Consilierii preşedintelui Trump l-au avertizat să nu-l insulte personal pe liderul nord-coreean în discursul său de la ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insultele personale dintre cei doi lideri sunt fără precedent/ Foto: EPA
Insultele personale dintre cei doi lideri sunt fără precedent/ Foto: EPA

Consilierii principali ai preşedintelui Trump l-au avertizat în mod repetat să nu-l atace personal pe liderul nord-coreean în discursul său de la ONU, susţinând că insultându-l pe tânărul despot în cadrul unui eveniment atât de proeminent ar putea escalada tensiunile şi elimina orice şansă pentru negocieri în mod ireparabil.

Descrierea batjocoritoare a lui Kim Jong-un ca „Omul Rachetă aflat într-o misiune sinucigaşă” şi ameninţarea de a „distruge complet” Coreea de Nord nu ar fi fost în draft-ul discursului preşedintelui Trump avizat de consilierii săi principali, cu o zi înainte de Adunarea Generală a ONU, scrie cotidianul american Los Angeles Times, citând doi oficiali din administraţia Trump.

Mai mulţi consilieri înalţi ai preşedintelui Trump, inclusiv principalul consilier pe probleme de securitate H. R. McMaster, l-au avertizat constant pe Trump în ceea ce priveşte atacurile personale la adresa liderului Kim Jong-un, susţinând că acestea sunt contra-productive.

Consilierii preşedintelui Trump sunt îngrijoraţi acum, după ce acesta „s-a simţit obligat să adopte o retorică dură la adresa liderului nord-coreean”, că această criză a ajuns într-un impas periculos, ce ameninţă să deraieze eforturile de a exercita o presiune economică care să-l aducă pe Kim Jong la masa negocierilor.

Experţii CIA susţin, în cadrul profilului psihologic al liderului nord-coreean, că acesta are un „ego masiv şi reacţionează impulsiv şi uneori letal la insulte sau ofense minore”. În perpectiva celor de la CIA, Kim Jong se vede pe sine inseparabil de statul nord-coreean.

După cum s-a putut observa, Kim Jong a luat faptul că a fost jignit în faţa a peste 200 de diplomaţi din întreaga lume foarte personal, şi i-a răspuns similar liderului de la Casa Albă, numindu-l un bătrân senil şi un gangster.

Experţii consideră că această serie de jigniri aproape fără precedent, ce a continuat vineri cu un nou răspuns din partea lui Trump, are efectul de a submina exact eforturile diplomatice ale Statelor Unite – ca noile sancţiuni economice să aibă efectul dorit asupra politicii regimului lui Kim Jong.

John Park, un specialist în politica internaţională din Asia din cadrul universităţii Hardvard, susţine că acest schimb de insulte a creat „o nouă realitate” care probabil a eliminat orice şansă pentru demararea negocierilor de stopare a programului nuclear al Coreei de Nord.

Dacă ne bazăm pe ideea că sancţiunile reprezintă ultima speranţă de a evita un război şi de a readuce Coreea de Nord la masa de negocieri, atunci este prea târziu”, a susţinut acesta.

Experţii americani estimează că Phenianul mai are nevoie de şase-opt luni până să reuşească să dezvolte o rachetă intercontinentală capabilă să transporte o încărcătură nucleară şi care să poată lovi teritoriul Statelor Unite.

Dat fiind modul în care Kim Jong-un şi-a tratat rivalii politici, inclusiv membrii propriei familii, aceste insulte publice fac aproape imposibilă posibilitatea ca alţi oficiali nord-coreeni să ia parte la negocieri diplomatice, susţine Park.

„În tabăra nord-coreeană nu este nimeni care să fie dispus să înceapă aceste negocieri sau care să le ia măcar în considerare, pentru că un astfel de individ l-ar contrazice pe liderul nord-coreean, ceea ce este letal”, a afirmat John Park.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite