Donald Trump a aplaudat decizia SUA de a vinde avioane F-52 Norvegiei. Acestea există însă doar în jocul video „Call of Duty”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Trump a produs un val de senzaţie în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată cu ocazia vizitei prim-ministrului norvegian Erna Solberg, atunci când a afirmat că Statele Unite au vândut Norvegiei avioane de vânătoare F-52.

Dacă cei prezenţi s-au întrebat iniţial dacă cumva acesta este un avion de ultimă generaţie a armatei americane capabil să domine avioanele de vânătoare ale Rusiei sau, din contră, un truc prin care să deruteze serviciile de informaţii - se pare că niciuna dintre aceste alternative nu reprezintă răspunsul corect.

Avionul de vânătoare F-52 este, cel puţin pentru moment, ficţional  - acesta putând fi „pilotat” doar în jocul video „Call of Duty: Advanced Warfare”.

„În luna noiembrie am început să furnizăm primele avioane de vânătoare F-52 şi F-35”, a afirmat liderul de la Casa Albă. „În acest moment avem un total de 52 şi am început deja să livrăm o parte dintre ele înainte de termen”.

Preşedintele american, ce a făcut aceste declaraţii citind din notele oficiale, pare a fi combinat eronat cifra „52” cu „F” - litera ce desemnează avioanele de vânătoare din arsenalul armatei SUA.

Lockheed Martin, compania producătoare a acestor avioane de vânătoare, a afirmat printr-un anunţ oficial că guvernul norvegian a autorizat finanţarea pentru achiziţionarea a 40 de aparate F-35s, din care au fost deja livrate 10 unităţi.

Compania nu a specificat dacă are un program de dezvoltare a unui aparat F-52.

Avionul de vânătoare F-35 este avionul de ultimă generaţie a aviaţiei militare americane, şi reprezintă produsul final al celui mai scump program militar de înzestrare din istoria SUA, estimat la costul de 1 trilion de dolari.

Preşedintele Trump, în luna septembrie, a subliniat capacităţile acestui avion într-un mod caracteristic. „Atunci când inamicii noştri aud motoarele unui F-35, atunci când aud tunetul acestora deasupra lor, sufletele lor vor tremura şi vor şti că ziua judecăţii a sosit”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite