Donald Trump anulează acordul cu Havana şi anunţă noi restricţii. Cuba denunţă măsurile VIDEO

Donald Trump anulează acordul cu Havana şi anunţă noi restricţii. Cuba denunţă măsurile VIDEO

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii Foto: EPA

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat vineri anularea cu efect imediat a acordului încheiat între Washington şi Havana la sfârşitul anului 2014, denunţând caracterul „brutal“ al regimul castrist, relatează AFP şi Belga. De cealaltă parte, Guvernul de la Havana a denunţat noile restricţii în schimburile dintre Cuba şi SUA, dar s-a declarat dispus să continue dialogul cu Washingtonul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un discurs susţinut la Miami, Donald Trump a denunţat acordul încheiat de predecesorul său Barack Obama, acord care, potrivit actualului preşedinte al Statelor Unite, „nu îi ajută pe cubanezi şi îmbogăţeşte regimul“.
 
„Cu efect imediat, anulez acordul complet inechitabil semnat cu Cuba de ultima administraţie“, a declarat liderul Casei Albe, promiţând, tototodată, un „acord mai bun“ pentru cubanezi şi Statele Unite.
 
„Acum că sunt preşedinte, America va denunţa crimele regimului Castro“ a mai spus el.
 
Preşedintele Statelor Unite a afirmat că „ştim ce se întâmplă şi ne amintim ce s-a întâmplat“ şi a cerut eliberarea tuturor deţinuţilor politic din insula comunistă, notează AFP. 
 
„Nu vom ridica sancţiunile impuse regimului cubanez înainte ca toţi (...) să fie puşi în libertate“, a afirmat Donald Trump.
 

De celalată parte, Guvernul de la Havana a „denunţat“ vineri noile restricţii în schimburile dintre Cuba şi SUA anunţate de Donald Trump, „reiterând“ dispoziţia sa de a continua „dialogul“ început cu Washingtonul de la restabilirea relaţiilor dintre cele două ţări, notează agenţia Belga, preluată de dhnet.be. 
 
Într-un comunicat difuzat la postul naţional de televiziune, Havana a „denunţat noile măsuri de înăsprire a embargoului“ impus insulei din 1962, reafirmându-şi „dorinţa de a continua dialogul respectuos şi cooperarea“ angajate din 2015 cu Statele Unite.
 
În contextul în care Donald Trump a anunţat limitarea tranzacţiilor cu entităţile controlate de armata cubaneză, prezente aproape peste tot în sectorul turismului, precum şi punerea în aplicare mai strictă a restricţiilor de călătorie în insula comunistă, Guvernul cubanez şi-a exprimat regretul pentru „paşii înapoi în relaţiile dintre cele două ţări“, acuzând „o retorică ostilă ce aminteşte vremurile confruntării deschise“ şi „recurgerea la metodele de constrângere din trecut“. 
 
„Orice strategie vizând schimbarea sistemului politic, economic şi social din Cuba, prin intermediul presiunilor (...) sau folosind metode mai subtile, va fi sortită eşecului“, a atras atenţia guvernul condus de Raul Castro. 
citeste totul despre: