Chelsea Manning urmează să fie eliberată miercuri, după şapte ani de închisoare pentru scurgerea de date către WikiLeaks

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chelsea Manning urmează să fie eliberată miercuri din spatele gratiilor, după ce sentinţa sa a fost comutată de către fosta administraţie Barack Obama de la 35 de ani la 7 ani de închisoare pentru furarea de documente clasificate despre războiul irakian şi scurgerea lor către reprezentanţii WikiLeaks, transmite DPA.

Manning (29 de ani) urmează să părăsească în câteva ore închisoarea Fort Leavenworth din Kansas.

Acest soldat american - cunoscut anterior drept Bradley Manning - este figura centrală din spatele celei mai mari scurgeri de secrete guvernamentale din istoria Statelor Unite.

Manning a furat mii de documente guvernamentale secrete în urmă cu şapte ani şi le-a predat unor reprezentanţi ai WikiLeaks.

Ea a admis că a adunat documentele atunci când lucra ca analist militar de informaţii în Irak.

În 2013, militarul a fost găsit vinovat pentru 19 din cele 21 de capete de acuzare şi condamnat la 35 de ani în spatele gratiilor.

”Două zile până la libertatea unei vieţi de civil ^_^ Acum vânez pentru o asigurare de sănătate privată ca milioane de americani”, a scris luni pe Twitter.

Chelsea Manning a transmis peste 700.000 de documente, corespondenţe diplomatice, videoclipuri secretizate şi rapoarte ale armatei americane către WikiLeaks. Scurgerile de informaţii au pus atunci în pericol viaţa mai multor agenţi sau soldaţi americani, care erau desfăşuraţi în state considerate periculoase.

De asemenea, militarul a încercat de două ori să se sinucidă anul trecut şi a trecut prin greutăţi în încercarea de a supravieţui ca femeie transexuală în închisoare militară Fort Leavenworth.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite