Haos la Casa Albă. Acuzat că a furnizat informaţii secrete Rusiei, Trump spune că are „dreptul absolut“ să facă acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter marţi că are „dreptul absolut“ să împărtăşească informaţii cu Rusia în legătură cu „terorismul“, „securitatea zborurilor“ sau din „motive umanitare“. Mesajele şefului Casei Albe au subminat eforturile administraţiei sale de a nega că ar fi împărtăşit informaţii secrete cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi cu ambasadorul rus la Washington.

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări marţi că are „dreptul absolut“ să împărtăşească informaţii cu Rusia, în legătură cu „terorismul“, „securitatea zborurilor“ sau din „motive umanitare“.

„Ca preşedinte, am vrut să împărtăşesc cu Rusia,în cadrul unei întâlniri programate şi deschise la Casa Albă, şi am dreptul absolut să fac asta, în legătură cu fapte precum terorismul şi securitatea zborurilor“ sau din „motive umanitare“, a scris Trump pe Twitter, ca reacţie la relatări din presa americană conform cărora i-ar fi dezvăluit informaţii clasificate şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, în timpul vizitei acestuia de săptămâna trecută la Washington.

„În plus, am vrut ca Rusia să îşi intensifice semnificativ lupta împotriva ISIS şi a terorismului“, a mai precizat Trump pe Twitter.

Mesajele lui Trump au subminat eforturile administraţiei sale de a nega că ar fi împărtăşit informaţii secrete cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi cu ambasadorul rus la Washington. Trei înalţi oficiali din administraţia SUA – consilierul pentru Securitate Naţională H.R. McMaster, consilierul adjunct pentru Securitate Naţională Dina Powell şi secretarul de Stat Rex Tillerson – au fost mobilizaţi să respingă zvonurile.

La rândul său, Ministerul rus de Externe a negat marţi informaţiile. Astfel de relatări sunt „un alt fals“ al presei americane, a scris pe Facebook purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova. 

„Citiţi ziarele americane? Nu ar trebui. Aţi putea să le folosiţi pentru altceva", a spus ea, potrivit DPA. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat de asemenea presei marţi că Moscova nu are de ce "nici să dezmintă, nici să confirme" informaţiile, pentru că este vorba de ''un nimic'', potrivit AFP.

Preşedintele are dreptul să declasifice informaţii, astfel că decizia de a le transmite Moscovei nu a fost ilegală. Decizia este, însă, controversată, pentru că SUA primiseră informaţiile de la un partener crucial, în baza unui acord extrem de delicat.

Aceasta nu este prima oară când preşedintele urmează acest tipar. Săptămâna trecută, după ce l-a concediat în mod neaşteptat pe directorul FBI James Comey, Casa Albă a anunţat iniţial că preşedintele a acţionat în replica la un document intern transmis de Procurorul General şi de Procurorul General adjunct.

Ulterior, însă, într-un interviu pentru NBC, Trump a admis că a luat decizia de a-l concedia pe Comey înainte de a primi documentul.

Haosul de la Casa Albă

Casa Albă se afundă din ce în ce mai mult în haos , membrii Administraţiei şi preşedintele însuşi mergând din gafă în gafă. După bâlbele şi declaraţiile contradictorii de săptămâna trecută urmate demiterii şefului FBI, a urmat scandalul cu dezvăluirea de informaţii clasificate Rusiei. 

Grav este, spun mai multor surse apropiate de Trump, că acest tip de comportament nu este  premeditat ci este mai degrabă vorba de incompetenţă. O sursă intervievată de publicaţia Politico spune că preşedintele „nu realizează întotdeauna implicaţiile a ceea ce spune “. O alta a declarat pentru Reuters că preşedintele nu are „ nici un filtru“. Republicanul Bob Corker, directorul Comitetului pentru Afacri Externe din Senat, a declarat că la Casa Albă este „haos“ şi pare prinsă într-o „spirală infernală“.

Politico se întreabă ce s-ar întâmpla în cazul unei crize majore şi nu a uneia generate chiar de Casa Albă. Comportamentul lui Trump, stilul haotic de management, declaraţiile sale în mai multe versiuni, prezentate dezinvolt, fără vreo grijă, nu ajută; îi creează o imagine lipsită de credibilitate. Reprezentanţi ai clasei politice şi din securitatea naţională sunt pur şi simplu îngroziţi.

Temerea e şi mai mare cu cât până acum, Trump şi administraţia sa nu au avut de-a face cu vreo criză majoră, internă sau externă. Toate crizele care au lovit administraţia au fost create din interior. Această administraţie nu a avut de gestionat vreun atac cum a fost cel de la 11 septembrie, nu a fost nevoită să ia măsuri după vreun uragan cum a fost Katrina şi nici nu a trebuit să gestioneze vreo epidemie de ebola. Nu s-a confruntat cu vreun atac la vreo ambasadă sau cu vreo luare de ostatici, mai scrie publicaţia.

Din cauza atâtor afirmaţii false, care induc în eroare, e greu să ai încredere în această administraţie, spune Ted Lieu, membru al Camerei Reprezentaţilor.  Problema e cu atât mai mare cu cât, într-o situaţie de criză, nici nu ai timp să reacţionezi. Politicianul atrage atenţia şi asupra faptului că liderii străini îl privesc cu multă neîncredere pe Trump.

Şi mai grav e ca nimeni nu-i poate spune lui Trump că greşeşte şi că ar trebui să-şi schimbe maniera de a acţiona, subliniază  republicanul Newt Gingrich.

O ţară europeană ameninţă că ar putea să înceteze să mai împărtăşească informaţii cu SUA 

Un oficial european de rang înalt în domeniul informaţiilor a declarat pentru The Associated Press că ţara sa ar putea să înceteze să mai împărtăşească informaţii cu Statele Unite, în cazul în care se dovedeşte că preşedintele american Donald Trump a divulgat informaţii clasificate unor oficiali ruşi.

Acest oficial a denunţat marţi faptul că acest lucru ”ar putea să reprezinte un risc la adresa surselor noastre”,

El a făcut aceste declaraţii pentru AP cu condiţia să nu i se divulge identitatea şi nici numele ţării sale, deoarece nu a fost autorizat să discute public acest subiect, precizează agenţia.

Şi un parlamentar german de rang înalt şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că preşedintele Donald Trump a divulgat unor ificiali ruşi informaţii clasificate despre gruparea jihadistă Statul Islamic, relatează The Associated Press.

Burkhard Lischka a declatat pentru AP că, ”dacă se dovedeşte că este adevărat că preşedintele american a transmis informaţii interne, va fi extrem de îngrijorător”.

Lischka, un membru al Comisiei pentru supravegherea serviciilor de informaţii din cadrul Parlamentului german, a notat că Trump are acces la ”informaţii exclusive şi extrem de sensibile, inclusiv în domeniul luptei împotriva terorismului”.

Parlamentul social-democrat a subliniat că, dacă preşedintele american ”dă informaţii altor guverne după cum doreşte el, atunci Trump devine un risc la adresa securităţii întregii lumi occidentale”.

Germania este puternic dependentă de informaţiile americane.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite