NATO propune interconectarea sistemelor antirachetă american, rus şi al Alianţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a pronunţat vineri pentru interconectarea, la un moment dat, a sistemelor de apărare antirachetă ale Statelor Unite, NATO şi Rusiei, relatează AFP.

"Ţările noastre şi armatele nostre vor deveni din ce în ce mai vulnerabile la atacuri cu rachete, iar interesul fundamental al NATO şi al Rusiei este explorarea posibilităţii de a interconecta, la momentul potrivit, a sistemelor de apărare antirachetă ale Statelor Unite, NATO şi Rusiei", a declarat Rasmussen în primul său discurs important după învestirea în funcţie, în luna august.

Această propunere reia o idee evocată pentru prima dată de NATO şi Rusia în 2008 şi intervine a doua zi după ce Washingtonul a anunţat că renunţă la proiectul de scut antirachetă în Europa Centrală.

De asemenea, Rasmussen a propus vineri o întărire a cooperării între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia şi revigorarea dialogului în cadrul Consiliului NATO-Rusia. "Cred că este posibil ca NATO şi Rusia să o ia de la început", a declarat Rasmussen într-un discurs ţinut la Bruxelles. El a făcut trei propuneri concrete pentru atingerea acestui obiectiv. Prima constă în "examinarea rapidă a unei întăriri a cooperării" dintre NATO şi Rusia în toate domeniile de interes comun.

În context, Rasmussen a menţionat lupta împotriva terorismului, proliferarea armelor de distrugere în masă şi stabilizarea Afganistanului. Pentru restabilirea încrederii între cele două părţi, Rasmussen are în vedere "revigorarea Consiliului NATO-Rusia", pentru a fi abordate toate subiectele, "fără prejudecăţi".

De asemenea, secretarul general al NATO i-a oferit Rusiei posibilitatea de a trece în revistă împreună "noile provocări ale adresa securităţii" în secolul al XXI-lea.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut vineri Rusiei să se alăture occidentalilor pentru "a exercita maxim de presiuni" asupra Iranului, în vederea renunţării la ambiţiile nucleare.

"În privinţa Iranului, mă aştept ca Rusia să ni se alăture pentru a exercita maxim de presiuni diplomatice şi politice, în vederea încheierii ambiţiilor nucleare" ale acestei ţări, a spus el, la Bruxelles.

Până acum, Moscova a refuzat să susţină ideea unor sancţiuni consolidate împotriva Iranului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite