Obama a promulgat legea finanţelor pentru 2015 adoptată de Congres sâmbătă
0Barack Obama a promulgat marţi legea finanţării statului federal până la 30 septembrie 2015, adoptată sâmbătă seara, după multe ore dezbateri, de către Congres, a anunţat Casa Albă, relatează AFP.
Camera Reprezentanţilor a adoptat legea joi, dar Senatul a aşteptat până în ultimul moment pentru a adopta textul.
Bugetul statului federal american pentru perioada octombrie 2014-septembrie 2015 se ridică la 1.041 de miliarde de dolari, în afară de cheltuielile excepţionale (Afganistan, Irak, Ebola, catastrofe naturale), în valoare de aproximativ 1.100 de miliarde de dolari.
Adoptarea de către cele două camere era necesară pentru ca administraţia federală să nu fie afectată de "shutdown", ca în octombrie 2013.
Legea finanţelor include cheltuieli numite "discreţionare" ale statului federal, reprezentând o treime din cheltuielile federale, care urmează să depăşească suma de 3.700 de miliarde de dolari în 2015. Celelalte două treimi sunt numite şi cheltuieli "obligatorii" şi includ pensiile şi alte ajutoare sociale (Social Security).
Pe de altă parte, Obama a interzis marţi forarea cu instalaţii de extracţie a gazelor naturale şi petrolului în Golful Bristol, în Alaska, cu scopul de a apăra industria turismului şi pescuitul în această regiune sălbatică.
Zona a fost exclusă din orice proiect de extracţie de hidrocarburi pe termen nelimitat. O interdicţie temporară a fost decisă în 2010.
"Am luat această decizie pentru a fi sigur că regiunile cele mai frumoase din America şi unul dintre motoarele economiei, nu doar pentru Alaska, ci pentru întreaga Americă, este păstrat pentru generaţiile viitoare", a declarat Obama într-o înregistrare video.
"Este un lucru prea preţios pentru noi, pentru ca să-l punem la dispoziţia celui care oferă mai mult", a adăugat preşedintele. Această decizie protejează milioane de hectare în zona de coastă şi terenuri sălbatice.
Golful Bristol, situat în sud-vestul Alaskăi, furnizează peste 40% din producţia de peşte sălbatic în Statele Unite. Industria piscicolă din această zonă înregistrează o cifră de afaceri de două miliarde de dolari, potrivit Casei Albe. De asemenea, ea generează 100 de milioane de dolari anual, prin turism şi activităţi de pescuit reacreativ.
Golful Bristol găzduieşte numeroase specii sălbatice de somoni, vidre, foci, morse, moruni, balene sau orci.