Deranj la CIA după dezvăluirile WikiLeaks. Şeful FBI le spune americanilor că nu există „viaţă absolut privată" în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de Informaţii americană a acuzat WikiLeaks că îi ajută pe adversarii Statelor Unite prin dezvăluirea metodelor pe care le-ar utiliza pentru a transforma un iPhone sau televizoare Samsung în instrumente de spionaj.

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a acuzat portalul WikiLeaks că îi pune în pericol pe americani prin faptul că a început să publice documente secrete legate de un presupus program CIA de spionaj cibernetic. Prin publicarea documentelor, WikiLeakes subminează „capacitatea serviciilor americane de informaţii de a-I proteja pe americani de terorism şi alte ameninţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al CIA.

Oficiali din serviciile americane de informaţii şi din forţele de ordine au declarat miercuri că ştiau încă de la sfârşitul anului trecut de scurgerea de informaţii de la CIA care a dus la publicarea de documente privind tehnicile de spionaj informatics ale agenţiei de către WikiLeaks, relatează Reuters.

Oficialii, citaţi sub acoperirea anonimatului, au declarat că documentele par autentice.Anchetatorii se concentrează pe contractorii CIA ca posibilă sursă pentru informaţii, au precizat sursele citate.

FBI, la „vânătoare de cârtiţe“ 

FBI se pregăteşte, a rândul său, de ”o mare vânătoare de cârtiţe”, cu scopul de a stabili cum a obţinut WikiLeaks documentele.

Aceste documente, pe care CIA nu le-a autentificat, descriu peste o mie de programe de tip malware - viruşi, cai troieni - care permit să se preia controlul unor aparate electronice, precum smartphone-uri sau televizoare conectate la Internet, eventual maşini, în vederea spionării utilizatorilor acestora.

Accesul la aceste aparate personale permite ascultarea utilizatorilor lor şi ocolirea protecţiilor prin criptare, care se generalizează pe mesagerii ca WhatsApp (Facebook) sau Signal.

Şeful FBI: Nu există „viaţă absolut privată" în SUA

Direcorul FBI James Comey a avertizat că americani ar trebui să nu aibă aşteptări cu privire la o ”viaţă privată absolută” .

”Nu există viaţă privată absolută în America, nu există loc în care (sistemul) judiciar să nu ajungă”, a declarat Comey miercuri la o conferinţă pe teme de securitate cibernetică la Boston College.

El a lansat acest avertisment în contextul în care vorbea despre o multiplicare a criptării după dezvăluirea amplorii supravegherii spionajului american, în 2013, de către fostul contractor al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden.

”Inclusiv comunicaţiile noastre cu soţii noştri, cu membrii clerului, cu avocaţii nu sunt absolut private în America”, a adăugat el. ”În anumite circumstanţe, un judecător ne poate obliga pe oricare dintre noi să depunem mărturie în instanţă despre aceste comunicaţii foarte private”.

Însă el a declarat totodată că americanii ”au aşteptări rezonabile cu privire la viaţa privată în casele noastre, în maşinile noastre, în dispozitivele noastre”.

”Este o parte esenţială a faptului de a fi american. Guvernul nu poate să ne invadeze viaţa privată fără un motiv întemeiat, susceptibil să fie examinat în tribunal”, a continuat el.

În ultimele luni ale lui 2016, FBI a obţinut în mod legal acces la 2.800 de dispozitive confiscate în anchete criminale, teroriste sau de contrainformaţii, iar Biroul nu a putut să deschidă 43% dintre aceste dispozitive, a precizat el.

Dorinţa americanilor de viaţă privată şi securitate nu ar trebui să fie percepute ca incompatibile, a apreciat el. ”Cu toţii preţuim viaţa privată. Cu toţii preţuim securitatea. Nu ar trebui să o sacrificăm vreodată pe una pentru cealaltă”, a declarat Comey. Părinţii ”fondatori au încheiat o înţelegere care se află în centrul acestei ţări uimitoare în care trăim de peste două secole”.

 Trump, „extreme de îngrijorat“

Preşedintele american Donald Trump este „extrem de îngrijorat” în legătură cu scurgerea de informaţii de la CIA, care a dus la publicarea de către WikiLeaks a unor documente ale agenţiei privind instrumentele folosite la atacurile informatice, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat într-o conferinţă de presă că administraţia Trump intenţionează să adopte o atitudine dură faţă de cei care se află în spatele scurgerilor de informaţii.

„Oricine furnizează informaţii secrete va fi tras la răspundere în baza legii. Îi vom urmări pe oamenii care divulgă informaţii secrete. Îi vom inculpa în baza legii”, a subliniat el.

Germania anchetează presupusul centru CIA din Frankfurt

Parchetul federal din Germania va analiza documentele dezvăluite de WikiLeaks care arată că Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) ar avea un centru de spionaj în Consulatul american din oraşul german Frankfurt, relatează site-ul agenţiei Reuters.

„Analizăm informaţiile cu atenţie. Vom iniţia o investigaţie pentru a vedea dacă există dovezi despre activităţi infracţionale concrete şi despre autori specifici“, a transmis miercuri Parchetul federal german.

Apple, Google, Microsoft şi Samsung lucrează la remedierea „breşelor de securitate“

Apple a dat însă asigurări că ”multe” dintre aceste breşe au fost deja acoperite în ultima versiune a sistemului său de exploatare iOS, cu care funcţionează iPhone şi iPad.

Într-un e-mail, grupul a amintit de asemenea că-şi îndeamnă frecvent utilizatorii să descarce noua versune a iOS, care corectează în general faliile de securitate ale versiunii precedente.

Heather Adkins, însărcinată cu probleme de securitate la Google s-a declarat, de asemenea, ”încrezătoare că actualizările de securitate şi protecţiile (navigatorului pe Internet) Chrome şi (sistemul de exploatare) Android protejează deja utilizatorii de multe dintre aceste pretinse vulnerabilităţi”. ”Analiza noastră continuă şi vom crea toate protecţiile suplimentare necesare”, a promis ea într-un e-mail.

Grupul sud-coreean Samsung a declarat că examinează ”urgent” conţinutul dezvăluirilor WikiLeaks şi afirmă că ”protejează viaţa privată a clienţilor săi, iar securitatea aparatelor sale este o prioritate”.

Vizat, de asemenea, din cauza foarte popularului său sistem de exploatare Windows, Microsoft a anunţat pur şi simplu că ”este la curent” cu dezvăluirile şi că este ”pe cale să le examineze”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite