Nou scandal în jurul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii UE-SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

O scurgere de informaţii privind negocierile pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) între SUA şi UE pune cele două părţi în dificultate. Şi aşa discuţiile sunt deosebit de grele, iar TTIP are mulţi adversari în Europa. Comisia Europeană şi SUA şi-au exprimat luni regretul faţă de „neînţelegerile“ provocate de scurgerea de informaţii confidenţiale.

Greenpeace Olanda a obţinut 248 de pagini din documentele confidenţiale ale negocierilor pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), care arată pentru prima oară poziţia părţii americane şi încercări deliberate ale acesteia de modificare a procesului legislativ democratic din UE, cu impact asupra mediului şi sănătăţii, se arată într-un comunicat al organizaţiei Greenpeace.

 Documentele confidenţiale, pe care Greenpeace le-a publicat luni, reprezintă peste două treimi din totalul documentelor  valabile în luna aprilie, la a 13-cea rundă de negocieri pentru acordul TTIP de la New York.

Aceste documente acoperă 13 capitole care se referă de la telecomunicaţii la cooperare în domeniul reglementărilor şi de la pesticide, alimente şi agricultură până la barierele comerciale.

”Aceste documente confirmă ce am spus de mult timp. TTIP va pune corporaţiile în centrul deciziilor politice, în detrimentul mediului şi al sănătăţii publice. Am ştiut că poziţia UE este proastă, vedem acum că este chiar mai rea. Un compromis între cele două părţi ar fi inacceptabil”, a declarat Jorgo Riss, director al Greenpeace EU.

Greenpeace identifică patru motive principale de îngrijorare, în domeniul protejării mediului, al climei, al principiului preventiv şi a activităţilor de lobby pentru companii.

Astfel, regula ”excepţiilor generale”, inclusă în acordul GATT al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, este absentă din text. Această regulă, veche de peste 70 de ani, permite ţărilor să restricţioneze comerţul ”pentru protejarea vieţii oamenilor animalelor şi plantelor” sau pentru ”conservarea resurselor naturale”.

Pentru îndeplinirea obiectivelor summitului de la Paris de menţinerea a creşterii temeraturilor la sub 1,5 grade Celsius, comerţul nu ar trebui exclus din specificaţiile referitoare la emisiile de dioxid de carbon.

În documentele obţinute de Greenpeace, nu se menţionează însă nimic despre protejarea climei.

Statele Unite  vor ca UE să înlocuiască actuala abordare referitoare la riscuri cu ”managementul riscurilor”, fără să se mai ţină seama de principiul prevenţiei, care este trecut în Tratatul UE dar nu este niciodată menţionat în documentele negocierilor.

Principiul prevenţiei include şi politica în domeniul consumatorilor, legislaţia privind alimentele şi sănătatea oamenilor, animalelor şi plantelor.

Totodată, documentele obţinute de Greenpeace sugerează că ambele părţi se gândesc să acorde companiilor un acces mai mare şi participare în procesul decizional.

Jorgo Riss consideră că efectele TTIP ar fi iniţial subtile dar în cele din urmă devastatoare, pentru că ar face ca legile europene să fie judecate în funcţie de consecinţele pentru comerţ şi investiţii, fără să ţină seama de protejarea mediului şi de sănătatea publică.

Comisia Europeană şi-a exprimat luni regretul faţă de "neînţelegerile" provocate de o scurgere de informaţii confidenţiale despre acordul transatlantic de liber-schimb (TTIP), aflat în curs de negociere cu SUA, şi a susţinut că nu va accepta "niciodată" o diminuare a standardelor de protecţie a consumatorilor şi mediului în blocul comunitar, relatează AFP. 

„Niciodată UE nu va semna vreun acord comercial care să diminueze nivelul de protecţie al consumatorilor, securitatea alimentară sau protecţia mediului“, a scris pe blogul personal comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom. „Acordurile comerciale nu vor schimba legile noastre privind organismele modificate genetic sau modul de producţie al cărnii de vacă în deplină securitate ori modul în care ne protejăm mediul', a adăugat ea. 'Nu voi fi eu cea care va relaxa normele“, a continuat comisarul european în postarea pe blog, susţinând de asemenea că documentele publicate de ONG-ul Greenpeace 'nu reflectă ce va rezulta în urma negocierilor' aflate în derulare.

În opinia Ceciliei Malmstrom, în această chestiune este vorba despre „unele neînţelegeri“, iar documentele la care face referire Greenpeace „reflectă poziţiile de negociere ale fiecărei părţi, nimic altceva“. „Un acord încheiat de UE nu poate schimba legislaţia decât pentru a o consolida. Putem să cădem de acord cu un partener pentru a înăspri regulile privind securitatea medicamentelor, de exemplu, dar nu pentru a le slăbi“, a insistat ea.

Negociatorul şef al Uniunii Europene pentru discuţiile cu SUA privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), Ignacio Garcia Bercero, a declarat luni că documentele publicate de Greenpeace privind discuţiile care se poartă între oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului în legătură cu acest acord comercial nu includ nici un fel de informaţii noi din partea UE. 

TTIP se loveşte de o puternică rezistenţă în societatea civilă, care îi critică opacitatea şi impactul pe care l-ar putea avea asupra agriculturii, sănătăţii sau mediului.

Prim-ministrul francez Manuel Valls a avertizat săptămâna trecută că proiectul de tratat de liber-schimb transatlantic (TTIP) „nu va putea fi încheiat“ dacă nu garantează menţinerea 'nivelului de exigenţă' al Franţei în materie de sănătate şi de mediu. 

Şi Statele Unite au acuzat luni organizaţia non-guvernamentală Greenpeace că interpretează greşit informaţiile despre un proiect al acordului transatlantic de liber-schimb (TTIP).

UE şi SUA negociază de doi ani şi jumătate un acord comercial care ar duce la crearea celei mai mari zone de liber schimb din lume prin eliminarea tarifelor vamale la bunuri, extinderea pieţei serviciilor, deschiderea licitaţiilor publice şi extinderea cooperării în domeniul reglementării.

Acordul final va avea însă nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a guvernelor statelor membre din UE.

TTIP este un acord comercial între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii ce se prefigurează a deveni cel mai mare acord regional de comerţ liber din istorie. Prima rundă de negocieri a avut loc în iulie 2013, având ca scop înlăturarea obstacolelor comerciale dintre cele două pieţe prin reducerea barierelor tarifare şi non-tarifare, respectiv uniformizarea reglementărilor de natură tehnică şi standardelor dintr-o gamă largă de sectoare economice. 

Săptămâna trecută, aflat în vizită în Germania, preşedintele american Barack Obama declara că SUA şi Uniunea Europeană trebuie să „continue să acţioneze pentru avansarea“ negocierilor cu privire la acordul de liber schimb între cele două zone (TTIP), în vederea încheierii convorbirilor până la finalul acestui an.

Cea de-a 13 rundă de negocieri în cadrul acestui demers va avea loc săptămâna aceasta, la New York. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite