Cine este Robert Mueller, procurorul special care va ancheta dacă oamenii lui Putin l-au ajutat pe Trump să ajungă la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robert Mueller, considerat un om auster şi metodic, a fost numit miercuri procuror special în ancheta cu privire la o eventuală complicitate între apropiaţi ai lui Donald Trump şi Vladimir Putin, scrie AFP.

„Mueller este o alegere superbă. Are un CV impecabil. Va fi acceptat pe larg“, a reacţionat pe Twitter congresmenul republican Jason Chaffetz după aflarea acestei numiri.

Director al FBI între 4 septembrie 2001 şi 4 septembrie 2013, Robert Mueller, în vârstă de 72 de ani, şi-a câştigat respectul republicanilor şi al democraţilor prin faptul că nu a ezitat să se opună Casei Albe în privinţa unor practici pe care le considera ilegale.

În opinia senatorului democrat Richard Blumenthal, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai lui Trump, Mueller se poate lăuda datorită „fermităţii şi independenţei sale de spirit“.

El este de-acum însărcinat cu o anchetă potenţial explozivă cu privire la posibile complicităţi între anturajele lui Trump şi Putin, care provoacă tulburări politice la Washington.

Mueller nu are nicio legătură cunoscută cu Trump şi va fi primul anchetator independent care se va interesa de o eventuală implicare a Kremlinului în propulsarea lui Donald Trump la Casa Albă.

Numit la conducerea puternicei poliţii federale americane cu doar o săptămână înainte de atentatele de la 11 septembrie 2001, Robert Mueller a rămas în post timp de 12 ani.

Lungul său mandat a fost dominat de probleme legate de terorism şi supraveghere.

El a fost creditat cu o remaniere în profunzime a FBI-ului într-un moment în care agenţia se confrunta cu ameninţarea desfiinţării fiindcă a eşuat  să împiedice atentatele de la 11 septembrie.

Robert Mueller a apărat vastele programe de supraveghere a comunicaţiilor - dezvăluite de către Edward Snowden -, considerându-le de o „importanţă capitală“ în împiedicarea acţiunilor teroriste.

În 2004, el a ameninţat cu demisia, din cauza unui program de interceptări extrajudiciare, ordonat de preşedintele George W. Bush după 11 septembrie.

Înainte să intre în FBI, Robert Swan Mueller III - care provine din aristocraţia newyorkeză şi a fost educat la prestigioasa Universitate Princeton - a deţinut deja responsabilităţi importante în sistemul judiciar american.

El a ocupat succesiv posturile de procuror federal la San Francisco, procuror federal şi numărul doi la Departamentul Justiţiei în timpul preşedinţiei lui George Bush tatăl.

Mueller a supervizat procesele fostului om puternic din Panama Manuel Antonio Noriega, condamnat în Statele Unite pentru trafic de droguri şi spălare de bani, dar şi ancheta cu privire la explozia unui avion Boeing 747 al companiei americane Pan Am deasupra satului scoţian Lockerbie, în care au murit 270 de persoane, pe 21 decembrie 1988.

Fost ofiţer în cadrul Corpului puşcaşilor marini, el a luptat în Războiul din Vietnam, unde a fost rănit în luptă.

Longevitatea sa la conducerea poliţiei federale americane a fost depăşită doar de cea a lui Edgard Hoover, fondatorul FBI, care a condus-o timp de 48 de ani, până la moartea sa.

Robert Mueller este în prezent membru al unui cabinet juridic privat, din care va demisiona.

Critici din partea lui Trump

Preşedintele american Donald Trump a criticat joi, pe Twitter, numirea unui procuror special pentru ancheta federală privind posibila implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

„Cu toate actele ilegale care au avut loc în campania Clinton & în administraţia Obama, nu a fost nimic niciodată un procuror special!“, a scris preşedintele american pe Twitter.

„Este cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria Americii dusă împotriva unui politician!“, a adăugat el. 

Casa Albă a reacţionat la scurt timp după aceea, în numele lui Trump, apreciind că Mueller va confirma că nu a existat „nicio înţelegere secretă“ între echipa sa de campanie şi Rusia.

Mueller a anunţat că acceptă responsabilitatea şi îşi va duce până la capăt obligaţiile pe cât de bine poate.

Potrivit unor oficiali americani de la Washington citaţi de Reuters, consilieri din echipa de campanie a lui Donald Trump au avut cel puţin 18 contacte - prin apeluri telefonice şi e-mailuri - cu oficiali ruşi sau alţi indivizi care au legături cu Kremlinul. 

Aceste interacţiuni au rămas nedivulgate de către echipa de campanie a actualului preşedinte american, dar sunt acum analizate ca parte a investigaţiilor deschise de către FBI şi de comisiile de informaţii din Senat şi Camera Reprezentanţilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite