Pentagonul caută un contractor privat din domeniul informaţiilor care să fie ochii şi urechile forţelor sale terestre din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul Apărării al Statelor Unite vrea să angajeze un contractor privat din domeniul informaţiilor care să asigure suport forţelor sale terestre desfăşurate în Europa, potrivit unui solicitări de ofertă publicate pe 24 mai pe site-ul autorităţii federale americane pentru oportunităţi de afaceri şi achiziţii publice.

Contractorul ales îşi va desfăşura activitatea din cinci baze militare americane din Europa, şi anume de la Wiesbaden, Darmstadt, Grafenwöhr (Germania), Vicenza (Italia) şi Camp Bondsteel (Kosovo). Wiesbaden găzduieşte cartierul general al USAREUR (Forţele Terestre ale Statelor Unite din Europa, n. red), a căror rază de responsabilitate se extinde în 51 de ţări, iar Camp Bondsteel se află sub controlul NATO. Noi puncte de activitate pot apărea în orice moment, în funcţie de context, în întreaga zonă de responsabilitate a USAREUR, inclusiv în România.

Conform solicitării de ofertă, contractorul este angajat în scopul „de a furniza informaţii în timp util pentru activităţile armatei terestre americane în Europa“, precum şi pentru „operaţiuni de urgenţă în Balcani“.

Mai exact, Pentagonul caută un prestator care să culeagă date, să le analizeze, să asigure securitatea, exploatarea şi mentenanţa sistemelor informaţionale.

Dincolo de aceste sarcini, Washingtonul îşi doreşte ca eventualul său colaborator să fie capabil de activităţi de combatere a terorismului şi a ameninţărilor cibernetice. Data de începere a activităţii este 30 iunie, dar nu este precizat un număr de cadre.

Acest anunţ al Departamentului american al Apărării nu a trecut neremarcat de presa rusă, mai ales de cea afiliată Kremlinului. Sputnik şi RT, două posturi cunoscute pentru finanţările generoase primite din partea statului rus, scriu despre o intensificare a spionajului american în Europa. Sputnik sugerează că Statele Unite încearcă astfel să aibă mai mulţi ochi şi mai multe urechi pe Bătrânul Continent, în timp ce RT relatează fără menajamente că Pentagonul se dotează cu un nou serviciu de informaţii. 

Potrivit canalului RT în limba rusă, este vorba despre luptători pe un front invizibil, iar aceştia ar urma să fie specializaţi în activităţi de recunoaştere, în poligraf şi în securitate cibernetică. Aceştia vor fi implicaţi în operaţiuni de informaţii şi contrainformaţii şi vor putea face recomandări pentru planificare strategică şi situaţii de urgenţă, mai menţionează postul de casă al Kremlinului.

Pe de altă parte, Sputnik şi RT semnalează că această solicitare de ofertă a fost publicată chiar în ziua în care subsecretarul de stat adjunct american pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice dădea mâna cu noul preşedinte sârb Aleksandar Vucici şi avertiza în privinţa încercărilor Rusiei de a submina relaţiile ţărilor din Balcani cu Vestul.

„Desigur, păstrăm speranţa că Rusia va juca un rol constructiv în Balcani, aşa cum a făcut-o până acum, dar trebuie să rămânem vigilenţi,  cu toţii, şi să urmărim ceea ce încearcă să facă Rusia“, a declarat Hoyt Brian Yee pe 24 mai la Belgrad. 

Butoiul cu pulbere din Balcani

Balcaniul este ca un butoi cu pulbere gata să explodeze în orice moment. Muntenegru a dejucat în octombrie anul trecut o tentativă de lovitură de stat orchestrată de persoane cu legături la Moscova, Macedonia şi Albania traversează perioade de criză politică, Serbia nu este străină protestelor şi nici disputelor diplomatice cu ţările din proximitate, în special cu Croaţia.

Pe de altă parte, armata americană şi NATO şi-au crescut prezenţa în estul Europei după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie 2014, şi implicarea armatei ruse în conflictul din estul Ucrainei. Recent, Pentagonul a propus pentru anul fiscal 2018 o creştere cu 1,35 miliarde de dolari (de la 3,4 în 2017 la 4,75 de miliarde de dolari) a bugetului alocat statelor din flancul estic al NATO (România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania), potrivit unui document oficial al Departamentului american al Apărării. 

Fondurile solicitate de Pentagon includ şi două proiecte în România - unul, în valoare de 3 milioane de dolari, pentru modernizarea infrastructurii utilităţilor în baza de la Câmpia Turzii, iar celălalt, în valoare de 2,2 milioane de dolari, pentru baza militară de la Mihail Kogâlniceanu.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite