Scandal între SUA şi Cuba. Diplomaţi americani din Cuba atacaţi cu o armă sonică, ce i-a surzit temporar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuba si Statele Unite ale Americii FOTO Reuters

Cel puţin cinci diplomaţi americani din Cuba şi soţiile lor şi-au pierdut temporar auzul, la sfârşitul anului trecut, au declarat surse guvernamentale americane pentru Associated Press. Ei ar fi fost vizaţi de o armă sonică secretă, scrie The Independent.

Nici un copil nu a fost afectat. O parte dintre diplomaţi au fost nevoiţi să părăsească ţara latino-americană.

FBI şi Serviciul de Securitate Diplomatică au demarat o anchetă privind incidentul, iar Statele Unite au expulzat pe 23 mai doi diplomaţi cubanezi de la Ambasada de la Washington.

Departamentul american de Stat nu a confirmat pierderea auzului de către angajaţii săi din Cuba, dar a admis că aceştia au suferit „o serie de simptome fizice”.

Potrivit primelor informaţii ale anchetatorilor americani, diplomaţii au fost atacaţi cu un dispozitiv avansat care poate transmite un sunet ce nu poate fi auzit de om, dar poate afecta grav auzul. Astfel de dispozitive ar fi fost lăsate în sau în apropiere de casele diplomaţilor.

Nu este clar dacă acestea au fost gândite ca o armă sau dacă au servit şi alt scop.

Locuinţele personalului diplomatic american sunt gestionate sau deţinute de Guvernul cubanez, care a subliniat, într-un comunicat publicat miercuri noapte, că Havana “nu a permis niciodată şi nici nu va permite ca teritoriul cubanez să fie folosit pentru orice fel de acţiuni împotriva oficialilor diplomatici sau familiile lor, fără excepţie”.

Comunicatul, publicat de Ministerul cubanez de Externe, afirmă că autorităţile au fost informate de incidente pe 17 februarie şi au lansat o “anchetă exhaustivă, cu prioritate sporită, urgentă” şi că au sporit măsurile de securitate în jurul Ambasadei SUA şi a reşedintelor diplomatice americane.

Decizia de a expulza doi diplomaţi cubanezi este “nejustificată şi fără nicio bază”, se arată în document.

„Cuba este considerată universal o destinaţie sigură pentru vizitatori şi diplomaţi străini, inclusiv pentru cetăţeni americani”, se arată în comunicat.

Aparatul de securitate a statului din Cuba ţine multe persoane sub supraveghere, iar diplomaţii americani sunt printre cel mai atent monitorizaţi oameni de pe insulă.

Surse apropiate anchetei afirmă că este luată în considerare şi posibilitatea ca incidentele să fi fost desfăurate de o ţară terţă, precum Rusia, posibil operând fără ca liderii cubanezi să ştie.

Diplomaţii americani din Cuba s-au plâns că au suferit hărţuire ocazională ani de zile, după restaurarea relaţiilor limitate cu Guvernul comunist, în anii ’70. Actele de hărţuire au fost reciprocate de agenţi americani împotriva diplomaţilor cubanezi de la Washington.

Folosirea de dispozitive sonice pentru a le face rău diplomaţilor ar fi fără precedent. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite