UPDATE De ce s-a prăbuşit Bursa în SUA. Preţurile acţiunilor au cea mai mare scădere de la criza economică din 2008. Europa, afectată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile acţiunilor din Statele Unite au scăzut brusc cu peste 1.100 de puncte, în cea mai mare cădere dintr-o singură zi de la criza financiară care a avut loc în urmă cu un deceniu. Instabilitatea pieţei a început vineri, când Departamentul Muncii a făcut publice datele privind angajaţii. Acestea arătau o creştere a salariilor mai mare decât fusese anticipat.

Investitorii vând pentru că se aşteaptă la creşteri de dobânzi determinate de majorarea inflaţiei. Fenomenul este antrenat de mărirea salariilor şi de scăderea accentuată a ratei şomajului.

Dacă salariile cresc, aşteptările ar fi ca oamenii să cheltuiască, împingând în sus preţurile de consum. Pentru a menţine această mişcare sub control, Banca Centrală a Americii ar trebui să crească ratele dobânzilor, ceea ce a speriat investitorii. 

Ei se aşteptau ca Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii să crească ratele dobânzilor de două sau trei ori în acest an, dar dat fiind raportul privind locurile de muncă, aceştia se tem că ar mai putea exista creşteri. 

Şomajul redus şi creşterea salariilor antrenează un pericol inflaţionist, care poate fi contracarat prin creşterea ratelor dobânzilor şi această teamă este unul dintre motivele scăderilor bursiere. Dacă dobânzile cresc, profiturile firmelor vor scădea şi populaţia va plăti mai mult pentru împrumuturi.

Până acum, acţiunile la bursă au fost calea cea mai bună de a obţine o rată mai mare. Obligaţiunile sunt nerentabile, câştigul este minuscul. Acţiunile bursiere prezintă însă risc, în comparaţie cu obligaţiunile, ori dacă acestea din urmă încep să crească în valoare, vor atrage o parte din investiţiile de la bursă.

Valoarea acţiunilor bursiere a tot crescut dinainte de instalarea administraţiei Trump, încă din noiembrie 2016. Or asta nu este o evoluţie sustenabilă. Experţii susţineau că bursa va înregistra o corecţie negativă de între 5 şi 10%. Ei adaugă că o astfel de situaţie nu este de rău augur, acţiunile mai ieftine vor atrage cumpărători, mai ales pe fondul unei economii cu un fond sănătos.

A fost cea mai înfricoşătoare zi de pe Wall Street de ani de zile, notează CNN Money, care subliniază că acţiunile au fost practic în cădere liberă, iar indicele Dow a scăzut aproape 1.600 de puncte - cel mai mare declin al istoriei în timpul unei zile de tranzacţionare.

Ulterior, investitorii au limitat daunele, dar la închidere indicele Dow era încă în scădere cu 1.175 de puncte.

Aceasta scădere de 4,6% reprezintă cel mai mare declin din august 2011, în timpul crizei datoriilor europene. Dar totuşi nu este cel mai mare declin din istorie, pentru ca Dow a înregistrat scăderi mai mari în timpul crizei financiare din 2008.

Totuşi, ce s-a întâmplat luni este alarmant pentru investitori, pentru că de la alegerile din 2016 bursa de la New York a fost mereu în creştere uşoară.

Scăderile înregistrate intervin după luni de creşteri la niveluri record care au generat speculaţii privind supraevaluarea activelor companiilor.

CNN susţine că problemele de pe piaţă au început încă de săptămâna trecută, când investitorii au început să vândă luând în considerare o serie de probleme care trenează în SUA.

Investitorii reacţionează la schimbarile din perspectiva economiei americane şi globale şi ceea ce ar putea însemna pentru costul împrumuturilor.

În cazul în care economia continuă să crească, ar putea afecta inflaţia, care a dispărut în mod misterios în cei nouă ani de recuperare post-criză. Asta ar putea forţa Rezerva Federală (banca centrală americană) să majoreze ratele dobânzii mai repede decât era planificat, explică CNN.

Bursa New York FOTO AFP

Bursa din New York FOTO AFP 

"Oamenii se confruntă cu şocul de a vedea o rată reală a inflaţiei pentru prima dată după mult timp", a spus Bruce McCain, strateg principal de investiţii la Key Private Bank.

Investitorii vând acţiuni şi-şi mută banii în active ca obligaţiunile, care beneficiază de rate mai mari ale dobânzii.

"Aceasta nu este o prăbuşire a economiei, nu e vorba de o preocupare că pieţele nu îşi vor reveni (...) Este preocuparea că economia merge mult mai bine decât era de aşteptat şi trebuie să reevaluăm în ce investim", a explicat Erin Gibbs, manager de portofoliu la S & P Global Market Intelligence.

"Ştirile economice din SUA au fost mai puternice decât se anticipase", a declarat David Kuo, directorul executiv al serviciilor de consultanţă financiară Motley Fool. "Deci, practic, corectarea pieţei a fost cauzată de ştirile economice pozitive".

Căderea de luni a şters tot ce câştigasera Dow şi S&P 500 în 2018.

Principalii indici ai bursei de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 Index, au înregistrat în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni cel mai semnificativ declin din 2011. 

 Declinul vine în condiţiile în care investitorii estimează că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile după ce randamentul la obligaţiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani, informează Bloomberg.

Mai mult, indicele Dow Jones a scăzut până la 1.597,08 puncte, cel mai redus nivel înregistrat vreodată.

Indicele Dow Jones s-a depreciat până la finalul şedinţei de luni cu 4,60%, ajungând la valoarea de 24.345,75 puncte, în scădere cu 1.175,21 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 4,10%, la 2.648,94 puncte, iar indicele Nasdaq Composite Index a înregistrat un declin de 3,78%, la 6.967,53 puncte.

Turbulenţele de luni au coincis cu instalarea noului preşedinte al Fed, Jerome Powell, care a dat asigurări că sistemul financiar american este "mai solid şi mai rezistent" decât înainte de criza financiară globală.

Prabusire bursa New York FOTO Getty Images

FOTO Getty Images 

 Reacţia Casei Albe: Trump se concentrează pe "fundamentele noastre economice pe termen lung

Casa Albă a precizat într-o declaraţie că preşedintele Trump se concentrează pe "fundamentele noastre economice pe termen lung, care rămân excepţional de puternice". Declaraţia menţionează consolidarea creşterii economice, scăderea şomajului şi creşterea salariilor pentru angajaţi.

"Preocuparea preşedintelui se axează pe fundamentele economice pe termen lung, care raman excepţional de puternice, creşterea economică, rata şomajului scăzută şi salariile mai mari pentru americani", a spus secretarul de presa al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders.

"Reducerile fiscale şi reformele de reglementare vor spori şi mai mult economia Statelor Unite, iar poporul american va continua să prospere", a mai spus Sanders.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Hogan Gidley, a declarat pentru CNN, că echipa lui Trump nu e îngrijorată că preşedintele ar avea vreo vină în scăderea indicelui bursier.

"Chiar dacă există o fluctuaţie de o zi, totuşi se situează într-un loc bun. Mult mai bun decât în ziua în care a fost investit Trump în funcţie", a spus Gidley referinduse la indicele bursier Dow Jones.

 La sfârşitul săptămânii trecute, au fost făcute publice datele privind piaţa muncii în Statele Unite. Rezultatele raportate au fost mai bune decât anticipau specialiştii. Astfel, au fost create 227.000 de locuri de muncă în sectoare neagricole, faţă de prognozele care indicau o creştere cu numai 175.000 locuri de muncă. 

De exemplu, numai sectorul serviciilor, care domină economia americană, a creat, luna trecută, 190.000 de noi locuri de muncă. În acelaşi timp, salariile au crescut, în ultimele 12 luni, cu 2,9%, cel mai rapid ritm de creştere de la recesiunea din iunie 2009.

Efectele se resimt în toată lumea

Efectele se resimt în toată lumea. Pieţele asiatice au deschis în scădere. Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong şi indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai au înregistrat un declin de 3,24%, respectiv de 2%, în timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a scăzut cu 5,26%, la 21.487,87 puncte.

Bursa Asia FOTO AFP

FOTO AFP 

În Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 2,74% în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de marţi.

Aceasta este cea de-a doua zi de scădere pentru bursele asiatice, după ce pieţele din Statele Unite au raportat luni cea mai mare contracţie din 2011 până în prezent.

 Volatilitatea crescută de pe pieţe a determinat o reacţie inclusiv din partea Casei Albe.

"Suntem întotdeauna îngrijoraţi când piaţa îşi pierde din valoare, dar suntem încrezători în fundamentele economiei”, a declarat luni, pentru CNBC, un oficial al Casei Albe.

Aceste scăderi sunt considerate surprinzătoate de unii analişti, în condiţiile în care nu există un motiv clar, iar contextul economic era unul pozitiv, datele indicând continuarea trendului de creştere a economiei şi de scădere a şomajului.

"Este o îndelung aşteptată corecţie, determinată de temerile investitorilor că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile. Declinul ar putea continua o perioadă, până când valoarea acţiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv", a afirmat Ben Kwong, analist în Hong Kong.

"Apreciem ca normală valoarea vânzărilor la burse, dar viteza cu care se realizează nu este normală", a apreciat Michael Purves, analist la Weeden & Co în New York.

 Se prognozează că şi bursele europene vor deschide “pe roşu”, fiind estimate scăderi de 3,7% pe FTSE, de 5,3% pe DAX si de 4,9% pe CAC40.

Pieţele bursiere europene se îndreaptă spre cea mai defavorabilă zi după votul Brexit

Unda de şoc din Statele Unite, unde Bursa s-a prăbuşit dramatic luni seara, a atins şi pieţele europene marţi dimineaţă, după ce afectase pieţele asiatice.

La deschiderea Bursei în în Europa, declinul nu lăsa loc de îndoială : -3,43% la Bursa de Valori din Paris, -3,5% la Londra, -3,58% la Frankfurt, -3,3% la Madrid, - 3,6% în Amsterdam.

"Europa se confruntă cu un val roşu după „baia de sânge “de pe pieţele americane" şi "la mai puţin de două săptămâni după un nivel istoric" atins de Wall Street, spune Jasper Lawler, analist la London Capital Group.

Pieţele bursiere europene "sunt în grafic" pentru a înregistra cea mai defavorabilă zi de tranzacţionare după votul Brexit (iunie 2016), după ce vânzările masive de active s-au extins pe plan global pentru a treia zi, scriu Reuters şi Financial Times.

    Turbulenţele din SUA şi Asia s-au extins şi pe pieţele europene, indicele pan-European STOXX 600 a scăzut marţi dimineaţă cu 2,2%, a şaptea zi de declin consecutiv şi cea mai defavorabilă zi de după 27 iunie 2016.

Bursa de la Londra a deschis şedinţa de marţi în scădere cu 3%, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt înregistra un declin de 3,60%, în timp ce indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris a scăzut cu 3,10%. Cel mai semnificativ declin, de 5,2%, l-a înregistrat grupul bancar elveţian Credit Suisse la Bursa de la Zurich.

Indicele FTSE MIB al Bursei italiene a scăzut cu 3,6%, iar indicele Ibex al Bursei spaniole înregistra un declin de 3,36%.

Richard Jerram, economist şef la Bank of Singapore, a afirmat: "În ultimul timp pieţele financiare s-au concentrat pe politica monetară a Rezervei Federale a SUA (Fed) şi pe creşterea randamentelor obligaţiunilor, astfel încât reacţia negativă la majorarea solidă a salariilor nu este surprinzătoare".

Întrebarea pe care toată lumea şi-o pune marţi în Europa este dacă declinul tocmai a început sau dacă a fost o perioadă de slăbiciune temporară.

Potrivit experţilor de la Mirabaud Securities Genève , „şedinţa de astăzi va fi extrem de importantă (probabil cea mai importantă de la începutul anului), şi va testa nervii investitorilor şi ar putea să confirme (sau nu) dacă ne-am întors "într-o fază a declinului pieţei", la care nu ne mai aşteptam", a spus expertul.

"Cât de jos?", se întreabă şi analiştii de la Aurel BGC. Ei estimează că „declinul ar putea până la sfârşitul săptămânii“, dar cu toate acestea, consideră că „lichiditatea este abundent, iar investitorii ar trebui să decidă rapid că acest declin este mai sănătos decât nesănătoase“, de deschidere calea spre stabilizare.

"Desigur, dacă noile semne tind să confirme că inflaţia se accelerează într-adevăr în Statele Unite, volatilitatea ar putea să rămână mai puternică permanent", susţin anaşiştii Aurel BGC.

Valutele s-au mişcat şi ele: euro a scăzut cu 0,5% faţă de dolar, lira sterlină a coborât cu 0,8%, iar yenul japonez a câştigat 0,3% în faţa dolarului.

Dobânzile la obligaţiunile suverane au crescut atât la cele germane, americane şi britanice. Mărfurile au evoluat şi ele diferit: ţiţeiul american a scăzut la o cotaţie de 64 dolari pentru un baril, cuprul a crescut cu 1,8%, iar aurul şi-a continuat ascensiunea.

Au apărut şi informaţii că scăderea pieţelor a fost accentuată de roboţii de tranzacţionare, care sunt de fapt, algoritmi de vânzare a acţiunilor, când titlurile ajung la o anumită cotaţie.

Bogaţii lumii au pierdut 114 miliarde de dolari 

image

Prăbuşirea Bursei a redus averile celor mai bogatţ 500 de oameni din lume cu circa 114 miliarde de dolari, scrie Bloomberg. Warren Buffet (foto sus), al treilea cel mai bogat om  din lume, a fost cel mai afectat, pierzând 5,1 miliarde de dolari, potrivit Indicelui Bloomberg al Miliardarilor. 

Averea lui Mark Zuckerberg, şefului Facebook a înregistrat cea de-a doua mare pierdere, de 3,6 miliarde de. dolari.  

Şi şeful Amazon, Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, a fost afectat de ceea ce s-a întâmplat pe Wall Street. Averea sa a scăzut cu 3,3 miliarde de dolari, în condiţiile în care acţiunele gigantului din retail au pierdut 2,8%. 

Fondatorii Google, Larry Page şi Sergey Brin au pierdut câte 2,3 miliarde de dolari fiecare.  

Din averea celor mai bogaţi 500 de oameni din lume se „evaporaseră“ deja 68,5 miliarde de dolari după scăderile modeste de vineri. 

Câţi bani au pierdut miliardarii din declinul puternic al burselor. Peste 114 miliarde de dolari s-au „evaporat“ în 24 de ore

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite