Medic din SUA, despre mitul conform căruia persoanele vaccinate ar răspândi SARS-CoV-2 la fel ca cele nevaccinate: Această neînţelegere este o ruşine
0Pentru persoanele vaccinate nu este „la fel de probabil” să răspândească coronavirusul ca persoanele nevaccinate, atrage atenţia Craig Spencer medic de urgenţă şi director de sănătate globală în medicină de urgenţă la New York Presbyterian. El explică de asemene de ce mulţi americani complet vaccinaţi au revenit chiar la toate măsurile de precauţie pe care le-au luat înainte de a se vaccina, inclusiv la distanţarea socială.
„Această neînţelegere, născută în urma afirmaţiilor confuze ale autorităţile de sănătate publică şi din titlurile de presă înşelătoare, este o ruşine. Propagă frică inutilă în rândul persoanelor vaccinate, subminând totodată înţelegerea publicului despre importanţa şi eficacitatea vaccinării. Deci, permiteţi-mi să clarific un lucru: persoanele vaccinate nu sunt la fel de susceptibile să răspândească coronavirusul ca cei nevaccinaţi. Chiar şi în Statele Unite, unde mai mult de jumătate din populaţie este complet vaccinată, cei nevaccinaţi sunt responsabili pentru majoritatea covârşitoare a transmiterii”, a declarat Craig Spencer, medic de urgenţă şi director de sănătate globală în medicină de urgenţă la New York Presbyterian / Columbia University Medical Center, conform The Atlantic.
Medicul pune confuzia pe seama unei declaraţii eronate:
„Înţeleg de ce oamenii sunt confuzi. În aprilie, după luni de zile în care experţii în sănătate publică au promovat cu prudenţă meritele vaccinării, directorul CDC, Rochelle Walensky, a proclamat triumfător că „persoanele vaccinare nu sunt purtătoare ale virusului” citând eficienţa serurilor. Mai târziu, CDC şi-a retras declaraţia, dar titluri precum „Este oficial: oamenii vaccinaţi nu transmit COVID-19” au ajuns la urechile multora care au acum impresia că, pe lângă protecţia lor remarcabilă împotriva infecţiei cu coronavirus, imunizarea i-ar împedica să transmită altora boala” a explicat medicul,
Conform medicului, oamenii de ştiinţă şi cercetătorii s-au opus, avertizând că nu există suficiente date care să susţină o astfel de idee. Pe măsură ce Delta s-a răspândit şi a devenit dominantă, această speranţă falsă s-a transformat rapid în decepţie.
„Un focar COVID din statul american Provincetown, Massachusets, în care 74% dintre cele 469 de cazuri erau în rândul celor vaccinaţi cu schema completă, a făcut CDC să-şi schimbe recomandarea privind purtarea măştii şi să transmită un mesaj dur: „personale vaccinare infectate cu varianta Delta pot fi la fel de contagioase precum cele nevaccinate”. În urma anunţului mulţi dintre cei care s-au imunizat au ajuns să fieconfuzi cu privire la ceea ce însemna ştirea pentru ei, mai ales atunci când titlurile din presă spuneau că persoanele vaccinate sunt la fel de susceptibile de a contracta şi de a transmite COVID-19 ca şi cei nevaccinaţi. Dar acest cadru a ratat cel mai important factor în răspândirea coronavirusului: pentru a răspândi coronavirusul, trebuie să aveţi coronavirusul. Şi persoanele vaccinate sunt mult mai puţin susceptibile de a avea coronavirusul - acest lucru nu a fost menţionat deloc la început, fiind transmis ulterior”, a atras atenţia expertul american.
Medicul a spus de asemenea că că cei ce se infectează după vaccinare ar putea fi probabil contagioşi pentru o perioadă mai scurtă de timp în comparaţie cu cei nevaccinaţi.
„În ciuda îngrijorării privind scăderea imunităţii, vaccinurile oferă cea mai bună protecţie împotriva infecţiilor. Şi dacă cineva nu este infectat, nu poate răspândi coronavirusul. În plus, pentru acele situaţii în care o persoană vaccinată este confirmată da, acestea pot fi la fel de infecţioase ca o persoană nevaccinată. Dar sunt probabil contagioşi pentru o perioadă mai scurtă de timp în comparaţie cu cei nevaccinaţi şi pot transmite un virus mai puţin infecţios în general. De aceea, pentru a controla răspândirea coronavirusului este crucială imunizarea mai multor persoane: fiecare persoană vaccinată ajută la limitarea capacităţii virusului de a se ascunde, de a se replica şi de a se propaga. Printre cei nevaccinaţi, virusul călătoreşte nestingherit”; a explicat el.
Medicul face referire şi la lucru datele recente din New York, care arată că peste 96 la sută din cazuri se numără printre cei nevaccinaţi. Şi doar 0,33% din cazurile din New York au fost descoperite la persoane complet vaccinate anti-COVID.
Medicul a dat exemplu a două nunţi, una cu invitaţi vaccinaţi, cealaltă cu invitaţi nevaccinaţi, explicând de ce vaccinarea este atât de importantă - şi de ce mersul la evenimente care exclud persoanele nevaccinate este mult, mult mai sigur decât cele care sunt deschise tuturor, spune el.
„Pentru a evidenţia ce înseamnă acest lucru în lumea reală, imaginaţi-vă două nunţi cu 100 de invitaţi, una în care toată lumea este nevaccinată şi alta în care toţi oaspeţii sunt vaccinaţi. În grupul nevaccinat, probabilitatea ca măcar unul dintre invitaţi să aibă COVID-19 este semnificativ mai mare. În mod similar, toţi cei prezenţi sunt expuşi, iar virusul va infecta probabil mulţi alţii, având în vedere transmisibilitatea crescută a variantei Delta. Cu toate acestea, la nunta cu participanţi exclusiv vaccinaţi, probabilitatea ca unul din cei prezenţi să aibă COVID-19 este minusculă. Chiar dacă cineva prezent este infectat, probabilitatea ca şi ceilalţi oaspeţi să contracteze virusul este la fel de scăzută, dată fiind protecţia oferită de vaccin”, subliniază expertul.
El atrage atenţia totodată că pe lângă faptul că vaccinurile ajută la protejarea fiecărui individ care se imunizează, acest lucru ajută la menţinerea în siguranţă a tuturor celorlalţi (inclusiv a copiilor şi a altor persoane neeligibile pentru vaccinare).
„Merită să recunoaştem că, deşi vaccinurile sunt cea mai bună protecţie a noastră, nu sunt perfecte. Persoanele vaccinate se pot infecta şi transmite şi altora virusul. Unii pot dezvolta, de asemenea, COVID lung. Aceste motive sunt exact motivul pentru care, în multe circumstanţe, măsurile de atenuare, cum ar fi masca, încă au sens pentru a limita răspândirea, chiar şi pentru cei vaccinaţi. În calitate de doctor în medicina de urgenţă, am văzut direct rolul crucial al vaccinurilor în reducerea simptomelor severe ale unui virus care mi-a umplut unitatea de primiri urgenţă la începutul pandemiei. Şi ca membru al unuia dintre primele categorii vaccinate, am fost ţinut în siguranţă de vaccin în timp ce îngrijeam pacienţii şi m-a ajutat să nu aduc virusul acasă la familia mea”, mai afirmă medicul.