru New York Times.

  

Agenţiile americane de informaţii au interceptat comunicaţiile în aproximativ aceeaşi perioadă în care au descoperit şi dovezi că Rusia a încercat să perturbe alegerile prezidenţiale americane prin spargerea serverelor Comitetului Naţional Democrat, au precizat trei dintre oficialii citaţi sub acoperirea anonimatului.

Sursele au precizat, însă, că deocamdată nu există dovezi privind o cooperare între echipa lui Trump şi ruşi privind influenţarea scrutinului.

Cu toate acestea contactele au alarmat comunitatea de informaţii, cu atât mai mult cu cât Trump îl lăuda pe preşedintele rus Vladimir Putin. La un moment dat, în cursul verii, candidatul republican a declarat la un eveniment de campanie că speră că Moscova a furat e-mailurile lui Hillary Clinton şi că le va publica.

Oficialii au precizat că printre comunicările interceptate s-au numărat şi cele ale unor asociaţi ai lui Trump, nu numai ale membrilor echipei de campanie.

În partea rusă, contactele au inclus atât membri ai serviciilor de informaţii, cât şi membri ai Guvernului.

Unul dintre consilierii care au discutat cu ruşi a fost Paul Manafort, care a fost preşedintele echipei de campanie a lui Trump timp de câteva luni anul trecut şi care a lucrat drept consultant politic în Ucraina. Oficialii au refuzat să identifice alţi asociaţi ai actualului preşedinte implicaţi.

Manafort a respins marţi, într-un interviu telefonic, acuzaţiile.

Mai mulţi asociaţi ai lui Trump, inclusiv Manafort, au făcut afaceri în Rusia şi nu este neobişnuit ca oamenii de afaceri americani să intre în contact cu oficiali din serviciile de informaţii străine, uneori fără să îşi dea seama, în ţări precum Rusia sau Ucraina, unde serviciile de spionaj sunt adânc înrădăcinate în societate.

Oficialii nu au precizat măsura în care contactele ar fi putut fi de afaceri. De asemenea, ei nu au divulgat detalii sau conţinutul discuţiilor telefonice, nici identitatea oficialilor ruşi care au participat şi nici câţi dintre consilierii lui Trump au fost implicaţi. Nu este clar nici dacă discuţiile au avut ceva de-a face cu Trump în sine.

Comunicaţiile interceptate fac parte dintr-o serie de informaţii analizate de FBI, care verifică eventuale legături asociaţii lui Trump şi Guvernul rus, precum şi atacurile informatice vizând Partidul Democrat. În cadrul investigaţiei, FBI a obţinut şi documente bancare şi de călătorie şi a audiat mai mulţi responsabili, au precizat sursele citate de New York Times.

FBI i-a examinat îndeaproape pe cel puţin trei apropiaţi ai lui Trump, deşi nu este clar dacă apelurile lor telefonice au fost interceptate. Este vorba despre Carter Page, un om de afaceri şi fost consilier pentru politică externă, Roger Stone, un membru vechi al Partidului Republican, şi Michael Flynn, fost consilier pentru securitate naţională. Toţi au negat vehement că ar fi avut contacte nepotrivite cu ruşii.

În cadrul anchetei, FBI încearcă să stabilească şi credibilitatea unui raport oferit anul trecut de fostul spion britanic Christian Steele, potrivit căruia Moscova ar avea informaţii compromiţătoare ce ar putea fi folosite pentru a-l şantaja pe Trump. Agenţii au contactat sursele lui Steele, care a furnizat anterior informaţii credibile.

Un raport al agenţiilor americane de informaţii publicat în ianuarie a conchis că Guvernul rus a intervenit în alegeri, parţial pentru a-l ajuta pe Trump, dar nu a precizat dacă vreun membru al echipei de campanie a lui Trump a participat la efort.

Comunicaţiile interceptate sunt diferite de discuţiile avute de fostul consilier pentru securitate naţională Michael Flynn cu ambasadorul rus la Washington – scandal în urma căruia Flynn şi-a dat demisia.

FBI şi Casa Albă au refuzat să comenteze marţi seară informaţiile, însă, anterior, secretarul de presă al Preşedinţiei SUA, Sean Spicer, a insistat că nimeni din echipa de campanie nu a avut contacte cu oficialii ruşi înainte de alegeri.

Afirmaţia contrazice o declaraţie făcută în noiembrie de viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, potrivit căruia “au existat contacte” în campanie, între oficiali ruşi şi echipa lui Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite