Donald Trump anulează acordul cu Havana şi anunţă noi restricţii. Cuba denunţă măsurile VIDEO

Donald Trump anulează acordul cu Havana şi anunţă noi restricţii. Cuba denunţă măsurile VIDEO

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat vineri anularea cu efect imediat a acordului încheiat între Washington şi Havana la sfârşitul anului 2014, denunţând caracterul „brutal“ al regimul castrist, relatează AFP şi Belga. De cealaltă parte, Guvernul de la Havana a denunţat noile restricţii în schimburile dintre Cuba şi SUA, dar s-a declarat dispus să continue dialogul cu Washingtonul.

Procurorul General adjunct, care conduce ancheta Trump-Rusia, s-ar putea recuza

Procurorul General adjunct, care conduce ancheta Trump-Rusia, s-ar putea recuza

Procurorul General adjunct al SUA, Rod Rosenstein, care are autoritatea supremă asupra anchetei privind presupusa interferenţă a Rusiei în alegerile din 2016, a admis în faţa unor colegi că ar putea fi nevoit să se recuze din investigaţie, după ce superiorul său, Procurorul General Jeff Sessions, a luat o decizie similară, au declarat surse din Departamentul de Justiţie, citate de ABC News.

Procesul anticorupţie din România, sub lupa Comitetului Helsinki: „Eforturile României, un exemplu“. Clark pune la îndoială acurateţea rapoartelor MCV

Procesul anticorupţie din România, sub lupa Comitetului Helsinki: „Eforturile României, un exemplu“. Clark pune la îndoială acurateţea rapoartelor MCV

În Comitetul Helsinki al Statelor Unite au avut loc, pe 14 iunie, audieri privind procesul de luptă împotriva corupţiei din România, în timpul cărora s-au examinat progresul în acest domeniu. La audieri au participat, printre alţii, fostul ambasador SUA la Bucureşti Marc Gitenstein, Heather Conley, vicepreşedinte pentru Europa, Eurasia şi Arctica şi director al programului Europa la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Donald Trump denunţă drept o „poveste falsă“ informaţiile potrivit cărora ar fi anchetat pentru obstrucţionarea justiţiei

Donald Trump denunţă drept o „poveste falsă“ informaţiile potrivit cărora ar fi anchetat pentru obstrucţionarea justiţiei

Preşedintele american Donald Trump a descris joi drept o „poveste falsă“ informaţiile potrivit cărora ar fi anchetat pentru posibila obstrucţionare a justiţiei de procurorul special care se ocupă de presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA şi potenţiala colaborare a Moscovei cu echipa de campanie a actualului lider de la Casa Albă, relatează Reuters.

În vremuri în care dregătorii cei mari ai ţării uită pentru ce anume au ajuns acolo, adică spre mai binele compatrioţilor pe care îi reprezintă, nu spre eternizarea lor la putere, utilă pare a fi afirmaţia lui Sun Tzu: „Dacă eu sunt de cinci ori mai puternic decât inamicul, îi ţin în stare de alarmă trupele din faţă, îl surprind în spate, îl clatin la est şi-l lovesc la vest”. Noi în ce fază suntem?

acum 7 zile · comentarii (27)

The Intercept, publicaţie online specializată în anchete privind serviciile de informaţii, sub semnătura lui Matthew Cole, Richard Esposito, Sam Biddle şi Ryan Grim, a dat publicităţii un document strict secret al NSA, „parvenit dintr-o sursă anonimă şi a cărui veridicitate a fost verificată în mod independent“, privind un atac cibernetic efectuat de GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse.

acum 21 zile · comentarii (26)

Care este motivaţia profundă care justifică decizia Preşedintelui Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris, declanşând astfel un val aproape nesfârşit de critici vehemente, acuzaţii şi proteste din partea ţărilor semnatare,  a organizaţiilor internaţionale şi a unui foarte mare număr de analişti politici şi economici, nemaivorbind de specialiştii (inclusiv americani) din zona ecologiştilor?

acum 24 zile · comentarii (55)

Pe 9 iunie va fi primit, la Casa Albă, de preşedintele SUA, Donald Trump, preşedintele României, Klaus Iohannis. Administraţia prezidenţială i-a pregătit lui Iohannis un plan concret, de discutat la anunţata întrevedere la nivel înalt, privind concretizarea interesului naţional al României, în următorii ani ai prezenţei lui Trump în Biroul Oval?

acum 25 zile · comentarii (23)

Preşedintele Donald Trump şi administraţia sa se confruntă din ce în ce mai serios cu criza legată de relaţiile nepotrivite ale echipei sale cu Rusia. E vorba despre relaţii vinovate, implicări directe ale unor oficiali în politicile candidatului, ulterior preşedintelui Trump.

luna trecuta · comentarii (65)

Pe 15 mai 2017, nouă formatori de opinie din România au poposit la Cartierul general al NATO, la invitaţia generoasă şi pragmatică a Diviziei de Diplomaţie Publică, pentru o inedită informare cu privire la opţiunile aliaţilor înainte de Summitul de la Bruxelles,din 25 mai 2017.

luna trecuta · comentarii (12)

Un simplu mesaj dat pe Twitter de preşedintele Trump a deschis o dezbatere care continuă şi se inflamează din ce în ce mai tare, deoarece conţinutul poate fi interpretat drept un avertisment (unii spun ameninţare directă) la adresa fostului director al FBI.

luna trecuta · comentarii (5)

În pragul reuniunii OPEC din 25 mai care trebuie să stabilească dacă e cazul să continue politica limitării şi scăderii producţiei, America lui Trump a dat o lovitură grea pieţei petroliere globale, preluând pe deplin controlul şi impunând preţurile şi regulile jocului.

acum 2 luni · comentarii (67)

Lumea este mai aproape ca niciodată de izbucnirea multiplelor războaie clasice cu relevanţă globală. Iar problema majoră este cea a marilor puteri nucleare, care stau faţă în faţă, iar militarii îşi pot vedea culoarea ochilor în timp ce stau cu mâna pe trăgaci.

acum 2 luni · comentarii (81)

Dezbaterea occidentală despre războiul din Siria, deja în cel de-al şaselea an, este caracterizată de cel puţin trei mari discursuri: primordialist, genocidar şi liberator. Analiştii de politică externă români şi publicul ar trebui să fie conştienţi de aceste discursuri diferite şi să rămână reflexivi atunci când citesc analize occidentale despre cauzele conflictului din Siria.

acum 3 luni · comentarii (9)

Parafrazând o emisiune radio, „Întâlniri capitale“, la Washington s-a derulat zilele acestea un summit, cu conotaţii geopolitice globale, între preşedintele SUA, Donald Tump, şi preşedintele Chinez, Xi Jinping. Prea repede, ar spune unii, la nici 100 de zile de la instalarea noii administraţii la Casa Albă şi în toiul lansărilor de rachete balistice KN-15, nord coreene, cu rază medie de acţiune.

acum 3 luni · comentarii (13)

Joi spre vineri noapte am înregistrat primul atac vizibil al Americii lui Trump în Siria. După ratarea intervenţiei de acum 4 ani a lui Barack Obama, preşedintele american ce a trasat linia roşie pe care singur a încălcat-o (sub imperiul premiului Nobel pentru Pace obţinut la început de mandat), Siria a devenit pradă organizaţiei teroriste Daesh, autointitulată Stat Islamic, a intrat în disoluţie.

acum 3 luni · comentarii (86)