Obama nu exclude implicarea Rusiei în alegerile din SUA. Răspunsul lui Lavrov: „Nu vreau să folosesc un cuvânt din patru litere“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a apreciat marţi că este „posibil“ ca Rusia să se afle în spatele scurgerii de e-mailuri de la Comitetul Naţional Democrat publicate de WikiLeaks, în scopul de a interveni în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, prevăzute să aibă loc pe 8 noiembrie.

„Totul este posibil“, a declarat Obama într-un interviu pentru NBC News, întrebat dacă Rusia ar putea interveni în campania electorală din Statele Unite, relatează agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.

„Ştim că ruşii piratează sistemele noastre, nu doar pe cele guvernamentale, ci şi pe cele private“, a continuat preşedintele american.

„Nu pot spune deschis care sunt motivele scurgerii. Ceea ce ştiu este că Donald Trump şi-a exprimat în mod repetat admiraţia faţă de (preşedintele rus) Vladimir Putin“, a insinuat Barack Obama.

În final, liderul de la Casa Albă a subliniat că excentricul magnat imobiliar newyorkez se bucură de o „presă bună“ în Rusia.

Moscova, acuzată de implicare în campania prezidenţială din Statele Unite

Moscova este suspectată că încearcă să influenţeze campania electorală americană în favoarea lui Donald Trump, orchestrând o scurgere de mesaje electronice care o pun în dificultate pe candidate democrată la Casa Albă Hillary Clinton, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Vinerea trecută, cu trei zile înainte de deschiderea Convenţiei Naţionale Democrate, WikiLeaks a publicat aproape 20.000 de e-mailuri piratate din conturile a şapte oficiali ai Partidului Democrat, pe care aceştia le schimbaseră între ei în perioada ianuarie 2015 - mai 2016.

Aceste mesaje arată în special neîncrederea şi dispreţul lor faţă de senatorul de Vermont Bernie Sanders, fostul rival al lui Hillary Clinton în alegerile primare democrate.

Preşedinta Partidului Democrat, Debbie Wasserman Schultz, nu a rezistat scandalului şi şi-a anunţat duminică demisia după terminarea Convenţiei, care va dura până joi.

Deranjată de aceste scurgeri, care creau o diversiune chiar înaintea începerii Convenţiei, în cadrul căreia Hillary Clinton a fost desemnată candidata partidului său pentru Casa Albă, echipa fostei Prime Doamne a contraatacat, sugerând că la originea dezvăluirii acestor e-mailuri ar fi hackeri suspectaţi că ar avea legături cu autorităţile ruse.

Scopul manevrei, potrivit echipei Clinton, ar fi să favorizeze campania lui Donald Trump, mai critic faţă de NATO decât rivala sa democrată.

„Nu cred să fie o coincidenţă că aceste e-mailuri au fost publicate în ajunul Convenţiei“, a reacţionat Robby Mook, directorul de campanie al lui Hillary Clinton.

În sprijinul acestor acuzaţii pledează faptul că Partidul Democrat a fost victima unui atac informatic, dezvăluit la jumătatea lunii iunie de societatea pentru securitate cibernetică Crowdstrike, efectuat de două grupuri de hackeri reputaţi ca fiind apropiaţi autorităţilor ruse.

Cele două grupuri, „Cozy Bear“ şi „Fancy Bear“, sunt ambele „angajate în activităţi de spionaj politic şi economic în beneficiul Federaţiei Ruse“, dezvăluia la acea vreme Crowdstrike.

FBI a anunţat luni că anchetează acest atac, fără a furniza detalii despre hackeri şi nici despre o eventuală legătură cu publicarea e-mailurilor de către WikiLeaks.

Potrivit lui Thomas Rid, specialist în tehnologii informatice la King's College din Londra, există puţine îndoieli asupra implicării Moscovei. „Indiciile care fac legătura între piratarea Partidului Democrat şi operatorii ruşi identificaţi sunt foarte puternice“, a estimat el într-un editorial publicat luni pe site-ul Motherboard.

Şi întreaga operaţiune, cu utilizarea WikiLeaks, „cadrează bine cu evoluţia doctrinei militare“ ruse, care „extinde foarte larg ceea ce poate fi considerat ca o ţintă militară şi ceea ce poate fi considerat ca o tactică militară“, a explicat el.

Trump a respins acuzaţiile echipei lui Clinton într-un mesaj postat pe contul său de Twitter. „Noua glumă la modă este că Rusia a piratat corespondenţa dezastruoasă a Comitetului Naţional Democrat pentru că eu sunt pe gustul lui Putin“, a scris candidatul republican.

Serghei Lavrov: „Nu vreau să folosesc un cuvânt din patru litere“

Acuzaţiile de piraterie informatică la adresa Moscovei lansate de oficiali ai Partidului Democrat sunt „absurde“ şi arată o utilizare „maniacală“ a Rusiei în campania electorală din Statele Unite, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP, transmite Agerpres.

„Observăm tentative maniacale de a folosi Rusia în campania electorală din Statele Unite. Aceste informaţii absurde au fost imediat dezminţite de familia candidatului la alegerile prezidenţiale“, a spus Dmitri Peskov în faţa jurnaliştilor, referindu-se la Donald Trump Jr.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a părut la rândul său să desconsidere marţi acuzaţiile potrivit cărora Moscova ar fi la originea unui atac informatic asupra Partidului Democrat.

„Nu vreau să folosesc cuvinte din patru litere“, a replicat în limba engleză Serghei Lavrov, strângând mâna omologului său american John Kerry la Vientiane, în Laos, în marja reuniunii anuale a Asociaţiei naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Kerry a preferat să tacă, potrivit AFP. Totuşi, potrivit Reuters, secretarul de Stat american a abordat acest subiect cu omologul său rus.

Kerry a declarat pentru presă că a discutat despre acest subiect cu Lavrov, însă nu a făcut declaraţii cu privire la cine ar putea fi responsabil. El a subliniat că nu va trage concluzii înainte de finalizarea anchetei.

„Am ridicat problema şi vom continua să acţionăm pentru a vedea cu precizie aceste fapte“, a declarat şeful diplomaţiei americane, potrivit AP. Kerry nu a dorit însă să spună dacă Lavrov i-a răspuns.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite