Miliardarul Michael Bloomberg ia în calcul o candidatură independentă la preşedinţia SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Bloomberg FOTO Reuters
Michael Bloomberg FOTO Reuters

Miliardarul Michael Bloomberg ia în calcul o candidatură independentă la preşedinţia Statelor Unite, pe fondul avansului înregistrat de candidaţi precum Donald Trump, în tabăra republicană, şi Bernie Sanders, în cea democrată.

Potrivit The New York Times, Bloomberg le-a cerut consilierilor săi să schiţeze un plan privind inscrierea în cursa prezidenţială ca independent. Consilierii şi apropiaţii săi spun că magnatul este „iritat” de faptul că, în tabăra republicană, cursa pentru desemnarea unui candidat este dominată de Donald Trump, iar în rândul democraţilor, Hillary Clinton începe să piardă teren în faţa lui Bernie Sanders.

Bloomberg, care a fost primar al oraşului New York ca republican, a mai luat în calcul în trecut o eventuală candidatură în afara celor două mari partide, însă a ajuns mereu la concluzia că nu ar avea şanse să câştige. O serie de evenimente din 2016 i-ar putea revitaliza, însă, planurile prezidenţiale.

Potrivit surselor NYT, Bloomberg ar fi dispus să cheltuiască în această campanie un miliard de dolari din averea sa, şi vrea să ia o decizie finală până în martie, pentru a se putea înscrie ca independent pe buletinele de vot din toate cele 50 de state.

Consilierii săi au schiţat un plan de campanie în care Bloomberg, în vârstă de 73 de ani, ar urma să ţină discursuri cerebrale, nepasionale, pe teme de politici publice, dublate de o campanie intensă de publicitate TV. Reclamele l-ar prezenta ca pe un tehnocrat care rezolvă problemele, un om de afaceri care a reuşit pe cont propriu, care înţelege economia şi un primar care a reuşit să construiască în New York o administraţie care a mulţumit ambele partide majore.

Bloomberg le-ar fi spus apropiaţilor că va candida cel mai probabil dacă republicanii îl vor desemna drept candidat pe Donald Trump sau pe Ted Cruz, catalogaţi drept ultraconservatori, iar democraţii pe Bernie Sanders.

„Candidatura lui Mike Bloomberg la preşedinţie ar putea avea loc în scenariul nu imposibil dar destul de improbabil al unei curse Donald Trump sau Ted Cruz vs. Bernie Sanders. Dacă Hillary [Clinton - n.r] câştigă nominalizarea [democraţilor - n.r.], ea are suficient sprijin încât Mike nu ar avea nicio şansă, iar Mike nu îşi va asuma o misiune sinucigaşă”, a declarat Edward G. Rendell, fost guvernator al Pennsylvaniei şi fost preşedinte al Partidului Democrat.

Cu toate că a condus partidul democrat, Rendell nu exclude posibilitatea de a-l susţine pe Bloomberg într-o cursă în trei împotriva lui Sanders şi a lui Trump.

Apropiaţii lui Bloomberg spun că acesta nu exclude o candidatură nici în situaţia în care Clinton câştigă nominalizarea democrată, dar iese „slăbită” din înfruntarea cu Sanders.

Bloomberg susţine multe dintre politicile Partidului Democrat, în special cele sociale, pro-avort şi pentru controlul mai strict al posesiei armelor de foc. Spre deosebire de ceilalţi candidaţi democraţi, Bloomberg este un susţinător al industriei serviciilor finciare de pe Wall Street.

Alan Patricof, finanţist şi donator pentru campania lui Hillary Clinton, care este, totodată, şi prieten cu Bloomberg, spune că o eventuală candidatură a acestuia ar fi „un lucru teribil” pentru şansele democraţilor de a câştiga Casa Albă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite