Fata lui Stalin e bine-mersi în Statele Unite: "Toţi se aşteaptă să mă vadă cu o armă sub braţ"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un documentar realizat de o companie de film independentă a dat publicităţii un reportaj cu Svetlana Aliluieva, fiica dictatorului sovietic Iosif Stalin, care trăieşte incognito în statul american Wisconsin.

Numele american al rusoaicei, acum în vârstă de 84 de ani, este Lana Peters şi, conform reportajului, ea a trăit în statul Wisconsin, la mai multe adrese, cel puţin în ultimii 20 de ani.

Mai citiţi şi:

VIDEO Masacrul din Pădurea Katin

VIDEO / FOTO De ce este secolul XX cel mai sângeros din istoria omenirii

În 2007, când a fost găsită de regizoarea de origină rusă Parşina, Svetlana se afla deja internată într-un azil de bătrâni dintr-un mic oraş al statului Wisconsin, al cărui nume nu este precizat în documentar. Ea a acceptat să fie filmată şi chiar a făcut unele precizări autobiografice care le-au permis cineaştilor să-şi intituleze filmul „Svetlana despre Svetlana“. Creaţia cinematografică va fi prezentată în premieră în cadrul Festivalului Filmului din Madison, Wisconsin, pe 18 aprilie.

Cea mai interesantă parte a reportajului prezintă pe larg modul în care fiica lui Stalin a reuşit să fugă din Uniunea Sovietică, în anul 1967. Conform propriilor mărturii, Svetlana vizita în acel an India şi, ca să poată fugi, ea a intrat, ca din greşeală, în Ambasada Statelor Unite din New Delhi. Ajunsă în interior, ea a depus imediat o cerere de azil politic, iar ambasadorul de atunci, Chester Bowles, a trimis la Washington cererea ei, care a fost aprobată.

image

Totuşi, pentru că guvernul indian nu dorea să aibă probleme cu Moscova, i s-a aranjat imediat o călătorie spre Italia, cu un avion al companiei Alitalia. La numai câteva minute după aterizarea pe aeroportul din Roma, Aliluieva a fost transferată într-un alt avion, cu destinaţia Geneva şi abia guvernul elveţian a fost cel care a acceptat să o găzduiască şi să-i acorde o viză turistică spre Statele Unite. Svetlana a rămas la Geneva timp de şase săptămâni, după care a plecat spre New York.

În aprilie 1967, imediat ce a ajuns în Statele Unite, Aliluieva a organizat o conferinţă de presă în care a denunţat abuzurile regimului comunist de la Moscova şi, mai ales, pe cele ale regimului condus de tatăl său, Iosif Visarionovici Stalin. Anul următor, intenţia ei de a publica o carte intitulată „20 de scrisori către un prieten“ a provocat vii proteste din partea Uniunii Sovietice, care tocmai aniversa 50 de ani de la Revoluţia din Octombrie.

Svetlana nu ştie dacă Moscova a cerut ca ea să fie „ascunsă“ undeva, dar, prin 1970, autorităţile americane au informat-o că trebuie să se mute în Princeton, New Jersey şi, ulterior, în Pennington.

image

O întâmplare ciudată a scos-o însă din nou din umbră, în anul 1970, când văduva lui Frank Lloyd Wright, Olgivanna, a invitat-o la reşedinţa ei din Scottsdale, Arizona. Presa a notat atunci că văduva celui mai mare arhitect al Statelor Unite credea că Svetlana era o posibilă înlocuitoare spirituală a fiicei sale Svetlana, care murise într-un accident de maşină cu mai mulţi ani în urmă. Fiica lui Frank Lloyd Wright fusese căsătorită cu ucenicul acestuia, arhitectul William Wesley Peters, membru al frăţiei Taliesin, din Scottsdale.

La insistenţele văduvei, fiica lui Stalin s-a căsătorit cu William şi-a luat numele de Lana Peters, devenind ulterior şi membră a frăţiei.
Cuplul Peters a avut o fiică Olga, care este practic nepoata lui Stalin, dar în ciuda existenţei acestui copil şi a străduinţelor Svetlanei, căsătoria s-a destrămat. În 1982, Lana Peters s-a mutat împreună cu fiica sa Olga, la Cambridge, în Marea Britanie.

Realizatorii documentarului nu se aşteaptă ca Svetlana să vină la premieră şi au povestit pentru Associated Press că, iniţial, Svetlana a refuzat să stea de vorbă cu regizoarea Parşina, dar aceasta, fiind o foarte bună vorbitoare de limba rusă şi având o fire blândă, dar insistentă, a reuşit să „intre pe sub pielea“ fiicei lui Stalin şi a convins-o să accepte să fie filmată. Totuşi, imediat după terminarea filmului, Lena Peters s-a retras de la azil, şi-a schimbat numărul de telefon şi s-a mutat, probabil, în alt oraş.

Una dintre ultimele ei mărturii înregistrate de cameraman conţine următoarele cuvinte: „Toţi spun că sunt fiica lui Stalin şi se aşteaptă să mă vadă cu o armă sub braţ, gata să-i împuşc pe americani. Alţii, dimpotrivă, spun că acum sunt cetăţean american şi am dreptul să fac ce vreau. Adevărul este însă că nu sunt nici una, nici alta. Sunt undeva la mijloc. Şi mulţi nu pot înţelege ce cumplit este să fii la mijloc“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite