Adevărul Live. Scandal strategic la Washington: perspective incerte

Adevărul Live. Scandal strategic la Washington:
perspective incerte

Nu este vorba doar despre un scandal enorm, alimentat zilnic cu noi elemente care explodează din ce în ce mai spectaculos. Nu mai este vorba nici măcar despre perspectiva, deja evocată de unii, de demitere a preşedintelui SUA. Este vorba, pe fond, despre o problemă infinit mai gravă, anume că, cel puţin în acest moment, există doar perspective incerte în ce priveşte modul în care va fi rezolvat scandalul strategic de la Washington.

Preşedintele Trump a negat că i-a cerut lui Comey să renunţe la investigaţia care-l viza pe consilierul Michael Flynn

Preşedintele Trump a negat că i-a cerut lui Comey să renunţe la investigaţia care-l viza pe consilierul Michael Flynn

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a ales joi noaptea un ton sfidător şi a negat direct că i-a cerut directorului demis al Biroului Federal de Investigaţii (FBI), James Comey, să renunţe la ancheta care-l viza pe fostul consilier pentru securitate internă Michael Flynn. De asemenea, preşedintele a condamnat o ”vănătoare de vrăjitori” împotriva administraţiei sale, transmite Reuters.

Reuters: Echipa lui Trump a avut cel puţin 18 contacte nedivulgate în timpul campaniei electorale cu oficiali ai Moscovei | vladimir putin

Reuters: Echipa lui Trump a avut cel puţin 18 contacte nedivulgate în timpul campaniei electorale cu oficiali ai Moscovei

Consilierii campaniei lui Donald Trump au luat legătura în timpul cursei prezidenţiale de cel puţin 18 ori - prin apeluri telefonice şi e-mailuri - cu oficiali ruşi sau alţi indivizi care au legături cu Kremlinul, potrivit unor oficiali americani de la Washington. De asemenea, printre consilierii campaniei republicane care au purtat discuţii cu agenţii ruşi se numără şi Michael Flynn, transmite Reuters.

Liderul majorităţii republicane le mărturisea în 2016 congresmenilor că probabil „Putin îl plăteşte pe Trump” | vladimir putin

Liderul majorităţii republicane le mărturisea în 2016 congresmenilor că probabil „Putin îl plăteşte pe Trump”

Cu doar o lună înainte ca Donald Trump să câştige nominalizarea Partidului Republican, un aliat important al miliardarului din Congres - liderul majorităţii din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy - a declarat într-o întâlnire privată cu alţi congresmeni republicani că Trump ar putea să beneficieze de plăţi din partea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, scrie The Washington Post.

Suspiciunile privind întâlnirea Trump-Lavrov îngreunează găsirea unui director FBI. Trei candidaţi s-au retras

Suspiciunile privind întâlnirea Trump-Lavrov îngreunează găsirea unui director FBI. Trei candidaţi s-au retras

Suspiciunile că preşedintele american Donald Trump a împărtăşit informaţii confidenţiale cu reprezentanţi ai Guvernului rus ar putea să îi îngreuneze şi mai mult eforturile liderului de la Casa Albă de a găsi un nou director FBI, comentează Deutsche Welle. Până în prezent, trei dintre favoriţii pentru această funcţie s-au retras, iar tot mai mulţi membri ai Congresului cer numirea unei personalităţi independente, potrivit Wall Street Journal.

Chelsea Manning urmează să fie eliberată miercuri, după şapte ani de închisoare pentru scurgerea de date către WikiLeaks | barack obama

Chelsea Manning urmează să fie eliberată miercuri, după şapte ani de închisoare pentru scurgerea de date către WikiLeaks

Chelsea Manning urmează să fie eliberată miercuri din spatele gratiilor, după ce sentinţa sa a fost comutată de către fosta administraţie Barack Obama de la 35 de ani la 7 ani de închisoare pentru furarea de documente clasificate despre războiul irakian şi scurgerea lor către reprezentanţii WikiLeaks, transmite DPA.

ANALIZĂ Raportul lui James Comey reprezintă o ameninţare existenţială pentru preşedinţia lui Donald Trump

ANALIZĂ Raportul lui James Comey reprezintă o ameninţare existenţială pentru preşedinţia lui Donald Trump

Jurnaliştii NY Times au dezvăluit informaţii cu adevărat explozive: directorul demis al Biroului Federal de Investigaţii (FBI), James Comey, a scris un raport după o întâlnire din 14 februarie cu preşedintele Donald Trump, în care a menţionat că acesta l-a rugat să renunţe la anchetarea lui Michael Flynn ca parte a investigaţiei cu privire la implicarea agenţilor ruşi în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, relatează CNN.

În pragul reuniunii OPEC din 25 mai care trebuie să stabilească dacă e cazul să continue politica limitării şi scăderii producţiei, America lui Trump a dat o lovitură grea pieţei petroliere globale, preluând pe deplin controlul şi impunând preţurile şi regulile jocului.

acum 14 zile · comentarii (67)

Preşedintele Donald Trump şi administraţia sa se confruntă din ce în ce mai serios cu criza legată de relaţiile nepotrivite ale echipei sale cu Rusia. E vorba despre relaţii vinovate, implicări directe ale unor oficiali în politicile candidatului, ulterior preşedintelui Trump.

acum 4 zile · comentarii (65)

Pe 15 mai 2017, nouă formatori de opinie din România au poposit la Cartierul general al NATO, la invitaţia generoasă şi pragmatică a Diviziei de Diplomaţie Publică, pentru o inedită informare cu privire la opţiunile aliaţilor înainte de Summitul de la Bruxelles,din 25 mai 2017.

acum 5 zile · comentarii (12)

Un simplu mesaj dat pe Twitter de preşedintele Trump a deschis o dezbatere care continuă şi se inflamează din ce în ce mai tare, deoarece conţinutul poate fi interpretat drept un avertisment (unii spun ameninţare directă) la adresa fostului director al FBI.

acum 9 zile · comentarii (5)

Lumea este mai aproape ca niciodată de izbucnirea multiplelor războaie clasice cu relevanţă globală. Iar problema majoră este cea a marilor puteri nucleare, care stau faţă în faţă, iar militarii îşi pot vedea culoarea ochilor în timp ce stau cu mâna pe trăgaci.

acum 28 zile · comentarii (81)

Dezbaterea occidentală despre războiul din Siria, deja în cel de-al şaselea an, este caracterizată de cel puţin trei mari discursuri: primordialist, genocidar şi liberator. Analiştii de politică externă români şi publicul ar trebui să fie conştienţi de aceste discursuri diferite şi să rămână reflexivi atunci când citesc analize occidentale despre cauzele conflictului din Siria.

luna trecuta · comentarii (9)

Parafrazând o emisiune radio, „Întâlniri capitale“, la Washington s-a derulat zilele acestea un summit, cu conotaţii geopolitice globale, între preşedintele SUA, Donald Tump, şi preşedintele Chinez, Xi Jinping. Prea repede, ar spune unii, la nici 100 de zile de la instalarea noii administraţii la Casa Albă şi în toiul lansărilor de rachete balistice KN-15, nord coreene, cu rază medie de acţiune.

luna trecuta · comentarii (13)

Joi spre vineri noapte am înregistrat primul atac vizibil al Americii lui Trump în Siria. După ratarea intervenţiei de acum 4 ani a lui Barack Obama, preşedintele american ce a trasat linia roşie pe care singur a încălcat-o (sub imperiul premiului Nobel pentru Pace obţinut la început de mandat), Siria a devenit pradă organizaţiei teroriste Daesh, autointitulată Stat Islamic, a intrat în disoluţie.

luna trecuta · comentarii (86)

Xenofobia din discursul populismului naţionalist susţinut de către administraţia Trump trebuie văzută în legătură cu lunga şi nefericita istorie a rasismului american. Întoarcerea „naţionalismului alb” în politicile noii administraţii de la Casa Albă şi promovarea unor strategii cu caracter naţionalist pot avea efecte negative pe termen lung.

acum 2 luni · comentarii (85)

Chiar dacă în zona limitrofă Mării Baltice, în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia afluiesc militari aliaţi, pentru întărirea acolo a defensivei NATO, arealul vecin Mării Negre este departe de a constitui unul marcat de porumbelul păcii. Preşedintele Igor Dodon, marioneta Moscovei la Chişinău, s-a făcut de râs la Kremlin, unde a fost lăsat să aştepte patru ore la uşa omologului rus, deloc impresionat de sticlele de vin aduse de vasal.

acum 2 luni · comentarii (17)

„Eu cred că ceea ce a marcat sfârşitul perioadei post Război Rece a fost momentul invaziei Rusiei în Ucraina şi anexarea Crimeei. Nu a fost un nou tip de dezvoltare militară convenţională, a fost ceva diferit. Dar putem merge şi mai înapoi în timp, la atacul cibernetic de tip DoS din Ţările Baltice din 2007 şi în mod cert la invazia din 2008 în Georgia” - fragment din discursul generalului McMaster, mai 2016, CSIS.

acum 2 luni · comentarii (33)

Stephen Bannon, care este astăzi principalul consilier de politică internă al preşedintelui Trump, e un susţinător acerb al naţionalist-populismului. Ce presupune acest concept şi ce valori promovează această „eminenţa cenuşie a trumpismului”? Cum influenţează neopopulismul politicile noului preşedinte al Statelor Unite şi cum afectează această gândire politică lumea în care trăim?

acum 3 luni · comentarii (32)

Mandatul Preşedintelui Donald Trump, altfel asumat ca preşedinte anti-sistem, îşi petrece începuturile într-o furtună de episoade controversate, un noian de lupte intestine şi în deplină turbulenţă internă şi internaţională, care aduce administraţia americană în tangaj major.

acum 3 luni · comentarii (36)
Postari Recente