Comandantul corpului de puscaşi marini al SUA: „Pregătiţi-vă de o luptă zdravănă! Se apropie războiul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robert Neller, comandantul corpului de puscaşi marini al SUA, a spus, săptămâna asta, unui  grup de 300 de soldaţi din Norvegia, că ar trebuie să se pregătească pentru o „luptă foarte zdravănă“, notează Washington Post. Purtătorul său de cuvânt a declarat, însă, mai târziu, că Neller nu se referea la vreun adversar specific, ci a vrut doar să inspire trupele.

„Sper să mă înşel, dar se apropie războiul. Sunteţi într-o luptă aici, un război informatic, o luptă politică“, le-a spus generalul Robert Neller puşcaşilor marini joi, potrivit de Military.com, citat de Washington Post.

Neller a efectuat o vizită la baza Trondheim, la aproximativ 300 de kilometri nord de Oslo, în Norvegia, unde puşcaşii marini se antrenează acolo din ianuarie. Prezenţa lor în Norvegia vizează sprijinirea operaţiunilor NATO şi a Comandamentului European din SUA, precum şi sprijinirea Corpului Marin pentru facilitarea instruirii în condiţii de vreme rece şi de munte. Tensiunile s-au amplificat în regiune de când Rusia a anexat Crimeea în martie, 2014.

„Sunt cu ochii pe noi“

Liderii Neller şi alţi lideri ai Corpului au spus că soldaţii ar trebui să fie pregătiţi pentru o schimbare în misiunea lor pentru pace, dacă va fi cazul. Mai precis, Neller a sugerat că zona din Pacific şi Rusia ar putea fi în centrul oricăror conflicte din viitor, potrivit Washington Post.

De asemenea, sergentul major Ronald Green le-a spus soldaţilor: „Să nu uitaţi de ce sunteţi aici. Ei sunt cu ochii pe noi, la fel cum voi sunteţi cu ochii pe ei. Avem 300 de puşcaşi marini aici, dar am putea ajunge la 3.000 peste noapte. Am putea creşte nivelul“, a spus militarul american.

Anunţul se voia unul inspiraţional: „Dacă vrei pace, antrenează-te pentru război“

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al generalului, Eric Dent, a declarat,sâmbătă seara, pentru publicaţia „The Washington Post“ că remarcile lui Neller „au fost menite să inspire şi să se concentreze asupra pregătirii puşcaşilor matini“. El a adăugat că generalul Neller le-a spus, de asemenea, trupelor, că niciuna dintre cele patru ţări la care a făcut referire – Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord – vrea să declanşeze vreun război.

„Menţionarea războiului a fost un mod de a motiva soldaţii să se antreneze şi să-şi sporească pregătirea. Nu-mi pot imagina vreun lider militar profesionist care să le sugereze soldaţilor că nu ar trebui să ne gândim că un astfel de conflict ne aşteaptă“, a spus Dent pentru „Washington Post“. „A fi în permanenţă pregătit este o practică constantă“. Neller şi alţii au spus: «Dacă vrei pace, antrenează-te pentru război». Asta e exact ce vrem şi ce facem“, a conchis purtătorul de cuvânt.

.

Avertismentele făcute d ecomandantul Neller au fost lansate cu o zi înainte ca secretarul de stat din Apărare Jim Mattis să anunţe armata staţionată la Fort Bragg că „se adună nori negri de furtună“ deasupra Peninsulei Coreene.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite