New York-ul, paralizat de ninsoare. Circulaţia rutieră a fost interzisă. Viscolul a făcut cel puţin 19 victime

New York-ul, paralizat de ninsoare şi viscol. Circulaţia rutieră a fost interzisă

Autorităţile din New York au interzis, sâmbătă, circulaţia în metropola americană şi în suburbiile sale, din cauza viscolului puternic care afectează coasta de est a Statelor Unite. Cel puţin 19 persoane au murit, iar alte zeci de mii sunt fără electricitate, stratul de zăpadă atingând aproape 90 de centimetri în unele zone.

Ştiri pe aceeaşi temă

În oraşul New York, stratul de zăpadă atinge 68 de centimetri, fiind un record după anul 1869. La periferia oraşului Washington, nivelul zăpezii este de 89 de centimetri, potrivit Institutului Meteorologic american.

Treisprezece persoane au murit în accidente rutiere facilitate de vremea nefavorabilă în statele Arkansas, Carolina de Nord, Kentucky, Ohio, Tennessee şi Virginia. O persoană a decedat în Maryland, iar trei în oraşul New York, în timp ce înlăturau zăpada. Alte două persoane au murit de hipotermie în statul Virginia.

Circa 10.000 de curse aeriene au fost anulate vineri, sâmbătă şi duminică dimineaţă pe Coasta de Est a Statelor Unite din cauza Furtunii Jonas, care a degajat rafale de vânt de până la 70 de km/h.

Circulaţia metrourilor în oraşul New York a fost perturbată de viscol.

Starea de urgenţă a fost decretată în statele americane Georgia, Tennessee, Pennsylvania, Maryland, Kentucky, Carolina de Nord, New Jersey, New York, Virginia şi Virginia de Vest, iar zeci mii de locuinţe au rămas fără electricitate.

 

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a interzis circulaţia pe toate drumurile din metropola de 8,4 milioane de locuitori, dar şi pe rutele care leagă oraşul de Long Island şi New Jersey, relatează Reuters.
 
Circulaţia tuturor autobuzelor, dar şi a metrourilor din şi dinspre Manhattan a fost oprită, spectacolele de pe Broadway au fost anulate iar muzeele şi magazinele şi-au închis porţile.
 
Totodată, podurile peste râul Hudson, printre care şi podul George Washington, unul dintre cele mai tranzitate din lume, au fost închise.
 
Doar vehiculele pentru intervenţii de urgenţă au voie să circule pe drumurile publice.
 
„Siguranţa este prioritatea principală. Facem tot ce este necesar pentru siguranţa oamenilor, şi îi încurajez pe toţi locuitorii să stea în case”, a spus guvernatorul Cuomo.
 
Majoriatea zborurilor către şi dinspre aerporturile La Guardia, John F. Kennedy şi Newark au fost anulate.
 
Primarul din New York, Bill de Blasio, spune că pe oraş vor cădea peste 50 de centimetri de zăpadă, cifră care ar putea reprezenta un record de la introducerea măsurătorilor.
 
Sâmbătă după-amiază, stratul de zăpadă din Central Park măsura 37 de centimetri.
 
Şi alte metropole americane sunt afectate de ninsoare. Transportul public din Washington a fost oprit în acest şi weekend, la fel şi trenurile din Philadelphia. În unele metropole americane, stratul de zăpadă este aşteptat să ajungă la 61 de centimetri.
citeste totul despre: