Cu Iohannis, Trump şi Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis va face în aceste zile o vizită importantă în S.U.A., unde se va întâlni în mod oficial cu neconvenţionalul preşedinte Donald Trump. Vizita este una normală, ţinând cont de faptul că vorbim de principalul furnizor de securitate al României.

Preşedintele Ţării nu trebuie să se ducă acolo ca într-o simplă excursie, doar pentru a face câteva poze împreună cu preşedintele celui mai puternic stat al lumii. Johannis trebuie să se înfăţişese cu o agendă clară şi care vizează interesul nostru naţional.

Eliminarea Vizelor

Pentru ca românii că poată circula în S.U.A. este nevoie ca ai noştri cetăţeni să solicite dobândirea unei vize ce urmează a fi aprobată sau nu. Asta deşi am cam rămas codaşi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte acest drept.

Gestul americanilor nu este unul de înţeles din moment ce România este furnizor de securitate, din moment ce România în general exportă forţă de muncă bine calificată şi mai ales datorită faptului că cine a avut de plecat din ţară a cam plecat din Uniunea Europeană.

Personal consider că nu există nici o bază pentru ca Românilor să li se refuze acest drept, iar preşedintele ţării are obligaţia de a cuprinde în agenda s-a discuţii despre această situaţie. Dacă tot declarăm că suntem parteneri atunci să ne respectăm ca atare.

Investiţii americane mai multe

Treaba cu americanii stă cam aşa: dacă au interese economice puternice în relaţia cu tine atunci vorbim de o relaţie de securitate de lungă durată; dacă nu au interese economice, atunci te poţi aştepta la schimbări neaşteptate de poziţie.

Astfel că, deşi este principalul furnizor de securitate din zonă, S.U.A. are rezerve în a investi puternic în România. Mai mult decât atât, principalele investiţii au constat în câteva contracte ce au căzut sub lupa DNA, ca să nu mai vorbim de celebrul caz BECHTEL, o mare ţeapă dată românilor.

De aceea este necesar ca preşedintele să se poziţioneze în favoarea creşterii investiţiilor americane directe în ţara noastră. Nu bazele militare ne oferă siguranţă, ci existenţa capitalului american ce se află acum la cote scăzute.

Securitatea Regională

România reprezintă un factor de echilibru regional, în condiţiile în care toată zona fierbe de insecuritate: Iugoslavia dezmembrată, Ucraina în plin război, Republica Moldova sub ocupaţie militară, Ungaria cu atitudine anti-occidentală iar Turcia în plin proces de epurare a oricărei forme de opoziţie.

În acest context se poziţionează România din punct de vedere geografic, fapt care arată cât de important este menţinerea unui stat stabil, puternic şi aliat în această regiune.

Securitatea însă nu se poate menţine doar cu câteva baze militare NATO dominate de S.U.A., ci de convergerea intereselor celor două state prin găsirea şi promovarea acelor proiecte care vizează interesul reciproc.

România şi Republica Moldova

România şi Republica Moldova au un trecut dar şi un viitor comun.

Tocmai despre acest viitor şi dreptul românilor de a trăi împreună trebuie să vorbească Iohannis cu Trump în S.U.A..

Aici nu discutăm despre a cere voie sau a cere susţinerea cuiva,  ci despre gestul corect al diplomaţiei române de a-şi ţine aliaţii informaţi cu privire la interesele de politică externă ale ţării noastre.

Ori interesul României este de a oferi dreptul la bunăstare, securitate şi libera circulaţie pentru românii din Republica Moldova, privaţi de acestea ca urmare a unei graniţe nefireşti trasate pe Prut şi care ar trebui să fie pe Nistru. Acest lucru nu se poate obţine decât prin integrarea firească a a acestui teritoriu, în mod paşnic, în România.

Grupul parlamentar "Prietenii Unirii"

Demersul preşedintelui ar fi unul normal, din moment ce la Bucureşti avem la nivel de Parlament cel mai mare Grup de acţiune şi acestea vizează tocmai Unirea cu Republica Moldova.

Abordarea acestui subiect ar face parte dintr-o politică comună a instituţiilor statului şi la respectarea de către Iohannis a mandatului ce l-a primit nu doar în mod direct de la cetăţeni, cât mai ales instituţional prin directivele de politică externă trasate de către Parlamentul României.

Mai bine de un sfert din parlamentarii români s-au înscris în acest grup, ce nu are culoare politică şi care reuneşte peste 100 de politicienii ce şi-au asumat promovarea pe cale legislativă a acestei probleme de interes naţional.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite