Preşedintele SUA Joe Biden l-a trimis pe şeful CIA la Moscova de teama unei invazii a Rusiei în Ucraina VIDEO
0Preşedintele Joe Biden l-a trimis la Moscova, la începutul acestei săptămâni, pe directorul CIA, Bill Burns, pentru a avertiza Kremlinul că SUA urmăreşte îndeaproape acumularea de trupe în apropierea graniţei cu Ucraina şi pentru a încerca să afle ce motivează acţiunile Rusiei.
Rara călătorie a lui Burns în Rusia, unde a purtat discuţii cu înalţi oficiali de securitate ai Kremlinului implicaţi direct în activitatea militară, a avut loc pe măsură ce SUA au devenit din ce în ce mai preocupate de mişcarea neregulată a trupelor şi echipamentelor Rusiei în apropierea graniţei de nord a Ucrainei, potrivit mai multor surse din SUA şi ucrainene.
Administraţia Biden şi-a intensificat eforturile în ultimele zile pentru a detensiona tensiunile tot mai mari dintre Moscova şi Kiev. După întâlnirile sale din Rusia, Burns a vorbit telefonic cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în încercarea de a atenua aceste tensiuni, au declarat sursele pentru CNN. Un înalt oficial al Departamentului de Stat a fost de asemenea trimis joi la Kiev pentru a sprijini aceste eforturi.
Fluxul diplomaţiei la nivel înalt subliniază cât de serios ia administraţia Biden ultimele mişcări de trupe ruseşti, chiar şi după ce o acumulare anterioară în primăvară nu a dus în cele din urmă la o nouă invazie. Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia au fost, de asemenea, exacerbate în ultimele săptămâni de o criză energetică ucraineană din ce în ce mai adâncă, pe care Kievul crede că Moscova a provocat-o intenţionat.
„Maşcarea de trupe, împreună cu şantajul energetic, sugerează o postură mai agresivă a Rusiei”, a declarat un consilier al lui Zelenski pentru CNN.
Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat vineri că „dimensiunea unităţilor ruseşti pe care le vedem” sunt „neobişnuite”.
„Continuăm să monitorizăm acest lucru îndeaproape şi, aşa cum am spus înainte, orice acţiune escalativă sau agresivă a Rusiei ar fi de mare îngrijorare pentru Statele Unite”, a spus el.
Şeful CIA, William Burns
Burns, intermediar cheie
Evaluările cu privire la motivele Rusiei diferă foarte mult în cadrul administraţiei, unii oficiali consideră că Rusia s-ar putea pregăti pentru o invazie, în timp ce altele sugerează că efectuează un exerciţiu sau pur şi simplu încearcă să intimideze Ucraina.
Şi în mod public, Ucraina a minimizat ideea că Rusia îşi construieşte prezenţa militară lângă graniţă dincolo de nivelurile normale. Rusia a „stabilit o practică de „transfer şi acumulare de unităţi militare în scopul menţinerii tensiunii în regiune şi a presiunii politice asupra ţărilor vecine”, a declarat marţi Ministerul ucrainean al Ucrainei.
Dar, într-un efort de a preveni orice tip de escaladare, Biden l-a trimis marţi pe Burns la Moscova, unde s-a întâlnit cu oficiali ai Kremlinului pentru a încerca să descurajeze orice plan de ofensivă.
Burns a adus, de asemenea, în discuţie îngrijorarea SUA că Rusia este aproape de a-şi folosi exporturile de gaze ca armă, Ucraina şi alte naţiuni europene prognozând că vor avea parte de crize energetice în această iarnă.
După întâlnirile sale de la Moscova, Burns l-a sunat miercuri pe Zelenski pentru a-i transmite îngrijorările administraţiei cu privire la comportamentul Rusiei şi pentru a-l asigura că SUA urmăreşte îndeaproape activitatea rusă, potrivit unei persoane care este la curent cu această discuţie telefonică.
SUA, îngrijorate de o invazie rusească în Ucraina
Imaginile din satelit făcute luni de Maxar Technologies demonstrează tipul de mişcări neregulate ale trupelor şi echipamentelor ruseşti de care sunt îngrijoraţi oficialii americani. Imaginile arată trupe ruseşti, tancuri şi artilerie în număr mare în apropierea oraşului rusesc Ielnia, iar administraţia Biden este mai îngrijorată decât a fost în primăvară că Rusia ar putea lansa o invazie, au declarat doi înalţi oficiali americani.
Ca răspuns la întrebările legate de imaginile din satelit, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor, săptămâna aceasta, că „Mişcarea echipamentelor militare sau a unităţilor armatei pe teritoriul Federaţiei Ruse este exclusiv afacerea noastră”. El a adăugat că „Rusia nu a ameninţat niciodată pe nimeni, nu ameninţă şi nu reprezintă un pericol pentru nimeni. Dar pe fondul unor tendinţe expansioniste destul de agresive, în special din partea NATO şi a altor ţări, Rusia a luat întotdeauna măsuri pentru a asigura securitatea sa şi va continua să o facă”.
Poziţionare pentru atac
Dar un oficial american a declarat pentru CNN că SUA au „îngrijorări serioase” cu privire la construcţia Rusiei, adăugând: „Ar fi o prostie pentru noi să nu luăm în considerare posibilitatea unei invazii sau incursiuni”.
Un alt oficial al Departamentului de Stat şi un consilier din Congresului au remarcat că preocupările SUA provin în mare parte din faptul că Rusia îşi poziţionează trupele în teren astfel încât să fie pregătite în cazul în care doreşte să ia măsuri rapid împotriva Ucrainei.
„Este cu siguranţă o acumulare fără precedent şi, dacă Rusia vrea să invadeze Ucraina, are capacitatea de a copleşi forţele ucrainene”, a spus consilierul. „Cu o acumulare atât de mare, Putin ar putea ordona oricând o invazie şi ar exista foarte puţine avertismente”.
SUA îşi atenţionează aliaţii
Diplomaţii europeni şi ai SUA au făcut un schimb intens de informaţii cu privire la Rusia, un efort care a început doar în ultimele zile.
„Administraţia este foarte, foarte îngrijorată – la cel mai înalt nivel pe care l-am întâlnit de foarte, foarte mult timp”, a spus un diplomat. „Nu aş subestima acest lucru. Ei fac o activitate masivă pentru a creşte gradul de conştientizare despre acest lucru”.
Preocupările pe care le împărtăşesc SUA sunt „destul de specifice”, a spus un alt diplomat, care s-a făcut ecoul altora spunând că sunt acum aceste informaţii şi preocupări sunt examinate cu atenţie şi îndeaproape în capitalele europene, unde percepţiile asupra ameninţării ruse variază. Chiar şi aşa, diplomaţii din cinci ţări europene diferite au recunoscut că tendinţa acţiunilor Rusiei în legătură cu Ucraina a fost îngrijorătoare.
Preocupările cu privire la intenţiile Kremlinului provin de la invadarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea în 2014. Comunitatea internaţională, condusă de SUA, a impus sancţiuni Rusiei pentru anexarea ilegală ulterioară a teritoriului ucrainean, dar sancţiunile multilaterale nu au avut niciun efect. Putin şi-a exprimat clar planurile de a-şi menţine forţele ruse acolo, în ciuda opoziţiei internaţionale.
Diplomaţii au remarcat un articol scris de preşedintele Vladimir Putin în această vară, pe care un diplomat l-a descris drept un „manifest revizionist” despre istoria Ucrainei menit să se potrivească cu argumentele ruseşti şi să nege fundamentul unui stat ucrainean. Mai recent, Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a scris un articol similar în care denigra Ucraina şi pe liderii acesteia.
Cu toate acestea, administraţia este departe de a ajunge la un consens cu privire la intenţiile Rusiei, iar alţi oficiali ai apărării au declarat pentru CNN că nu au văzut indicii că Rusia se pregăteşte pentru o operaţiune susţinută precum o invazie. Acest lucru ar necesita să fie aduse provizii în zonă, cum ar fi alimente, combustibil şi piese de schimb, au spus oficialii.
Şeful Statului Major al Armatei americane, generalul Mark Milley a declarat săptămâna aceasta că SUA nu văd nimic care să indice o mişcare iminentă a Rusiei asupra Ucrainei, dar şi-a exprimat în continuare îngrijorarea cu privire la „cantitatea semnificativă” de mişcări de trupe şi echipamente de-a lungul graniţei.
Între timp, oficialii ucraineni spun că nu cred că SUA au făcut suficient pentru a descuraja agresiunea rusă. Kievul a solicitat SUA să facă mai mult pentru a opri ca gazoductul ruso-german Nord Streeam 2 să devină pe deplin operaţional, ceea ce va permite Rusiei să ocolească în întregime Ucraina atunci când livrează gaze către Europa şi, susţine Kievul, va face Ucraina şi mai vulnerabilă. la presiunile Rusiei.
Dar administraţia Biden a renunţat la unele sancţiuni asupra Nord Stream 2 la începutul acestui an, a organizat un summit cu Putin în iunie şi a încercat să găsească un teren comun cu Moscova pe probleme precum atacurile cibernetice şi stabilitatea nucleară.
„Cel mai bun semnal pe care administraţia l-ar putea trimite Rusiei chiar acum, pentru a arăta că există repercusiuni asupra comportamentului lor, ar fi inversarea cursului pe Nord Stream 2”, a spus consilierul lui Zelenski.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a întâlnit cu Zelenski în marginea summitului ONU privind schimbările climatice la începutul acestei săptămâni, unde au discutat despre preocupările comune cu privire la mişcarea militară rusă neobişnuită şi utilizarea potenţială coercitivă de către SUA a proviziilor sale de energie, a declarat un oficial al Departamentului de Stat. Aceste subiecte vor fi aprofundate când ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba va călători la Washington pentru discuţii cu Blinken săptămâna viitoare, a spus oficialul.
Şi ministrul român de externe va fi de luni la Washington, la invitaţia lui Antony Blinken
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea luni, la Washington D.C., consultări politice bilaterale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul vizitei pe care ministrul român de externe o efectuează în Statele Unite ale Americii, în perioada 8-9 noiembrie 2021, la invitaţia omologului american.
Vizita se înscrie într-un nou trend ascendent al relaţiei de parteneriat strategic dintre România şi Statele Unite, ea urmând vizitei pe care secretarul american al apărării Lloyd Austin a efectuat-o în luna octombrie la Bucureşti, unde a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis şi omologul român Nicolae Ciucă. De asemenea, vizita are loc după ce SUA şi România au anunţat, prin preşedintele Klaus Iohannis şi emisarul special pentru climă al preşedintelui SUA, John Kerry, un acord prin care SUA vor construi în România primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni.
Aceasta va fi prima întrevedere bilaterală oficială Aurescu – Blinken, deşi cei doi au mai discutat atât în marja reuniunilor NATO şi OCDE, cât şi telefonic. Vizita ministrului român de externe la Washington are loc la un an de zile de la precedenta deplasare la Departamentul de Stat, când Bogdan Aurescu a fost primit de predecesorul lui Antony Blinken, fostul secretar de stat Mike Pompeo.
Vizita marchează, totodată, deschiderea oficială a celei de-a şaptea reuniuni a Dialogului Strategic România – SUA pentru implementarea Declaraţiei comune pentru Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii din 2011, informează MAE într-un comunicat.